LC dagoverzicht - 21 juni | Bloemenprotest tegen coronamaatregelen en vaderdag in de gevangenis

FOTO KAPPERS MEDIA Foto: Anton Kappers - Thomasson

Enkele tientallen mensen die het niet eens zijn met de corona-aanpak van de overheid hebben zondagmiddag bloemen gelegd in Leeuwarden en Drachten. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Aanvankelijk zou er vandaag een landelijke protestactie zijn geweest van mensen die tegen de coronamaatregelen zijn. Toen bleek dat er zo’n 10.000 mensen naar het Malieveld af zouden zakken, besloot de burgemeester van Den Haag vrijdag de manifestatie te verbeiden. Hoewel er vandaag toch een protest was in Den Haag , gaven mensen op verschillende plekken in het land gehoor aan de organisatoren van het gebeuren.

Die riepen op om bloemen te leggen bij gemeentehuizen, ,,ter nagedachtenis aan de democratie”. Dat gebeurde dus ook in Leeuwarden, naast het gemeentehuis ook bij het provinciehuis en de rechtbank. Op het Zaailand vond daarnaast een ‘picknickprotest’ plaats.

loading

In Drachten verzamelde zich zondagmiddag eveneens een groep demonstranten bij het gemeentehuis. Ook daar werden bloemen neergelegd en briefjes met teksten opgehangen.

Dodental coronavirus stijgt met 1 tot 6090

Het RIVM heeft één nieuwe melding gekregen van een sterfgeval door het coronavirus. Daarmee is het aantal overledenen van wie vaststaat dat ze waren besmet met het virus gestegen tot 6090. GGD’en hebben drie nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld.

Van positieve testen kreeg het RIVM 98 nieuwe meldingen binnen. Het virus is in totaal nu vastgesteld bij 49.593 Nederlanders. Het werkelijke aantal besmettingen en doden ligt hoger, omdat tot voor kort slechts beperkt werd getest. Ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden vaak pas na een of meerdere dagen doorgegeven.

Draaibrug bij Kornwerderzand in storing

De brug bij Kornwerderzand is zondag twee keer korte tijd defect geweest. De zuidelijke draaibrug wilde niet meer open. Monteurs van Rijkswaterstaat hadden de tweede storing halverwege de middag verholpen, zodat schepen weer onder de brug door kunnen varen. Voor auto’s was er maar kort hinder.

Zondagochtend vond de eerste storing plaats.

Vogelparadijs wordt voer voor koeien

Een ‘groene woestijn’, zo noemt vogelwachter Harry Huizenga de weilanden van de vorig jaar overleden boer Hessel Agema. Zijn landerijen bij Kollumerpomp stonden bekend om hun bloemen en weidevogels. Nu worden ze gemaaid en is het gras voer voor Limburgse koeien. In een reportage met de veelzeggende titel ‘Dag vogels, dag bloemen: Wat is er gebeurd met het paradijselijke weidevogelland bij Kollumerpomp? ’ keert verslaggever Jantien de Boer terug naar de weilanden die ooit als toonbeeld van agrarisch natuurbeheer dienden.

loading

Er zaten dit voorjaar zeker drie tot vier keer minder vogels dan andere jaren. En van de 30 tot 35 vogelpaartjes die de vogelwachters telden zijn nu hooguit nog tien over.

Voorbijgangers helpen mensen uit auto die ondersteboven in sloot ligt

Langs de Pasveer in Lemmer is een auto zondagochtend over de kop in het water beland. De auto kwam vanaf de Rondweg (N359) en reed door een verkeersbord en over een fietspad om uiteindelijk in de sloot tot stilstand te komen.

Voorbijgangers schoten te hulp om de inzittenden uit de auto te halen. Twee volwassenen en twee kinderen werden door de ambulance gecontroleerd en zijn daarna naar het ziekenhuis gebracht. De politie gaf dekens en handdoeken aan de voorbijgangers die een nat pak haalden omdat ze de inzittenden uit de auto hielpen.

De hulpdiensten rukten met meerdere eenheden uit, waaronder een duikploeg van de brandweer. Dat was omdat niet bekend was hoeveel mensen in de auto hadden gezeten. Uiteindelijk bleken er geen mensen meer in de auto te zitten.

Er zaten echter nog wel een hond in de auto. Die bleef ongedeerd. Agenten passen op het dier totdat familie de hond ophaalt. De sloot ligt door het incident vol met spullen die uit de auto komen.

Hakenkruizen op muur van restaurant in Stavoren

Een of meerdere personen hebben in de nacht van zaterdag op zondag met verf twee hakenkruizen op de muur van restaurant It Alde Hearehûs in Stavoren geklad. Wie erachter zit, is onbekend.

Mensen die iets hebben gezien worden opgeroepen om zich te melden bij het restaurant of de politie.

Vaderdag in de gevangenis

Tot slot: het is vandaag natuurlijk Vaderdag. Alleen is het vieren daarvan niet zo vanzelfsprekend als je in de gevangenis zit, zo ondervindt ook de 54-jarige Mario die in de vadervleugel van de penitentiaire inrichting in Leeuwarden zit. Op die afdeling hangt de sfeer er anders bij dan in de rest van de gevangenis. Er heerst rust, er is geen geschreeuw. Gedetineerden maken praatjes met elkaar en wisselen tips uit en zoeken steun bij elkaar. Zeker nu er geen bezoek mogelijk is, is er meer toenadering tot elkaar.

,,Sommige vaders op de vleugel hopen heel erg dat ze met Vaderdag een kaartje krijgen, maar ik zeg dan wel dat ze reëel moeten zijn en nergens op moeten hopen’’, zegt Mario. ,,Een kaart betekent voor een gedetineerde veel meer dan voor een jong kind, die snapt dat niet altijd. Maar voor een kind is 10 minuten videobellen beter. We hebben hier ook vaders zitten wiens gezin geen geld heeft om een postzegel te kopen. Nou, dan sturen wij hen een kaartje met een aantal postzegels erin. Zo proberen we elkaar te helpen.’’ Lees hier verder.

Lichaam vermiste man bij strand Lemmer gevonden

Het lichaam van een vermiste man is zaterdagavond gevonden in de buurt van het strand van Lemmer. Het gaat volgens de politie om een tragisch ongeval.

Mensen zagen de man (51) daar het water in gaan en er niet meer uitkomen, waarop alarm werd geslagen. De politie heeft vervolgens samen met de brandweer uitvoerig gezocht. ,,De man kon waarschijnlijk niet zwemmen”, laat een politiewoordvoerder weten.

Op het IJsselmeer bij Lemmer was sinds zaterdagmiddag een massale zoekactie gaande naar de vermiste man. Het zoeken begon zaterdagmiddag door de KNRM en de brandweer. Rond 15.00 uur is die zoekactie door de politie met sonarapparatuur overgenomen.

En verder in het nieuws:

* ‘Ruim een derde ondernemers zit in problemen door crisis’

* Politie maakt einde aan feestje van 200 mensen in Prinsentuin

* Leeuwarder aangehouden nadat hij vrouw het ziekenhuis in slaat en dreigt met mes

* Lichtende nachtwolken laten zich fraai vastleggen