LC dagoverzicht - 3 juli | Boeren bij politiebureau Leeuwarden, Waddenfonds investeert in vergroening en coronacijfers in Friesland blijven verder dalen

FOTO ANTON KAPPERS

Zo'n zes trekkers verzamelden zich vrijdagmiddag bij het politiebureau in Leeuwarden om aangifte te doen tegen minister Schouten. Het Waddenfonds inversteert 8 miljoen euro in het project Green Shipping om de scheepvaart op de Waddenzee te verduurzamen. Er zijn meer coronatests afgenomen in Friesland, maar de coronacijfers in blijven verder dalen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Boeren bij politiebureau Leeuwarden om aangifte te doen tegen minister Schouten

Zo’n zes trekkers hebben zich vrijdagmiddag verzameld bij het politiebureau in Leeuwarden. Een aantal boeren wil aangifte doen tegen landbouwminister Carola Schouten vanwege de voorgenomen veevoermaatregel.

De gronden waarop ze aangifte doen zijn onder andere diefstal en dierenmishandeling door ondervoede koeien vanwege het nieuwe veevoer. Ook verwijten de boeren de minister willekeur, omdat producten met hoge ruw eiwitgehaltes wel zelf geteeld en gevoerd mogen worden, maar niet aangekocht en gevoerd. Daarnaast menen ze dat de minister de sector in een kwaad daglicht stelt.

De politie laat de boeren niet de toegangsweg naar het politiebureau oprijden, er staan hekken klaar om de weg af te sluiten.

Waddenfonds investeert 8 miljoen euro in vergroening van scheepvaart op Waddenzee

Het Waddenfonds investeert 8 miljoen euro in een investeringsprogramma in de vergroening van de scheepvaart op de Waddenzee. Het project Green Shipping wil de waddenvloot in tien jaar voor een groot deel verduurzamen. Daardoor moet de CO2-uitstoot in 2030 met 60 procent zijn afgenomen. Ook moeten alle schepen in de beroepsvaart in dat jaar op waterstof varen. Lees hier verder.

Noord-Hollandse gedeputeerde neemt stokje over van Groninger als voorzitter van Waddenfonds

Noord-Hollandse gedeputeerde Cees Loggen is benoemd tot voorzitter van het Waddenfonds. Loggen volgt de Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer op, die sinds 2016 voorzitter was. Lees hier verder.

loading  

Geen behandeling voor Lemster kinderlokker (56), wel 1,5 jaar cel

Een 56-jarige Lemster die in 2018 aan jonge kinderen zijn geslachtsdeel toonde en zichzelf ten overstaan van de kinderen bevredigde, is vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden wegens schennis van de eerbaarheid en het plegen van ontuchtige handelingen met minderjarigen veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Lees hier verder.

Meer coronatests afgenomen, maar opnieuw minder besmettingen in Friesland

De coronacijfers in Friesland blijven verder dalen. In de afgelopen week is het virus bij drie inwoners van de provincie aangetroffen. Vorige week werd het virus vastgesteld bij vier personen, nu dus bij een persoon minder. Een van de drie besmettingen is vastgesteld bij een bewoner van woonzorgcentrum Meckama State in Kollum, dit werd vorige week vrijdag al gemeld door de instelling. De andere twee besmettingen zijn vastgesteld in de gemeenten Smallingerland en Noardeast-Fryslân. Lees hier verder.

Ruim honderd coronapatiënten nog in ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis ligt, is gedaald van 151 naar 123. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "De daling is een zeer gunstig teken en geeft ruimte aan de reguliere zorg", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Van de 123 liggen 20 op de intensive care. Dat zijn er vijf minder dan op donderdag. Verpleegafdelingen behandelen 103 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Een dag eerder waren dat er 126.

Op de intensive cares liggen ook 587 mensen met overige aandoeningen, eentje meer dan op donderdag. Dat betekent dat intensivisten in totaal 607 mensen behandelen. Het aantal patiënten op de intensive cares schommelt al ongeveer een maand rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden 900 mensen op een ic-bed liggen.

Nieuwe poging voor Stefan van der Pal

Hij gaat het weer proberen. Althans, nu in drievoud. Stefan van der Pal gaat volgend jaar te water voor een elfstedenzwemtocht, die hij in dezelfde week ook nog eens lopend en fietsend wil gaan voltooien. Lees hier verder.

Eerste officiële afvaart van Willem Barentsz naar Terschelling

loading

De nieuwste aanwinst van rederij Doeksen, de Willem Barentsz, meerde vrijdagochtend voor de eerste keer officieel aan in de haven van Terschelling. De afgelopen weken was er al getest met het schip, maar vrijdagochtend meerde kapitein Gerard Pont het schip voor het eerst aan met passagiers aan boord. Woensdag was er bij de presentatie voor genodigden nog een probleempje met de loopbrug, maar die was nu verholpen.

loading

Tweede bochtafsnijding voor bereikbaarheid Ameland gaat niet door

Om de vaarverbinding tussen Holwerd en Ameland te verbeteren, zouden er twee bochtafsnijdingen in de vaargeul komen. Een bochtafsnijding in de Vloedgeul werd gemaakt, maar nu blijkt dat de tweede afsnijding, in de Reegeul-Oost in de Waddenzee, niet doorgaat. De verlegging van de geul zou een te hoge impact hebben op de natuurwaarden van de omliggende wadplaten, zo meldt Rijkswaterstaat. Lees hier verder.

Mühren blijft bij Cambuur

Het zat er al dagen aan te komen, maar Robert Mühren heeft nu zelf ook bevestigd dat hij bij Cambuur blijft. Trouwe seizoenkaarthouders kregen vanochtend een telefoontje waarop de stem van Mühren was te horen: ,,Ik wil jou als trouwe Cambuursupporter laten weten dat het rond is.’’ Lees hier verder.

Rombout de Wit aangesteld als nieuwe bestuurder van Lauwers College

Rombout de Wit is per 15 augustus de nieuwe bestuurder van het Lauwers College. De afgelopen maanden heeft Sjoerd de Jong, na het vertrek van Gerard Janze in mei, de bestuursfunctie op zich genomen. De scholengemeenschap heeft scholen voor vmbo, mavo, havo, vwo en gymnasium in Buitenpost, Kollum en Grijpskerk. Lees hier verder.

Kabinet met Noorden in gesprek over Lelylijn

Het kabinet gaat snel met Noord-Nederland in gesprek om kansen en voetangels in beeld te brengen van het project-Lelylijn. ,,Dat lijkt me een uitstekend idee’’, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Lees hier verder.

Deze vondsten uit de adellijke grafkelder in Jellum zijn zaterdag te bekijken

loading

De beenderen van de adellijke grafkelder in Jellum zijn de afgelopen weken uitgebreid onderzocht. Zaterdag zijn ze te zien op een open dag in de kerk en achter horecazaak Jonker Sikke. Lees hier verder.

loading

 

En verder in het nieuws:

* Consternatie bij ministerie vanwege ontsnapping uit Leeuwarder gevangenis (die 50 jaar geleden plaatsvond)

* De staat van de architectuur in Nederland: ‘Alles wat we nu bouwen, bepaalt voor decennia het aanzien van onze leefomgeving’

* Ex-vrouw Dan Brown beticht hem van affaire met dressuuramazone Friese paarden

* Op reis in eigen land: waar vind je campings, jachthavens, camperplekken en vakantieparken in Friesland?

* Meer reizigers pakken het ov na versoepeling coronamaatregelen

* Kabinet wil woonsituatie arbeidsmigranten verbeteren