LC dagoverzicht - 27 en 28 juni | Botten onder oprit in Ferwert mogelijk uit middeleeuwen en hekken blijven bij zorgcentra

FOTO PRONEWS

De menselijke botten die zaterdagmiddag bij graafwerkzaamheden gevonden werden in Ferwert, komen mogelijk uit de middeleeuwen. En bewoners van coronavrije woonzorgcentra mogen per 1 juli weer zonder restricties bezoek ontvangen. Wel zitten daar nog haken en ogen aan. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van dit weekend.

Botten onder oprit huis in Ferwert

Een graafmachine die een riolering aanlegde, stuitte zaterdagmiddag onder een oprit aan de Foswerterstrjitte in Ferwert op menselijke botresten. De bewoners van het huis waar de oprit bij hoort belden daarop de politie.

De botten liggen hier mogelijk al sinds de middeleeuwen, zo zegt een woordvoerder van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zondag. Dat vermoeden is gebaseerd op het feit dat er rond Ferwert al eerder graven zijn gevonden uit die tijd. Ook nu zijn er resten van een grafkist gevonden, wat het vermoeden sterkt dat het om een graf gaat.

Omdat de beenderen oud zijn, zullen ze aan een archeologische organisatie worden overgedragen. Die zal verder onderzoek doen naar de herkomst van de botten.

Overtollige fritespiepers kopen voor boer en eigen portemonnee

Voor 4,5 euro onbeperkt fritesaardappelen meenemen om voedselverspilling te voorkomen. Het kon zaterdagmiddag op het grote parkeerterrein bij het WTC -complex in Leeuwarden. Het leidde tot lange rijen.

Akkerbouwer Peter de Regt uit Dronten had zaterdagochtend bigbags met in totaal 9000 kilo aardappelen op het parkeerterreinen geplaatst. Het waren innovators, een bekend fritesaardappelras. Door de lockdowns bij horeca en festiviteiten kunnen de telers een deel van hun oogst niet meer verkopen aan de fritesindustrie. Het merendeel eindigt daardoor in het veevoer of in de biogasindustrie.

Lees hier verder [PREMIUM]

Zorgcentra meer open, hekken nog niet weg

Bewoners van coronavrije woonzorgcentra mogen per 1 juli weer zonder restricties bezoek ontvangen, maar daar zitten nog haken en ogen aan, blijkt uit een rondje langs drie zorgkoepels.

Voorwaarde is dat bezoekers klachtenvrij zijn en de anderhalve meter afstand in acht nemen. Bovendien moeten alle bezoekers geregistreerd worden. ,,Het is heel fijn dat we deze stap kunnen maken’’, zegt Esther Larooi van zorggroep Patyna, ,,maar we vinden het ook wel spannend, want het virus is natuurlijk nog niet weg.’’

Lees hier verder [PREMIUM]

loading

Alleen een Wereldoorlog kon de TT van Assen ooit stoppen en dit jaar gaan de races - en het feest - niet door vanwege het coronavirus

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog beleven we een juni zonder TT in Assen. Organisators, fans en feestvierders proberen dit weekend het gevoel van het motorspektakel levend te houden. Net als tijdens de oorlogsjaren.

Het jaar 2020 krijgt een bijzondere markering in de geschiedenisboeken. Ook in boeken over de motorsport. In het bijna 100-jarige bestaan van de TT van Assen gingen de races altijd door. Slechts een wereldoorlog gooide ooit roet in het eten. Nu komt daar het coronavirus bij.

Maar net als dit jaar werd ook in de oorlogsjaren de gedachte aan de belangrijkste motorraces van Nederland en het echte TT-gevoel levend gehouden. Dat TT-gevoel bouwde zich sinds de eerste races in 1925 langzaam maar zeker op in de omgeving van Assen. Al in 1926 deden er Belgen mee en vanaf 1927 was de TT een internationale wedstrijd.

Lees hier verder [PREMIUM]

loading

De thuiskomst van de tot voor kort nog zo doodzieke Bregt Hoekstra (47) uit Ureterp

loading

Als wonderen bestaan, voltrok zich er woensdagochtend eentje, op klaarlichte dag, in een straat aan de rand van het dorp, met tientallen getuigen.

Het mirakel in kwestie zat op de passagiersstoel van een Volkswagen, rijdend door een haag van applaus, één hand zwaaiend uit het raam, de andere voor haar gezicht, om maar te maskeren dat ze door emoties overmand was.

Bregt.

Die stoere, dappere, grappige, opgewekte, maar tot voor kort nog zo doodzieke Bregt.

Lees hier verder in de column van Wieberen Elverdink [PREMIUM]

Langste vrachtschip ooit in Prinses Margriet-kanaal

Een vrachtschip van 135 meter lengte passeerde zondagochtend de Prinses Margriet-sluizen in Lemmer. Nooit eerder voer er zo’n groot schip het Prinses Margriet-kanaal op.

De schipper moest bovendien een speciale vergunning aanvragen om door Friesland te mogen varen. De Leeuwarder Courant maakte dronebeelden van het bijzondere transport.

Directeurswissel bij Dokkumer Vlaggen Centrale: tijd voor frisse wind

Directeur Robert Jan Hageman (64) heeft in goed wederzijds overleg afscheid genomen van de Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC).

Hageman heeft bijna achttien jaar leiding gegeven aan het Dokkumer bedrijf. Hij is opgevolgd door Marc de Jager (49) uit Dokkum, een aangetrouwd lid van de familie Demes, de eigenaar van de DVC.

De overdracht stond al in de steigers maar kwam door de corona-crisis in een stroomversnelling. De Jager was werkzaam bij het Finse Nokia waar hij verantwoordelijk was voor de glasvezelactiviteiten. Vanwege de vliegbeperkingen zat hij echter noodgedwongen thuis.

Hageman, woonachtig in Haren, heeft zijn aandelenpakket in het bedrijf overgedaan aan de familie Demes. ,,Het is tijd voor een nieuwe generatie die met een frisse blik en nieuwe energie zaken gaat oppakken’’, zegt hij.

Lees verder

‘Vegan Streaker’ uit Stiens zit vast voor brandstichting bij eendenslachterij in Ermelo

De man die eind mei brand stichtte bij eendenslachterij Duck-To Tomassen in Ermelo is de 34-jarige dierenrechtenactivist uit Stiens, ook bekend als de Vegan Streaker. De man, tegenwoordig woonachtig in de gemeente Mill en Sint Hubert, is bekend van het verstoren van talloze paardenevenementen en stierengevechten door naakt te protesteren.

Hij meldde zichzelf twee dagen na de brand bij de slachterij waarbij meerdere vrachtwagens verloren gingen op het politiebureau in Apeldoorn. Hij zit sindsdien vast. De Vegan Streaker heeft volgens zijn advocaat een volledige bekentenis afgelegd. Het gaat volgens hem om een eenmansactie.

Op een bewakingsvideo van het Ermelose eendenbedrijf is te zien hoe de dader in de nacht van 28 mei de vrachtwagens in brand steekt op het slachterijterrein en daarbij zichzelf per ongeluk ook. Hij rent brandend weg. De brandstichting was eerder al opgeëist door het Dieren Bevrijdings Front.

Lees hier verder.

Het laatste levensjaar van de 13-jarige Tycho: een verhaal over leven, liefde, lijden en loslaten

Tycho van Driesten overleed op 13-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame ziekte. Zijn moeder Paula legde met haar camera zijn laatste levensjaar vast en maakte het boek Dichtbij, over het levenseinde van een kind. Samen met haar man Magnus vertelt ze over goed afscheid nemen.

Het boek is meer dan een eerbetoon aan Tycho. Met de reportage over zijn levenseinde wil Paula het onderwerp kwaliteit van leven én sterven bespreekbaar maken. Volgens haar overlijden veel kinderen met een meervoudige beperking in een crisis op de intensieve care. Soms is dit niet te voorkomen, maar vaak ook wel. Als er op tijd gesproken wordt over wel of niet doorgaan met ingrijpende behandelingen en niet alleen over wel of niet reanimeren. Als de signalen van de laatste levensfase herkend worden door artsen en ouders.

Lees hier verder [PREMIUM]

loading

Weinig huurders melden zich met problemen door coronacrisis

De afgelopen tien dagen hebben zich nog maar 26 huurders gemeld die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen en daarbij geen hulp krijgen van hun verhuurder. Ze kunnen daarvoor terecht bij een speciaal registratiepunt bij de Huurcommissie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het meldpunt op 17 juni ingesteld om te achterhalen hoe groot het probleem is.

Een woordvoerder van het departement bevestigde het aantal meldingen in een bericht van Hart van Nederland. Tot vrijdagochtend zijn er via internet 26 huurders geregistreerd. Daarnaast kwamen er zes telefoontjes binnen, maar die leidden niet tot een registratie. Het is niet duidelijk waarom er zo weinig meldingen zijn. het departement heeft daar nog geen verklaring voor. Mogelijk ligt het aan de onbekendheid van het meldpunt.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat verhuurders de mensen die door corona in financiële problemen zitten, tegemoetkomen. Dat kan een tijdelijke huuropschorting of -verlaging zijn. Ze heeft daarover afspraken gemaakt met de verhuurdersorganisaties. Deze organisaties vertegenwoordigen 80 procent van de verhuurders.

Motie van afkeuring

Ollongren is hard in botsing gekomen met de Eerste Kamer, die vanwege de coronacrisis een tijdelijke bevriezing van de huur voor iedereen in de sociale en vrije sector wil. De minister blijft weigeren. De senaat, waar de coaltiepartijen in de minderheid zijn, heeft daarop dinsdag een motie van afkeuring aangenomen. Uiterlijk maandag moet de minister reageren op de stelling van de senaat, die ook al twee keer een motie daarover aannam.

Uit onderzoek blijkt dat door de coronacrisis tot nu toe tussen de 12.000 en 48.000 huurders problemen hebben met de huurbetalingen. In ruim driekwart van de gevallen heeft de verhuurder inmiddels maatregelen getroffen om deze huurders tegemoet te komen, liet Ollongren eerder aan de Tweede Kamer weten.

Verbod op maaltijdbezorgers jonger dan 16 jaar

Per 1 juli geldt een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16 jaar. De inspectie SZW heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierom gevraagd.

Volgens de inspectie maakt maaltijdbezorging de laatste jaren een grote groei door en is er een duidelijke verschuiving te zien in leeftijd. De bezorgers worden steeds jonger. Bij jonge maaltijdbezorgers onder de 16 jaar ziet de Inspectie verschillende gevaren bij het bezorgen van de maaltijden. Zoals werken onder tijdsdruk, onveilige verkeersomstandigheden en het uitvoeren van betalingen.

De inspectie voerde vrijdag een reeks controles uit, waarbij duidelijk werd dat vijf 15-jarige bezorgers buiten de geoorloofde tijden aan het werk waren. Zes vestigingen van een fastfoodketen werden gecontroleerd, in de steden Amstelveen, Bussum, Huizen, Utrecht en Hilversum. Aanleiding daarvoor waren meldingen over jonge maaltijdbezorgers die tot laat in de avond nog aan het werk zouden zijn. De inspectie heeft die werkzaamheden stilgelegd.

Verdachte steekincident Heerenveen is 23-jarige Heerenvener

De verdachte die vastzit voor het steekincident dat vrijdagmiddag plaatsvond aan de Montferlandlaan in Heerenveen, is een 23-jarige man uit het dorp. Het slachtoffer betreft een 52-jarige man uit dezelfde plaats. Hij werd vrijdag met forse verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

,,We doen nog volop onderzoek, maar de aanleiding is waarschijnlijk een discussie of ruzie geweest. Een burenconflict of omgevingsconflict”, laat een politiewoordvoerder weten.

Lees ook | Gewonde bij vermoedelijk steekincident in Heerenveen: een man aangehouden

Kwart van zorgpersoneel ervoer coronacrisis als traumatisch

Meer dan acht op de tien medewerkers in de zorgsector is van mening dat zij tijdens de coronacrisis te zwaar belast zijn. Een kwart van de ondervraagden heeft het werk tijdens de coronacrisis zelfs als traumatisch ervaren. Dat staat in een onderzoek van televisieprogramma Hollandse Zaken en vakbond FNV.

FNV-vice-voorzitter Kitty Jong noemt de werkbelasting van zorgpersoneel „echt veel en veel te hoog”. Volgens de resultaten voelt de helft van het zorgpersoneel zich emotioneel en fysiek uitgeput. Een deel overweegt zelfs minder te gaan werken of te gaan stoppen.

Bovendien voelt het zorgpersoneel zich niet gewaardeerd en er heerst „een dubbel gevoel” over de landelijke applausactie. „Nu ervaren veel zorgmedewerkers niet zozeer applaus, maar eerder een opgestoken middelvinger, vooral vanuit de politiek”, aldus Jong.

Bonus

Volgens Jong is de bonus van 1000 euro voor veel zorgmedewerkers „een begin, maar is er meer nodig”. De bonus had volgens het zorgpersoneel bijna twee keer zo hoog moeten zijn: 1850 euro. Bijna driekwart van het personeel vindt dat de bonus alleen zin heeft als er ook een stevige structurele loonsverhoging komt. De zorgmedewerkers vinden dat ze, gemiddeld gezien, recht hebben op 7,6 procent loonsverhoging.

Aan het onderzoek deden ruim 6600 medewerkers van ziekenhuizen, zorginstellingen en thuiszorginstellingen mee.

Leren van de ramp met de MSC Zoe: ‘De golven waren gemiddeld zo’n 6,5 meter hoog. Dat is dus te veel, bij noordwesterstorm’

Onderzoekers van MARIN en Deltares proberen te leren van de ramp met de MSC Zoe. Er is al veel onderzoek verricht en er loopt een vervolgstudie. In een ‘tropische’ testruimte in Wageningen vinden allerlei proeven plaats.

Lees hier verder [PREMIUM]

loading

En verder in het nieuws

* Meerdere stroomstoringen in Friesland in nacht van vrijdag op zaterdag vanwege hitte
* De angst voor het regime in Iran zit diepgeworteld in Nederlandse tak KDPI
* Rechtszaak over prijsgeven van namen van 3500 veehouders
* Rabobanken redden project Sense of Place
*Vrijheid in tijden van pandemie: over de mentale gevolgen van de coronacrisis
*Hein Kuiken: ‘Veel mensen missen een gevoel van verbondenheid’