LC dagoverzicht - 4 augustus | 9 nieuwe coronabesmettingen en oefenwedstrijd SC Heerenveen geschrapt

. ANP

Van 28 juli tot en met 4 augustus zijn in Friesland 9 mensen positief getest op het coronavirus. Alleen Drenthe kent minder besmettingen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

RIVM meldt 9 nieuwe coronabesmettingen in Friesland in afgelopen week

De meeste besmettingen werden ontdekt in De Fryske Marren: 4. In zowel Achtkarspelen, Leeuwarden als Noardeast-Fryslân testten 2 mensen positief en in Weststellingwerf 1. In de rest van de gemeenten werd het virus bij tests niet aangetroffen. Niemand hoefde te worden opgenomen in het ziekenhuis. Landelijk verdubbelde het aantal besmettingen.

Friesland is één van de veiligste regio’s van het Europese continent

Friesland en Drenthe staan deze week in de top 25 van Europese regio’s met het laagste aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dit blijkt uit gegevens van datajournalist Jelmer Visser van het Europese onafhankelijke journalistieke platform Innovation Origins , dat al sinds het begin van de coronacrisis in maart alle coronacijfers in Europa bijhoudt. Lees hier meer.

Coronageval bij VVCS-team: oefenwedstrijd van SC Heerenveen geschrapt

SC Heerenveen zou dinsdag oefenen tegen het VVCS-team van werkzoekende voetballers, maar door een corona-geval bij de tegenstander ging er een streep door het duel. 

In plaats daarvan oefenden de spelers van Heerenveen in een oefenpotje 45 minuten tegen elkaar. Het jonge ‘tweede’ team won van het eerste: 2-1. 

Door treffers van Couhaib Driouech en Arjen van der Heide werd het 2-0. Spits Runar Espejord, hersteld van een lichte rugblessure, zorgde voor de enige treffer voor het eerste team.  Middenvelder Hicham Faik keek toe vanaf de kant. Hij is bezig met een transfer naar een buitenlandse club.

Ljeppers Buitenpost gedupeerd door vernielingen en glas op accommodatie

loading

De Ljeppersklub Buitenpost heeft last van vernielingen en troep op het complex. Zeker vijf ljeppers hebben verwondingen opgelopen door glasscherven. Die zijn afkomstig van flessen die kapot worden gegooid op het terrein, onder andere op de schansen en in het zandbed. Inmiddels zijn de ljeppers wekelijks voor elke training minimaal een kwartier bezig het terrein schoon te maken. Een noodzakelijk kwaad.

Uniek in Nederland: vrouw speelt bij vierdeklasser Foarút in het eerste mannenteam

loading

Door een pilot van de KNVB bij voetbalvereniging Foarút in Menaam, speelt Ellen Fokkema (19) komend seizoen met het eerste mannenelftal in de vierde klasse. Uniek in Nederland, maar voor Fokkema niet meer dan normaal. Ze is, zoals in Menaam vaak wordt gezegd, one of the boys . En als controlerende middenvelder is ze bepaald niet de slechtste van het stel. Lees hier meer.

Zonderland over misstanden in turnwereld: ‘Dat is schokkend’

Epke Zonderland zegt geschokt te zijn door de verhalen die nu naar buiten komen over de misstanden in de turnwereld. ,,Ik was daar wel verbaasd over. We hoorden de verhalen eerst wel, maar hoopte dat het incidenten waren. Maar nu blijkt dat veel meiden hun turncarrière wel zo ervaarden. Dat is schokkend.” Dit zei hij in de uitzending van televisieprogramma Op1 van maandagavond.

Verloskundige bij LC Live: komen er ‘lockdownbaby’s’?

In LC Live was dinsdag Sylvia von Kospoth van Verloskunde Praktijk Harlingen te gast om te praten over de gevolgen van corona en de lockdown voor zwangeren. Zij en haar collega kunnen de mouwen flink opstropen rond de jaarwisseling. ,,We hebben zeker de helft meer aanmeldingen dan normaal.” Kijk de uitzending hieronder terug.

loading

Elf verkeers- en plaatsnaamborden gestolen in de gemeente Weststellingwerf

In de gemeente Weststellingwerf zijn elf verkeers- en plaatsnaamborden gestolen. Het gaat om verkeersborden aan de Om den Noort in Wolvega en de Elsweg in Noordwolde. De gemeente heeft een oproep geplaatst op Facebook, in de hoop dat de borden terug worden gebracht. Het gaat onder andere om stop- en parkeerborden, een verboden te fietsen-bord en plaatsnaamborden. Lees hier verder.

Oud-Drachtster Ferry Doedens verlaat GTST definitief

Oud-Drachtster Ferry Doedens gaat Goede Tijden, Slechte Tijden definitief verlaten. De acteur zal nog tot eind november op de set draaien. ‘We zijn hem dankbaar voor de rol die hij de afgelopen jaren heeft neergezet.’ Volgens EndemolShine is er ‘de afgelopen periode een situatie ontstaan die voor alle partijen een lastige werkrelatie tot gevolg had’. Doedens laat op Instagram weten verdriet te hebben van het besluit.

Hulpdiensten massaal uitgerukt voor te water geraakte grasmaaier in Kollum

loading

Een grasmaaier van de gemeente Noardeast-Fryslân is dinsdag te water geraakt nabij het Oostenstein in Kollum. De bestuurder van het voertuig wist zelfstandig zijn voertuig te verlaten en verliet daarna de plaats van het ongeval.

Twee wandelaars met een hond troffen het gevaarte vervolgens aan en hebben bij een woning aangebeld om hulp in te schakelen. Daarop rukten hulpdiensten massaal uit naar de plaats van het ongeval. Onder andere de brandweer van Kollum, een ambulance en een traumahelikopter werden opgeroepen omdat er vrees bestond dat de bestuurder onder water was vast komen te zitten. Lees hier verder.