LC dagoverzicht - 29 juni | Scholenkoepel doet Zwarte Piet in de ban en horeca-app getest op Schier

De horeca op Schiermonnikoog, hier Hotel van der Werff, maakt zich op voor de komst van gasten. Foto: Corné Sparidaens

De discussie over racisme en discriminatie die de afgelopen weken is gevoerd, is voor scholenkoepel PCBO Leeuwarden aanleiding om over te gaan op roetveegpieten. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Scholenkoepel PCBO Leeuwarden doet Zwarte Piet in de ban

PCBO Leeuwarden, een koepel van zestien christelijke scholen in de gemeente Leeuwarden, haalt een streep door Zwarte Piet. ,,Het is een kinderfeest, we willen een heldere lijn kiezen in de discussie die nu woedt’’, zegt bestuurder Hans Greidanus.

Ouders worden deze week in een nieuwsbrief nader geïnformeerd over het standpunt van de scholenkoepel. De discussie over racisme en discriminatie die de afgelopen weken is gevoerd, is voor de koepel aanleiding geweest het beleid aan te passen.

,,Tot nu toe volgden wij de lijn die werd uitgezet door het Sinterklaasjournaal en de intocht in Leeuwarden’’, zegt Greidanus. De demonstratie van Black Lives Matter in Leeuwarden eerder deze maand, betekende voor voorzitter Cees Anceaux een keerpunt: wat hem betreft zijn er bij de intocht van Sinterklaas dit jaar geen Zwarte Pieten meer aanwezig. ,,Je kunt je ogen niet sluiten voor de veranderingen.’’

Hoewel uit een enquête van de Leeuwarder Courant blijkt dat meer dan de helft van de inwoners van Friesland wil vasthouden aan de traditionele Piet, vindt PCBO Leeuwarden het tijd voor duidelijkheid. ,,De discussie die nu wordt gevoerd willen we niet in de school voeren’’, aldus Greidanus. ,,De polarisatie is niet goed, we willen onze kinderen ook leren op te groeien tot burgers die oog hebben voor anderen. Daarom kiezen we nu voor een helder besluit.’’

PCBO Leeuwarden heeft scholen in de stad Leeuwarden en de dorpen Stiens, Wirdum, Grou, Akkrum en Aldeboarn.

loading
 

Twee mensen overleden aan coronavirus

Nog twee mensen zijn overleden door het coronavirus. Het dodental komt daarmee op 6107. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de beide sterfgevallen in de afgelopen 24 uur doorgekregen.

Een van de twee stierf op zondag. De andere patiënt overleed al begin april, maar dit is nu pas gemeld. Op zondag was het dodental gelijk gebleven. Het was de tweede keer in maanden dat het RIVM geen nieuwe doden te melden had.

Drie mensen zijn in een ziekenhuis opgenomen. Bij een van hen gebeurde dat afgelopen zaterdag. De andere twee kwamen begin april al in een ziekenhuis te liggen, maar dit is nu pas verwerkt. Het totaal aantal ziekenhuisopnames sinds het begin van de uitbraak bedraagt nu 11.874. Op 8 juni, precies drie weken geleden, werden voor het laatst meer dan vijf mensen op een dag opgenomen in een ziekenhuis.

78 nieuwe besmettingsgevallen

Bij 78 mensen is het coronavirus vastgesteld. Dat totaal is nu opgelopen tot 50.223. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen is getest op het virus. Daarmee ligt het werkelijke dodental waarschijnlijk ook hoger.

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen op het coronavirus. In de eerste week dat dit kon, deden bijna 59.000 mensen dit. In de twee weken erna lag het aantal tests boven de 60.000. De animo is gedaald, want vorige week, in de vierde week van uitgebreid testen, zijn ruim 52.000 coronatests uitgevoerd. De tests brengen ook steeds minder coronagevallen aan het licht. In de eerste week was 2,1 procent van de tests positief, vorige week had 0,7 procent van alle geteste mensen het coronavirus onder de leden.

Al vierhonderd toeristen testen app voor horecaspreiding op Schiermonnikoog

De app die een groep studenten bouwde om gasten over de horeca te spreiden, wordt volop getest. Sinds donderdag hebben zo’n vierhonderd mensen de applicatie gedownload, vertelt initiatiefnemer Jari de Jong.

Op basis van de problemen die testers ervaren, wordt half juli een zogeheten ‘versie 1.5’ gepresenteerd. Die kan horeca helpen drukte (en dus anderhalvemeterproblemen) te voorkomen.

In de reacties vallen tot nog toe twee dingen op, ziet De Jong. ,,Mensen willen graag een pushbericht op hun telefoon ontvangen als hun reservering wordt geaccepteerd. Ondernemers zien graag dat de tijdsblokken voor reservaties specifieker worden. Zo krijgen ze meer controle over eventuele drukte.

Lees hier verder

loading

 

Gevreesde prijsval blijft uit: melkprijs krabbelt weer op

De gevreesde forse daling van de melkprijs door de coronacrisis blijft uit. FrieslandCampina keert zijn leden-melkveehouders in juli een gegarandeerde melkprijs uit van 33 cent per kilo. Dat is een halve cent meer dan in juni.

Biologisch

Het is voor het eerst sinds maanden dat de melkprijs weer wat opkrabbelt. Deze bedroeg in februari nog 36,5 cent. Door de coronacrisis daalde de opbrengstprijs naar 32,5 cent vorige maand. De door diverse analisten voorspelde prijsval naar 25 cent lijkt daarmee niet uit te komen. Dat neemt niet weg dat de melkprijs zich wel op het laagste niveau in vier jaar bevindt.

De melkprijs voor de biologische melkveehouders zit bijna weer op het niveau van voor de coronacrisis. In juli ontvangen deze boeren 47,5 cent per kilo, 2 cent meer dan in juli. In februari was de garantieprijs 48,5 cent.

Twee aanhoudingen bij drugsonderzoek Drachten

Een 30-jarige man en een 24-jarige vrouw, allebei uit Drachten, zijn maandagochtend opgepakt in het kader van een onderzoek naar illegale wietplantages in Drachten. Op vijf plekken in het dorp viel de politie binnen.

Op een van die plekken troffen ze een kwekerij aan die niet in werking was. Er lag wel een aanzienlijke hoeveelheid hennep te drogen, zegt een woordvoerder van de politie.

Daarnaast werden er drie huizen doorzocht, waar een tweetal werd aangehouden op verdenking van hennepteelt. In één woning lag ook een hoeveelheid contant geld.

loading

NCTV: Nederland kwetsbaar door verdere digitalisering

Cyberaanvallen blijven een grote bedreiging voor de Nederlandse samenleving, zeker nu systemen meer met elkaar verbonden raken. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg. Volgens hem moeten de overheid en bedrijven beter in beeld krijgen waar zwakke plekken in systemen zitten.

De NCTV noemt spionage en sabotage door andere landen, cybercriminaliteit en grootschalige uitval door technische storingen de grootste risico’s voor de digitale veiligheid. De aanval met gijzelsoftware op de Universiteit van Maastricht, de storing van alarmnummer 112 en de problemen met Citrix bij gemeentes laten volgens Aalbersberg zien wat er mis kan gaan.

Door de coronacrisis zijn mensen bovendien afhankelijker van digitale middelen, zoals onlineonderwijs, videobellen en digitaal werken. Dit maakt de samenleving kwetsbaarder.

Lees hier verder

 

IFKS: definitief geen skûtsjesilen in de zomer, slotwedstrijd in oktober gaat mogelijk wel door

Ook nu er deze zomer weer sportwedstrijden mogen worden georganiseerd, is de situatie volgens het bestuur van de IFKS en de wedstrijdleiding te onduidelijk om dit jaar alsnog skûtsjewedstrijden te organiseren. Ook is de voorbereidingstijd te kort, schrijft het IFKS in een brief aan de leden.

Gemeenten bepalen nu of activiteiten wel of niet door mogen gaan, op basis van of evenementen wel of niet de 1,5 meter afstand kunnen garanderen. De procedure voor het aanvragen van een vergunning kost veel tijd, schrijft het IFKS. Aan boord van de skûtsjes geldt de afstandsregel niet, maar bij alle activiteiten op de wal wel. Het IFKS stelt dat het nog niet duidelijk is of ze aan de voorwaarden voor een vergunning kunnen voldoen.

Sluitingswedstrijd

De sluitingswedstrijd, die ieder jaar in het tweede weekeinde van oktober op het programma staat, gaat waarschijnlijk wel door. Er wordt een vergunning aangevraagd voor 10 en 11 oktober.

Lees ook | Niemand wint nog, dus valt de omzet van het Sneker prijzenbedrijf Repko weg

Onderzoekers Raboudumc vinden oorzaak erfelijk gehoorverlies

Genetici van het Radboudumc hebben na meer dan twintig jaar onderzoek de oorzaak van erfelijk gehoorverlies gevonden. Onder leiding van Hannie Kremer en Ronald Pennings kwamen onderzoekers het gen op het spoor door het erfelijk materiaal (DNA) van 63 leden van twaalf families te onderzoeken, dus ook degenen zonder klachten.

Een variant van het gen RIPOR2 blijkt verantwoordelijk voor de aandoening, die DFNA21 is genoemd. Het afwijkende gen zorgt er volgens de onderzoekers mogelijk voor dat de trilhaartjes in het slakkenhuis minder goed verankerd zijn, die daardoor op den duur minder goed geluid kunnen doorgeven. Het blijkt ook dat deze vorm van gehoorverlies rond het dertigste jaar begint, met een zekere spreiding tussen de twintig en de vijftig jaar.

De onderzoekers verwachten dat in totaal zo’n 13.000 Nederlanders drager zijn van het defecte gen. Omdat de gehoorschade pas op latere leeftijd merkbaar wordt, schatten ze dat zo’n 9.000 van hen ook daadwerkelijk gehoorverlies ervaren. Dit maakt het afwijkende RIPOR2-gen een van de meest voorkomende erfelijke oorzaken van gehoorverlies in Nederland. Een potentiële therapie is nog ver weg, maar de Nijmeegse onderzoekers zijn al begonnen met de eerste experimenten.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Medical Genetics.

NS verwacht vanwege corona in de komende vijf jaar 2300 banen te moeten schrappen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) verwachten de komende vijf jaar het personeelsbestand met 2300 banen in te krimpen als gevolg van de coronacrisis. Dat wil het spoorbedrijf bereiken zonder gedwongen ontslagen.

In dezelfde periode gaan namelijk ook 2500 NS’ers met pensioen. NS wil dat alle medewerkers met een vast contract gewoon blijven.

Het vervoersbedrijf liet al eerder weten dat door het thuiswerken als gevolg van de coronacrisis en de 1,5 metermaatregelen er veel minder geld binnenkomt.

Het reisgedrag zal de komende jaren veranderen, maar ook rekent NS op een economische neergang wat gevolgen heeft voor de reizigersaantallen. Pas na 2024 zullen de reizigersaantallen naar verwachting weer op het niveau van vorig jaar zijn.

En verder in het nieuws

*Ballonvaart ligt nog altijd stil: ‘Degenen die net hebben geïnvesteerd, redden dit niet’

* Pakketje met zwaar vuurwerk gaat via de ‘gewone’ post

* Voorwaardelijke boete voor snoekbaarsstroper