Maltezers hielden tijdens een herdenking kritische teksten omhoog tijdens een herdenking in Valletta.

LF2018 boycot Valletta: 'Gedachtegoed Culturele Hoofdstad mag niet in diskrediet worden gebracht'

Maltezers hielden tijdens een herdenking kritische teksten omhoog tijdens een herdenking in Valletta.

LF2018 zet ineens zwaar geschut in tegen mede-culturele hoofdstad Valletta. De bestuurders boycotten Malta vanwege de kwestie Caruana Galizia.

,,Ik kan niet met goed fatsoen naar Malta en ik kan de bestuurders van Valletta2018 ook niet met goed fatsoen hierheen halen’’, zegt Tjeerd van Bekkum, directeur van LF2018. Die organisatie verbreekt de bestuurlijke contacten met de collega’s van zusterstad Valletta op Malta.

Owen Bonnici, de Maltese minister van Cultuur, vertelde de Times of Malta in een eerste reactie dat hij Nederlandse bestuurders heeft aangeboden om ‘misverstanden op te helderen’, wat goed zou zijn ontvangen.

Jurylid roept op tot boycot

Van Bekkum en zijn bestuur volgen Ulrich Fuchs, een van de juryleden die ervoor zorgde dat Leeuwarden en Valletta in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zijn geworden. Fuchs zal alle evenementen van Valletta2018 boycotten. Hij is woest over politieke uitspraken van Jason Micallef, voorzitter van de raad van toezicht van Valletta2018 naar aanleiding van de moordaanslag op journaliste Daphne Caruana Galizia.

Fuchs riep anderen op hem te volgen. Ook Van Bekkum sprak met hem, en de afgelopen dagen bovendien met vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW, de provincie en de gemeente Leeuwarden. Ook vroeg hij collega’s op Malta om afstand te nemen van Micallefs politieke uitspraken over de journaliste en haar medestanders, maar bij hen voelde hij zich aan het lijntje gehouden.

Van Bekkum: 'Ik kan de bestuurders van Valletta2018 ook niet met goed fatsoen hierheen halen'

Dat leidde tot het besluit om ,,voorlopig geen officiële vertegenwoordigers naar Valletta af te vaardigen, zolang de Malta-Valletta2018-organisatie (V18) geen afstand neemt van de kwetsende toon die met name de nabestaanden van de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia treft.’’

Geplande projecten

De geplande projecten, zoals Opera Spanga, gaan gewoon door, maar die zullen het op Malta zonder officiële vertegenwoordigers van Friesland moeten doen. ,,Het zou ingaan tegen alles waar we voor staan om de culturele uitwisseling niet te doen.’’

Micallef stak op sociale media de draak met het laatste bericht dat Caruana Galizia online zette (,,There are crooks everywhere you look now. The situation is desperate.’’) voordat ze op 16 oktober werd opgeblazen met een autobom.

Ook is Micallef tegenstander van het monument voor haar in het centrum van Valletta en liet hij kritische spandoeken weghalen. Intussen heeft ook artistiek leider Mario Philip Azzopardi een kritische Maltese voor ,,treurige trut’’ (a sorry bitch) uitgemaakt.

Geen politieke uitlatingen

De Maltese minister Bonnici blijft achter Micallef staan, die vrijheid van meningsuiting heeft. Maar hij voegde daar donderdag wel aan toe dat mensen met publieke functies terughoudend moeten zijn.

Terughoudend waren Van Bekkum en zijn organisatie een week geleden ook nog in deze zaak. Toch ziet Van Bekkum de boycot niet als een ommezwaai. De stichting achter een culturele hoofdstad moet zich verre van politiek houden, onderstreept hij, en op Malta gebeurt juist het tegenovergestelde. ,,Het gedachtegoed van Culturele Hoofdstad van Europa mag niet in diskrediet worden gebracht’’, aldus de officiele verklaring.

,,Ik ben blij dat Leeuwarden is gaan inzien hoe serieus dit is en dat je hier niet afzijdig van kunt blijven”, zegt Corinne Vella, Caruana Galizia’s zus. ,,Nu mijn eigen land nog. Er is maar een oplossing: Micallef ontslaan.”

'Grote stap'

CDA-Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt vond eerder dat Leeuwarden zich veel te soft opstelde in de kwestie-Valletta. Omtzigt deed de organisatie suggesties om een documentaire over de moord te vertonen of het protestgedicht van Eeltsje Hettinga groot aan de gevel te hangen.

De stap die Leeuwarden nu zet is vele malen groter. Omtzigt is door de Raad van Europa benoemd tot bijzonder rapporteur. Daarbij past een diplomatieke houding. Hij laat evenwel doorschemeren blij verrast te zijn.

Valletta2018 is ook om reactie gevraagd, maar de Maltese organisatie is hier niet op ingegaan.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct