LC dagoverzicht - 4 en 5 juli | Boeren spelen kat-en-muisspel met politie en nieuwe veerboot vanwege mankement uit vaart gehaald

FOTO JARING RISPENS

‘Noord-Nederland onafhankelijk maken van de rest van Nederland’. Met die inzet stapte een groep boeren zaterdag hun trekkers op. Wat volgde was een lange nacht waarin boeren en politie elkaar voortdurend op de hielen zaten. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van afgelopen weekend.

Zaterdagnacht waren de boeren niet aan hun proefstuk toe. Ook vrijdagavond kwam een groep van vijfentwintig boeren al in aanvaring met de politie.

Ze wilden bij Heerenveen de snelweg op. Aangezien dat niet mocht van de politie, die zou anders boetes uitdelen. Daarom trok men de rest van de avond per trekker en quad door het centrum van Heerenveen. De boeren droegen jassen met het embleem van actiegroep Farmers Defence Force.

. loading

Van hetzelfde laken een pak zaterdagmiddag: veel boeren, veel politie. Zo ‘zwaaiden’ twintig boeren ‘s middags in Harlingen landbouwminister Carola Schouten uit, die volgens hun informatie de veerboot nam om op Terschelling vakantie te vieren. De politie hield op afstand de boel in de gaten. Ook burgemeester Roel Sluiter van Harlingen kwam een kijkje nemen.

Dan de zaterdagavond. Drie boeren die onderweg waren naar een verzamelplaats in Bolsward kregen bij Hichtum een waarschuwing dat ze niet op de snelweg mochten rijden. In Joure werden enkele boeren met hun trekkers vaan een carpoolplaats gestuurd. Tegen tienen verzamelde een groep van enkele tientallen trekkers en auto’s zich bij Thialf in Heerenveen. Ze reden urenlang rond op het industrieterrein. Zeker vijf keer werd het distributiecentrum van de Lidl geblokkeerd. Er verzamelden ook boeren bij zuivelfabriek A-ware.

Aangezien de politie en ME alles op alles zetten om te voorkomen dat het konvooi op de snelweg zou geraken, zette men verschillende toegangswegen af toen bleek dat de boeren naar Drachten wilden. Uiteindelijk reden ze via kleine wegen naar het dorp. Eenmaal in Drachten ging de groep uiteen. Dat was rond 3.00 uur ‘s nachts.

Omrin keert een miljoen van winst uit

Omrin keert een miljoen euro van de winst uit aan de aandeelhouders, onder meer alle Friese gemeenten. Dat hebben die aandeelhouders zelf bepaald.

De aandeelhouders van het afvalverwerkingsbedrijf besloten onlangs na een voorstel van het bestuur van Omrin om de automatische winstuitkering af te schaffen. Tot dan toe schreven de statuten voor dat het bedrijf bij een solvabiliteit van meer dan 25 procent de helft van de winst automatisch moest worden uitgekeerd. Lees hier verder.

Technisch probleem nekt nieuwe veerboot

Vanwege een technisch probleem vaart de MS Willem Barentsz zondag niet meer uit, laat rederij Doeksen weten. Het is onduidelijk wat er kapot is.

Het schip vaart sinds twee dagen tussen Harlingen en Terschelling. Passagiers van de veerdienst van 13.05 uur op zondagmiddag werden omgeboekt. Dat geldt ook voor alle resterende afvaarten op zondag.

Door technische problemen bij de sneldienstboot de Koegelwieck waren dit weekend ook al veel afvaarten van de sneldienst tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling vervallen.

Met de ingebruikname van de veerboot MS Willem Barentsz had Doeksen twee primeurs: de catamaran is de eerste veerboot in Nederland die volledig op LNG-gas vaart. Wereldwijd is het ook een van de eerste schepen waarbij single fuel LNG-motoren rechtstreeks roerpropellers aandrijven met vaste schroeven.

Zorg voor Fries erfgoed is in gevaar

Het toelaten van ‘nieuwe spelers’ in de museale sector in Friesland mag niet ten koste gaan van de huisvesting en het beheer van bestaande collecties. Dat schrijven veertien partijen op het gebied van (Friese) musea en kunst zaterdag in een ingezonden brief op de opiniepagina van de Leeuwarder Courant .

Dat het Natuurmuseum Fryslân, het Fries Scheepvaartmuseum en het Fries Landbouwmuseum geen subsidie meer krijgen, zien zij als het ‘eenzijdig opzeggen’ van de verantwoordelijkheid die de overheid heeft. Het betekent dat de drie musea elders op zoek moeten naar geld, dat er volgens briefschrijvers niet is.

Ze roepen Provinciale Staten op de huisvesting, kennis en beheer van de Kolleksje Fryslân veilig te stelen. ,,Een regio die zo trots is op zijn cultuur, verdient beter’’, schrijven ze.

Minder coronatesten dan verwacht, maar wel opstartproblemen bij GGD

Het aantal coronatesten dat wordt afgenomen ligt veel lager dan vooraf werd verwacht. Toch hebben de GGD’s nog steeds te kampen met opstartproblemen, blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws.

Het komt voor dat testen van mensen zoekraken, dat uitslagen van patiënten door een storing niet kunnen worden gelezen en ook moeten mensen soms dagenlang wachten op hun uitslag. De meeste mensen met wie de nieuwsredactie sprak, stellen wel tevreden te zijn over het verloop van de test bij de GGD.

Sinds 1 juni kunnen alle mensen met klachten die bij het coronavirus voorkomen zich laten testen. Het aantal mensen dat zich laat testen, valt lager uit dan verwacht werd. De GGD’s kunnen nu zo’n 24.000 mensen per dag testen, maar er worden per dag ongeveer 10.000 testen afgenomen. Van elke honderd geteste mensen blijkt slechts één persoon daadwerkelijk besmet.

Man die militair uit Nijeholtpade doodde tijdens val Srebrenica niet vervolgd

De man die in 1995 de Nederlandse militair Raviv van Renssen (25) uit Nijeholtpade doodde tijdens de val van Srebrenica gaat vrijuit.

Het Openbaar Ministerie (OM) zag geen mogelijkheid de man op te sporen en te vervolgen, terwijl er in 2002 al wel een naam opdook van een mogelijke verdachte. De zaak is inmiddels verjaard.

De uitkomst is bijzonder pijnlijk voor de vader van Raviv, die al 25 jaar strijdt voor meer duidelijkheid over wat er nu precies met zijn zoon is gebeurd. Hij worstelt nog steeds met de vraag waarom de dader nooit gezocht is. ,,Ik wist dat ik hem nooit meer terug zou zien.”, blikt zijn vader 25 jaar na dato terug.

Man wandelt midden in de nacht over snelweg

In de nacht van zaterdag op zondag heeft een man een bekeuring gekregen omdat hij op de A32 bij Reduzum liep.

Agenten kregen rond 4.00 uur een melding en reden achter de 23-jarige man aan. Hij bleek op weg te zijn naar z’n huis in Jirnsum.

En verder in het nieuws:

* Leeuwarder (22) heeft zeven cilinders lachgas in de auto liggen

* Code geel voor zware windstoten in kustgebieden

* Erik de Groot opvolger wethouder Hein Kuiken

* Elf verkeersboetes op Junokade Leeuwarden na overlast