LC dagoverzicht - 28 oktober | Commerciële teststraten vertroebelen zicht op aantal coronabesmettingen

Inspectie: commerciële teststraten helpen, maar let goed op ANP

Lang niet alle positieve corona-uitslagen bij commerciële teststraten worden gemeld bij GGD Fryslân. Dit vertroebelt het zicht op het aantal besmettingen in Friesland en bemoeilijkt het tegengaan van de verspreiding. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Er zijn inmiddels meer dan honderd commerciële teststraten actief in Nederland. GGD Fryslân krijgt van die bedrijven slechts enkele uitslagen door, variërend van nul tot enkele per dag. ,,Hierdoor kunnen we vaak geen bron- en contactonderzoek starten. Dat doen we nog altijd, al is het wat beperkter. We richten ons vooral op de zorg.”

Covid-19 is voor artsen en medisch microbiologische laboratoria een meldingsplichtige infectieziekte. Elk positief resultaat met een gecertificeerde test, zoals de door de GGD gebruikte PCR-test, moet wettelijk gemeld worden. Dat is niet altijd het geval. Het RIVM heeft hiervoor de inspectie ingeschakeld.

Daarnaast worden volgens De Jong bij steeds meer bedrijven testen afgenomen, zonder dat er een BIG-geregistreerde arts bij de diagnose betrokken is en zijn niet alle gebruikte testen op antigenen gevalideerd. Antigeen-testen gelden als sneltest. Binnen een kwartier is de uitslag bekend. Een deel van die testen typeert de GGD daarom als onbetrouwbaar .

De ziekenhuizen koersen intussen nog steeds op het slechtste scenario qua aantallen coronapatiënten , ondanks de twee weken geleden ingezette nieuwe maatregelen. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, woensdagochtend tegen de Tweede Kamer.

,,We hebben de afslag nog niet genomen”, aldus Kuipers in een briefing aan Kamerleden. Gisteren lagen er 1829 ‘gewone’ coronapatiënten in het ziekenhuis en 529 mensen op de intensive care.

Volgens Kuipers zitten we momenteel nog steeds op de lijn die uiteindelijk leidt tot 4513 reguliere coronapatiënten in het ziekenhuis en en zelfs boven de lijn die gaat naar 1219 zieken op de ic. Nog meer ingrepen, zoals een lockdown, veranderen niets aan deze situatie.

Het goede nieuws is dat we naar een piek toegaan, maar de vraag is hoe snel. Het is essentieel dat de curve snel afvlakt, stelt Kuipers, omdat we anders de gewone zorg voor lange tijd moeten afschalen.

Friesland telde de afgelopen 24 uur 94 coronabesmettingen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dinsdag waren dat er 90. Mogelijk zijn de cijfers van dinsdag niet compleet. Net als in het weekend kampte de GGD ook dinsdag weer met een ict-storing. Er is woensdag 1 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal bij de GGD geregistreerde ziekenhuisopnames bleef gelijk: 170.

Het aantal in het riool gemeten virusdeeltjes blijft op Vlieland torenhoog. Op 15 oktober werden er meer dan tweeduizend aangetroffen, op 22 oktober zelfs 3.111. Dat was het hoogste aantal van de provincie. Akkrum stond ook erg hoog, met 2.713 deeltjes.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.


Verder in het nieuws:

* In Leeuwarden, Grou en Joure zijn dinsdagmiddag protestacties geweest voor het behoud van Zwarte Piet. Protesteerders hebben posters geplakt en met krijt teksten op de grond geschreven .

* Het ministerie van Defensie oordeelt dat militaire vluchten geen verstorend effect hebben op de natuur in het Waddengebied .

* Wat ooit begon met één kerkje is uitgegroeid tot een winterdorp met tientallen huisjes, boerderijen en molens. Jan en Jenny Baatje uit Alde Leie zijn klaar voor de winter .

* Een 48-jarige man uit Gorredijk werd op 14 december vorig jaar bij de servicebalie van de Albert Heijn door zijn voormalige schoonvader bespoten met rode verf. Dat gebeurde niet zomaar, de Gorredijkster had een contactverbod. Hij zou zijn ex-schoonfamilie zijn blijven lastigvallen.

* De REC kan door, de provincie Fryslân hoeft niet handhavend op te treden tegen de Harlinger afvaloven. Het hoger beroep van de Stichting Afvaloven Nee (SAN) in twee procedures is ongegrond verklaard door de Raad van State.

Tip van de redactie:

* Ooit gehoord Sjybårturn ? Asing Walthaus legt vandaag in zijn column het woord Sjybårturn haarfijn uit. Het heeft in ieder geval te maken met gunstige wind en bedaarde golven .

* Wil je binnenkort op wintersport? Dat wordt lastig, want voor vrijwel alle skigebieden in Europa geldt een oranje reisadvies. Check hier de belangrijkste belemmeringen en mogelijkheden per skigebied.


Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.