LC weekendoverzicht - 5 en 6 september | Onderzoek naar racisme bij MVV-Cambuur, man (40) uit Oosterwolde komt om het leven bij ongeval Marum

Robert Mühren, Robin Maulun en Mees Hoedemakers van SC Cambuur vliegen elkaar in de armen in de eerste helft. FOTO HENK JAN DIJKS

De KNVB gaat onderzoeken in hoeverre zaterdagavond bij het duel MVV-Cambuur (1-7) sprake is geweest van racisme. Dat meldt de voetbalbond in een reactie op vragen van deze krant. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Scheidsrechter Sander van der Eijk liet bij het begin van de tweede helft door de stadionspeaker in Maastricht omroepen dat bij racistische uitingen de wedstrijd zou worden stilgelegd. Aanleiding waren verwensingen die Cambuuraanvaller Issa Kallon voor rust naar zijn hoofd kreeg vanaf de tribunes in Limburg.

,,Op dit moment zijn we informatie aan het verzamelen over hetgeen is gebeurd”, aldus een woordvoerder van de KNVB. ,,Er is al contact geweest met de scheidsrechter en we proberen momenteel contact te leggen met de directie van MVV. Als het inderdaad om racisme blijkt te gaan, dan nemen we dat extra hoog op. Dat willen we absoluut niet in de stadions terugzien.''

Wat er precies is gezegd, is onduidelijk. Kallon, twee jaar geleden ook al mikpunt van racistische bejegingen, laat weten niet op de kwestie in te willen gaan. Trainer Henk de Jong sprak in de rust van het duel met zijn aanvaller. ,,De scheidsrechter kwam vervolgens ook bij ons en legde uit hoe hij erin stond. Onze ploeg zei toen: we willen spelen.”

Voor racisme heeft De Jong logischerwijs geen goed woord over: ,,De mensen die deze dingen doen, zijn niet goed wijs.”

Lees ook | Zevenklapper Cambuur in Maastricht

Oosterwoldiger om het leven gekomen bij ongeval in Marum

Een 40-jarige man uit Oosterwolde is zaterdag bij een ongeval aan de Haarsterweg in Marum (Groningen) om het leven gekomen. De man was aan het werk bij een woning en raakte aan het einde van de middag door nog onduidelijke oorzaak bedolven onder een stellage waarop kozijnen kunnen worden gestald.

loading  

De brandweerkorpsen van Marum en Drachten rukten samen met twee ambulances en een traumahelikopter uit, maar hulp mocht niet meer baten.

De inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft samen met de politie onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat het niet om een arbeidsongeval gaat.

Benno Tuinstra zwemt 11 kilometer voor goede doel, Maarten van der Weijden doet stuk mee

Benno Tuinstra uit Scharsterbrug is zondagmiddag begonnen aan een zwemtocht van 11 kilometer ten behoeve van de Maarten van der Weijden Foundation.

De 38-jarige Tuinstra stond vorig jaar bij de finish van de 11stedenzwemtocht in Leeuwarden en raakte geïnspireerd door Maarten van der Weijden. Tuinstra liep in 2012 een partiële dwarslaesie op.

De start van de zwemtocht trok heel wat bekijks. Zeker ook omdat Van der Weijden 2 kilometer meezwom. Lees hier verder .

Emeritus hoogleraar laakt financieel onderzoek naar Aventura

loading

Het financiële onderzoek dat de gemeente Smallingerland naar de Drachtster zorgaanbieder Aventura heeft laten uitvoeren is zwaar onvoldoende. Dat stelt deskundige Harrie Verbon zondagavond in een radio-uitzending van Reporter Radio .

Volgens de emeritus hoogleraar openbare financiën zou er onderzoek worden gedaan naar de geldstromen tussen Zorggroep Aventura en andere BV’s van dezelfde eigenaar. ,,Dat onderzoek heb ik totaal niet kunnen vinden. Onderzoek naar rechtmatigheid is in feite totaal niet gedaan”, concludeert Verbon, lid van twee rekenkamers in Noord-Brabant. Dit deel van het onderzoek geeft hij het cijfer 1.

Smallingerland gaf opdracht tot vier onderzoeken naar Aventura, nadat een jaar geleden Reporter Radio samen met de Leeuwarder Courant aan het licht bracht dat er al jaren tal van klachten zijn over het zorgbedrijf dat beschermd en begeleid wonen aanbiedt aan kwetsbare mensen. Er waren signalen van weglekkend publiek zorggeld en zorg van onvoldoende kwaliteit. Lees hier verder.

Reporter Radio , zondag 6 september 19.00, Radio1

Ga terug in de tijd met ‘Films van Toen’: dorpsfilm Aldtsjerk uit 1968

loading

Oude dorpsfilms beleven nieuwe tijden bij de Leeuwarder Courant. En je kunt ze kijken vanuit de luie stoel. De Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en Podium TV zenden elke week Friese, Groninger en Drentse archieffilms uit. Vandaag een dorpsfilm over Aldtsjerk uit 1968.

‘Films van Toen’ is een samenwerking met Groninger Archieven, Drents Archief en Fries Filmarchief. Op zaterdagen vertoont DVHN om 9.30 uur een film uit Friesland.

De film van zaterdag is ook te bekijken op Podium TV om 9.30 uur (Ziggokanaal 35). Op zondag om 9.30 uur is op dat kanaal een Friese dorpsfilm te zien.

Koninklijke onderscheiding voor Hans van der Berg uit Ruigahuizen

loading

Johannes (Hans) van der Berg uit Ruigahuizen is zaterdag koninklijk onderscheiden. Hij werd benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau wegens zijn jarenlange verdiensten voor het dorp.

De 66-jarige Van der Berg is sinds jaar en dag vrijwillig in touw als ondersteuner van ouderen en hulpbehoevenden in Ruigahuizen. Hij helpt hen onder meer het onderhoud van tuinen, straatwerkzaamheden en realiseren van betere toegankelijkheid voor woningen. Ook verricht hij snoeiwerk, brengt grofvuil naar de stort, regelt vervoer en is een luisterend oor.

Tot 2019 zat hij daarnaast nog in het bestuur van Stichting (Boerderij) Kleurrijk, voorheen Stichting Apart, Van der Berg is verder vrijwilliger bij plaatselijk belang Harich-Ruigahuizen en pleegt geregeld onderhoud aan het kerkhof van Harich.

Burgemeester Veenstra van de Fryske Marren spelde Van den Berg de onderscheiding zaterdag op tijdens het jubileumfeest ter ere van het 15-jarig bestaan van Rûchnijs, de dorpskrant van Ruigahuizen. Ook hier is hij nauw bij betrokken. Van den Berg is namelijk sinds 2005 redactielid.

SC Heerenveen besluit ook laatste oefenduel met nederlaag

loading

Zes oefenwedstrijden, zes nederlagen. SC Heerenveen begint volgende week met zwaar gemoed aan het eredivisieseizoen. PEC Zwolle was zaterdagmiddag in het Abe Lenstra-stadion te sterk: 0-1.

Vertwijfeld keek Arjen van der Heide naar de grijze lucht boven hem, na zo’n tien minuten in de tweede helft. De vleugelaanvaller van SC Heerenveen had móeten scoren, nadat hij de bal in de kluts voor zijn voeten kreeg. Van der Heide stuitte echter eerst op PEC-doelman Michael Zetterer, om vervolgens hoog over te schieten.

Het was met afstand de grootste kans die Heerenveen kreeg in het oefenduel met PEC Zwolle. Wéér stapte de ploeg van Johnny Jansen als verliezer van het veld, al was deze nederlaag allerminst verrassend. Want ja, wat kon van dit veredelde jeugdelftal worden verwacht? Lees hier verder .

Lees ook | ‘SC Heerenveen is de perfecte plek om te groeien, zeker als je kijkt naar al die bekende namen die hier zijn doorgebroken’

Man omgekomen bij brand in woning De Westereen

loading

Een man is vrijdagavond om het leven gekomen bij een brand in een woning aan De Bjirken in de Westereen. Het gaat om de bewoner van het huis.

Agenten waren afgekomen op een melding van iemand die de situatie in de woning niet vertrouwde. De dienders roken ter plaatse een brandlucht en gingen het huis binnen voor hulpverlening.

In de woning bleek brand te hebben gewoed, die uit zichzelf was gedoofd en vanaf buiten niet zichtbaar was. Op de plek van de brandhaard vonden de agenten vervolgens de overleden bewoner. ,,Het was duidelijk dat hij ten gevolge van die brand is overleden’’, aldus een politiewoordvoerder.

De politie spreekt van een noodlottig ongeval. ,,Daarmee is het ook geen politiezaak meer, dus meer kunnen we er ook niet over zeggen.’’ Het is niet duidelijk wat exact het brandje heeft veroorzaakt. Ook de leeftijd van het slachtoffer is onbekend.

Het lichaam van de man is overgedragen aan de familie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht