LC dagoverzicht - 9 juli | Huizenprijzen in Friesland stijgen en trekkerverbod blijft van kracht

Wooneiland Houkepoort in Sneek in aanbouw. FOTO ARODI BUITENWERF

Friese boeren die het niet eens zijn met het dinsdag ingevoerde trekkerverbod praten vanavond om zeven uur in Heerenveen verder over het verbod, dat nog zeker tot maandag van kracht blijft. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

 

Verbod op demonstreren met trekkers blijft

Het verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen blijft gehandhaafd, zo heeft de rechtbank in Groningen donderdag besloten. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) had gevraagd om opheffing van het trekkerverbod, opgelegd door de Veiligheidsregio Groningen, omdat het een inbreuk op het demonstratierecht zou zijn, maar de bestuursrechter gaat daar niet in mee. Ook in Friesland geldt het verbod. Lees hier verder.

Heerenveen krijgt er een woonwijkje bij in park met veel water

Heerenveen krijgt er een kleine woonwijk bij. Royal Jongbloed laat nieuwbouw uitvoeren, waarbij ruimte overblijft voor 41 nieuwe huizen.

In deze nieuwe plannen blijft een groot deel van het perceel ongebruikt. Hier is ruimte voor 41 woningen met daarbij een parkachtig gebied met veel water, aldus de gemeente Heerenveen. Die noemt het ‘een kansrijk initiatief’ en is bereid mee te werken aan een aanpassing van het bestemmingsplan. Lees hier verder.

Afsluitdijk Wadden Center volgende week weer open

Toeristen en dagjesmensen kunnen vanaf woensdag 15 juli weer een bezoek brengen aan het beleefcentrum op de Afsluitdijk. De exploitant hield de deuren de afgelopen weken gesloten vanwege de coronamaatregelen. Het terrein lag er daardoor verlaten bij.

MCL sluit dialyselocatie in Kollum

Het dialysecentrum van het Medisch Centrum Leeuwarden in Kollum sluit komende vrijdag de deuren. Omdat de capaciteit de laatste jaren slechts voor een klein deel werd gebruikt, is de sluiting volgens het MCL onvermijdelijk. Het centrum zat elf jaar lang in woonzorgcentrum Meckama State. In Kollum bestond de capaciteit om 24 patiënten te dialyseren, in de praktijk maakten maar zes patiënten gebruik van dialyse in Kollum.

Huizenprijzen stijgen flink in Friesland

loading

NVM-makelaars zagen in het tweede kwartaal van dit jaar een opvallende trendbreuk: er werden aanmerkelijk meer huizen verkocht in Friesland ten opzichte van de eerste maanden van 2020. De prijs steeg bovendien flink. De verkochte huizen stonden gemiddeld 28 dagen te koop. De prijzen stegen met 5,5 procent naar gemiddeld 257.500 euro - een record. ,,Woningen zijn nog nooit zo duur geweest, een ongezonde ontwikkeling.’’ De gemiddelde landelijke koopsom bedraagt 335.000 euro. Lees hier verder.

Beschonken fietser die automobilist mishandelde in Sneek krijgt zes weken cel

Een 34-jarige Sneker die begin februari vorig jaar in beschonken toestand een automobilist mishandelde en bedreigde, is donderdag door politierechter Bauke Jansen bij verstek veroordeeld tot zes weken cel. De Sneker fietste op 2 februari vorig jaar aan het begin van de avond zwalkend door zijn woonplaats, in plaats van het fietspad reed hij op de rijbaan. Een passerende automobilist maakte een gebaar, wat bij de fietser in het verkeerde keelgat schoot. De Sneker zette de achtervolging in. Toen de automobilist zijn auto bij zijn woning parkeerde, werd de man door de verdachte uit de bestuurdersstoel getrokken. Lees hier verder.

Hermus proeft de Wadden: vissen op Terschelling

loading

In de videoserie Hermus proeft de Wadden neemt culinair journalist Jacques Hermus een kijkje in de keuken van producenten van streekproducten in het Waddengenbied. In de vierde aflevering van Hermus proeft de Wadden gaat Hermus vissen. Niet met een gewoon hengeltje met dobber, maar met zwiepende werphengels en shads en zagers jagen hij en visgids Roelof Duker op de strekdam bij de haven en het Noordzeestrand van Terschelling op de prooi waar iedere zeevisser op loert: de zeebaars.

Stichting meldt ‘te strenge’ zorginstelling Foswert in Ferwert bij inspectie

De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In De Zorg (SOVIDZ) heeft twaalf ouderenzorginstellingen aangegeven bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, omdat de instellingen nog steeds te veel beperkingen opleggen aan bewoners en hun bezoek. Onder de instellingen is Foswert in Ferwert. Een aantal van de instellingen kondigt aan bij een eventuele besmetting volledig op slot te gaan, dit is volgens de stichting, waar Berber Bijma uit Franeker voorzitter van is, in strijd met het beleid van minister Hugo de Jonge. Lees hier verder.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht