LC dagoverzicht - 2 november | Vogelgriep vastgesteld bij dode en zieke watervogels langs Friese kust

Een dode grauwe gans die op de pier van Holwerd werd aangetroffen Foto: Marcel van Kammen

De vele tientallen dode en zieke watervogels die langs de Friese kust zijn gevonden hebben vogelgriep. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

* Vanwege de vogelgriep kwamen maandag onder andere de gemeente Noardeast-Fryslân, Veiligheidsregio Fryslân, Wetterskip, en provincie Fryslân kwamen bij elkaar. De afgelopen week, en met name afgelopen weekend, zijn er vele tientallen dode en zieke vogels gevonden langs de Friese kust en bij Ameland. Het gaat om de vogelgriepvariant H5N8 die niet besmettelijk is voor mensen.

* In het Gerechtshof is vandaag de zaak (er staan drie dagen voor) tegen de weduwe van Tjeerd van Seggeren begonnen. De rechtbank veroordeelde haar in juli 2019 tot twintig jaar cel voor de moord op haar man Van Seggeren. De weduwe heeft de moord steeds ontkend en tekende hoger beroep aan. Ook bij het Gerechtshof hield de 36-jarige vrouw vol dat ze haar man niet heeft vermoord: ,,Ik ben geen boef, maar een gewone burger die al drie jaar vast zit.’’ Lees meer over de eerste dag van de rechtszaak in ons liveblog.

loading  

* Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde maandag dat het voorbije etmaal in Friesland 135 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zondag werden 159 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames (174 sinds de start van de pandemie) en overlijdens (86) bleef gelijk. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

* Maandagochtend waren in de noordelijke ziekenhuis in totaal 282 coronapatiënten opgenomen . Hoewel het aantal nieuwe besmettingen in de drie noordelijke provincies wat minder snel begint te stijgen, groeit het aantal ernstig zieke patiënten nog steeds. Doorgaans worden mensen pas een paar weken na hun besmetting erg ziek. Volg alle updates in ons liveblog.

* De wedstrijd tussen Jong PSV en Cambuur gaat maandagavond niet door. In verband met een groot aantal coronabesmettingen bij de Eindhovenaren is besloten de wedstrijd uit te stellen. In ieder geval vijf spelers van Jong PSV zijn besmet met het coronavirus.

* In KOKO Radio wordt er vanzelfsprekend teruggeblikt op de ruime overwinning van SC Heerenveen op Sparta (1-4) en de bloedvorm waarin Henk Veerman verkeert. De spits is momenteel topscorer van de eredivisie. Beluister hier de sportpodcast.

* Het kabinet geeft een negatief reisadvies tijdens de kerstvakantie voor vakanties naar het buitenland. Overwogen wordt ook om musea, bioscopen en theaters vanaf donderdag twee weken te sluiten. Ook het op slot gooien van pretparken is een mogelijkheid, stellen ingewijden.

* De 39-jarige Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie en de Stichting Nederland Wordt Beter gingen bij de Raad van State in hoger beroep tegen de gemeente Noardeast-Fryslân die bij de sinterklaasintocht in Dokkum in 2017 bussen met anti-piet-demonstranten terugstuurde. Binnenkort maakt Afriyie meer bekend over nieuwe acties.

loading

* Verschillende scholen en universiteiten in het land hebben vandaag de vlag halfstok gehangen. Hiermee herdenken ze de Franse docent Samuel Paty. In Leeuwarden deden onder meer NHL Stenden en de Friese Poort mee. Hij werd op 16 oktober onthoofd door een 18-jarige Tsjetsjeense moslimextremist. Paty had in zijn klas spotprenten van de profeet Mohammed gebruikt in een les over vrijheid van meningsuiting. De dader werd na zijn terreurdaad doodgeschoten.

loading

Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht