LC dagoverzicht - 24 juni | Eis: jeugd-tbs verdachte steekpartij Drachten en zeer grote brand in Bolsward

FOTO AS Media

In een bedrijfspand in Bolsward is woensdagmiddag een zeer grote brand uitgebroken. Tegen de 16-jarige verdachte van de steekpartij in Drachten is jeugd-tbs geëist. En de 23-jarige Sneker, die was opgepakt voor cybercrime, heeft mogelijk nog meer slachtoffers gemaakt dan eerder gedacht. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Minder dan 250 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

In Nederlandse ziekenhuizen liggen in totaal nog 246 coronapatiënten. Dat is het laagste aantal in maanden. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) becijfert dat de meeste patiënten op verpleegafdelingen liggen. Het zijn er 197, 14 minder dan dinsdag. Op de intensive care worden 49 mensen met de longziekte Covid-19 behandeld, één meer dan dinsdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) merkt op dat de totale bezetting op de ic's "onveranderd laag blijft". Momenteel liggen 565 mensen om andere redenen dan corona op de ic. Kuipers noemt dat "een teken dat de reguliere zorg nog niet op het oude peil is".

Dodental coronavirus stijgt met twee

Nog eens twee mensen zijn gestorven door het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft hun overlijden in de afgelopen 24 uur doorgekregen. Daarmee is het aantal sterfgevallen opgelopen tot 6097. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest op het virus.

Jeugd-tbs geëist tegen verdachte steekpartij Drachten (16)

Er is jeugd-tbs geëist tegen de nu 16-jarige verdachte van de steekpartij in Drachten, die het leven kostte aan Roan Brilstra (16). Deze maatregel kan eventueel worden verlengd.

Verder vroeg de officier van justitie een gevangenisstraf van 198 dagen, oftewel de duur van de voorlopige hechtenis bij uitspraak. En die staat gepland voor 8 juli.

De Gorredijkster stak op 22 december 2019 de toen 15-jarige Roan Brilstra neer op de Kaden in Drachten. De jongen stierf een dag na zijn zestiende verjaardag in het ziekenhuis. De toen 15-jarige Gorredijkster was op pad met een 14-jarige maat uit Drachten. De 14-jarige had een mes meegenomen met de intentie iemand te beroven.

loading  

Zeer grote brand in bedrijfspand op industrieterrein in Bolsward

In een bedrijfspand aan De Ward in Bolsward is woensdagmiddag brand uitgebroken. Rond 17.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Het bedrijfspand kan als verloren worden beschouwd. De naastgelegen panden zijn behouden.

De brandweer kwam met meerdere voertuigen naar de brand toe en zette in op het behoud van de omliggende panden. Het zou gaan om het bedrijf AK Maritime Service, een bedrijf gespecialiseerd in elektrisch varen.

In het pand stonden onder andere boten, campers en landbouwvoertuigen. Het is een pand van ongeveer 20 bij 15 meter. Er waren telkens kleine ontploffinkjes te horen in het pand, vermoedelijk zijn dit de elektrische sloepen die ontploffen. In die boten zitten accu’s, die zijn over het algemeen maar moeilijk te blussen. Bij een brand in Sneek duurde het destijds tien dagen voordat de accu van een jacht geblust was.

Lees hier meer over wat we tot nu toe over de brand weten.

loading

loading  

Neerslagtekort nog groot ondanks hevige buien

Het neerslagtekort in Nederland blijft nog altijd groot, ondanks de hevige buien en zelfs wolkbreuken van vorige week. De regen heeft de grondwaterstand op sommige plekken enigszins verbeterd, maar in het zuiden en oosten van het land is die stand nog steeds veel te laag. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) voorziet dat de vraag naar zowel drink- als sproeiwater de komende weken gaat toenemen. Er blijft daarom sprake van een 'dreigend watertekort', staat in de woensdag verschenen droogtemonitor.

Het neerslagtekort bedraagt op dit moment 166 millimeter en dat is precies gelijk aan het tekort van eind juni in het recorddroge jaar 1976. Vanaf komend weekeinde verwachten weerkundigen dagelijks wel wat regen, maar het regent zeker niet overal. De kans op veel regen is klein. Voor juli wordt normaal weer voorzien", aldus de droogtemonitor. 2020 blijft voorlopig behoren tot droogste jaren ooit.

De waterstand in de Rijn is van heel laag naar normaal gegaan dankzij veel regen in het Duitse stroomgebied. De binnenvaart heeft nu geen problemen met laagwater. De waterstand van de Maas is laag en daalt nog verder. In de Maas zijn al maatregelen genomen om het water langer vast te houden. Er zijn geen problemen met de drinkwatervoorziening, maar zuinigheid met drinkwater is wel nodig.

loading

Wiebes: problematiek kleine gasvelden is 'echt anders'

Gedupeerden van kleine gasvelden hoeven niet te rekenen op een omgekeerde bewijslast. Wel wordt de werking van hun nieuwe schadeloket na een jaar tegen het licht gehouden.

Bewonersgroepen trokken woensdag aan de bel in Den Haag omdat ze weinig vertrouwen hebben in dat schadeloket dat per 1 juli opengaat. De Tweede Kamer snapt hun zorgen, maar wil de inrichting niet gelijk overhoop halen. Medio volgend jaar komt er een evaluatie.

De 23 bewonersgroepen, van wie 9 uit Friesland, zijn bang voor Groningse toestanden. Ze vrezen dat burgers al snel aan het kortste eind zullen trekken. Daarom moet, zo pleitten zij in een digitaal overhandigde petitie, bij schadegevallen de bewijslast worden omgedraaid.

Lees hier meer over de zorgen van de bewonersgroepen.

Zes Friese gemeenten zouden moeten optreden tegen korrels op kunstgras

Zes Friese gemeenten krijgen vandaag een handhavingsverzoek van de stichting ‘Kom van dat gras af’, omdat ze hun zorgplicht voor kunstgrasvelden niet nakomen.

Het gaat in totaal om negentien handhavingsverzoeken voor de gemeenten Leeuwarden (2), Waadhoeke (7), Heerenveen (1), Harlingen (2), Tytsjerksteradiel (3) en Súdwest-Fryslân (4). 

De stichting, die wordt vertegenwoordigd door milieuadvocaat Rogier Hörchner uit Breda, wil dat er wordt opgetreden tegen de beheerders van de kunstgrasvelden. Het rubbergranulaat, gemaakt van gerecylede autobanden, komt in het milieu terecht en laat daar veel schadelijke stoffen achter waaronder zink en kobalt. Die stoffen kunnen schadelijk zijn voor de bodem en het grondwater.

Lees meer.

Hoe zit het met het vaccin tegen corona? Wanneer komt het er en krijgen we dan allemaal een prik? Kijk terug: vraag en antwoord met hoogleraar Maarten Postma

Waarom maakt de overheid zo’n vaccin niet zelf maar ontwikkelen op winst gerichte bedrijven het? Lopen we niet het risico dat de farmaceutische industrie te snel wil, waardoor het vaccin onveilig wordt?

Deze en meer vragen kwamen woensdag aan bod in een vraag- en antwoordsessie. Te gast was professor dr. Maarten Postma. Hij is hoogleraar farmaco-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG en onder meer adviseur voor de ontwikkeling van vaccins in Engeland. Kortom, Postma zit dicht bij het vuur.

loading  

Sneker cyber-oplichter maakte meer slachtoffers dan eerder gedacht met Instagram-posts

Een 23-jarige Sneker, die was opgepakt voor cybercrime, heeft mogelijk nog meer slachtoffers gemaakt dan eerder gedacht. Hij was begin juni opgepakt voor veertig oplichtingen, maar de politie meldt woensdag dat er tientallen gevallen bij zijn gekomen.

De man kwam via sociale media in contact met zijn aanstaande slachtoffers. Hij beloofde dat ze veel geld konden verdienen door mee te doen met het ‘minen’ van virtueel geld. Ze moesten geld inleggen, maar de Sneker had daar zogenaamd hun bankgegevens en bankpas voor nodig. Vervolgens zagen de investeerders geld van hun rekening verdwijnen.

Ook verkocht de man spullen via Marktplaats, maar wanneer de kopers betaald hadden, leverde hij niets. Ook via een datingsite zou hij mensen hebben opgelicht. De schade loopt waarschijnlijk in de tienduizenden euro’s.

De man blijft de komende drie maanden vastzitten.

ROC Friese Poort start onderwijsprogramma voor havo-uitvallers

ROC Friese Poort begint met ingang van volgend schooljaar met een onderwijsprogramma voor jongeren die door de theoretische aard van de havo uitvallen. Het is een tweejarig programma op mbo niveau 4, een zogenoemde ‘Sprint mbo’-opleiding.

Het idee voor het onderwijsprogramma is ontstaan uit gesprekken met het Dockinga College, het OSG Sevenwolden en de NHL Stenden Hogeschool. De ervaring leert dat het uitvalpercentage van havo 4-leerlingen in vergelijking tot andere leerjaren hoog is.

Tijdens de tweejarige opleiding kunnen studenten op de locatie in Leeuwarden de praktijkgerichte opleidingen manager retail of medewerker marketing en communicatie volgen. De eerste groep met studenten start na de zomervakantie. Bij voldoende interesse start er in februari een tweede instroomgroep.

Súdwest wil recreatief gebruik woningen in Hindeloopen onder voorwaarden toestaan

Het college van Súdwest-Fryslân heeft de intentie om in de oude stadskern van Hindeloopen het recreatieve gebruik van reguliere en tweede woningen voortaan onder voorwaarden toe te staan. Om dit te kunnen doen moet de gemeente de regels wijzigen.

De regels kunnen aangepast worden door het huidige bestemmingsplan ‘Hindeloopen beschermd stadsgezicht’ aan te passen.

Het recreatief gebruik van woningen leidde tot verdeeldheid onder inwoners van de stad. Een aantal van hen vroeg de gemeente in de zomer van 2018 op te treden tegen woningeigenaren die zich niet aan de woonregels houden. Controleurs van de gemeente stelden vast dat het ging om elf adressen.

Het college heeft de eigenaren toen een boete in het vooruitzicht gesteld, maar onderzocht tegelijkertijd de mogelijkheden om recreatieve bewoning wel toe te staan. „Daarbij is ook gekeken naar andere plaatsen die te maken hebben met dit vraagstuk, zoals bijvoorbeeld Zandvoort, Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Maastricht”, zegt wethouder Mark de Man.

Lees verder .

En verder in het nieuws

*IMF: schade wereldeconomie door corona ruim 12.000 miljard dollar

*Hennepkwekerij gevonden in woning Franeker

*Een maand cel voor asielzoeker uit Drachten die vier politiecellen besmeurde met eigen poep

*Wat gebeurde er op de brug van rampschip MSC Zoe?

*Minister en gedeputeerde zetten handtekening onder overeenkomst brede sluis Kornwerderzand

*Wegens doping geschorste Hinke Schokker heeft atletiek losgelaten

*Hitteplan geactiveerd: drink water, smeer goed en let op elkaar