LC dagoverzicht - 16 juni | Provincie wil dat Friezen nu hun huis verduurzamen en Douwe Bob kan nog lachen

In de anderhalve meter rij voor een kaartje op de veerboot naar Ameland. FOTO JAN SPOELSTRA

Met een subsidie van 5,2 miljoen euro wil de provincie Fryslân inwoners van de provincie aanmoedigen hun huizen sneller te verduurzamen. En Douwe Bob heeft een proces-verbaal gekregen voor zijn ‘optreden’ op Terschelling bij het duinmeertje van Hee maandagmiddag. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Nog vijf mensen overleden aan coronavirus

Nog eens vijf mensen zijn overleden aan het coronavirus, waardoor het dodental is opgelopen tot 6070. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vier naar 11.834.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen 24 uur 140 bevestigde coronagevallen binnen. Het virus is vastgesteld bij 49.087 Nederlanders, maar het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

GGD-teststraten op volle toeren, positieve test is uitzondering

In de speciale teststraten van de GGD’en in het land hebben 113.800 Nederlanders zich de afgelopen twee weken laten testen op het coronavirus. Het resultaat is doorgaans negatief: van de ruim 103.400 testuitslagen die tot nog toe binnen zijn, bleek 1,7 procent positief. Die tussenstand maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bekend.

Sinds 1 juni kan iedereen met milde klachten, zoals een kuchje, een loopneus of keelpijn, zich laten testen. Dat gebeurt in teststraten waar mensen met de auto doorheen kunnen rijden. Een GGD-medewerker in beschermende kleding neemt met een wattenstaafje keel- of neusslijm af. GGD’en streven ernaar de uitslag binnen 48 uur te geven, maar dat lukt nog niet altijd.

Kinderen testen het minst vaak positief: van de 6000 kinderen van 0 tot en met 12 jaar die werden getest in de straten, was 0,5 procent besmet met het coronavirus. Jongeren tussen de 11 en de 18 jaar testen vaker positief: 1,8 procent van de ruim 2000 geteste tieners bleek het virus bij zich te dragen.

CPB rekent op forse economische krimp in 2020

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6 procent door de coronacrisis. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn juniraming. Voor 2021 wordt dan weer gerekend op een economische groei met 3 procent. De werkloosheid zal volgens het CPB dit jaar verdubbelen.

Tienduizenden huurders in problemen door corona, maatwerk ingezet

Door de coronacrisis zijn tot nu toe tussen de 12.000 en 48.000 van de in totaal 2,4 miljoen huurders financieel zo in de knel gekomen dat zij hun huur niet kunnen betalen. Sociale en private verhuurdersorganisaties hebben aangegeven dat 0,5 tot 2 procent van hun huurders zich heeft gemeld voor hulp. In ruim driekwart van de gevallen heeft de verhuurder inmiddels maatregelen getroffen om deze huurders tegemoet te komen, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Afhankelijk van de betalingsproblemen en de omstandigheden van de huurder zijn huurbetalingen uitgesteld of kregen huurders tijdelijk korting op hun huur. In 5 procent van de gevallen is de huur verlaagd. Ook worden mensen begeleid naar een woning die beter bij hun nieuwe financiële situatie past.

Ollongren heeft bij de verhuurders nadrukkelijk aangedrongen op maatwerk. Tegelijk weigert ze de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli voor iedereen op te schorten, waar de Eerste Kamer haar toe heeft opgeroepen. Een meerderheid van de senaat, waar de coalitiepartijen in de minderheid zijn, heeft daartoe twee keer een motie aangenomen.

Douwe Bob kan nog lachen na bezoek aan politiebureau

Douwe Bob heeft een proces-verbaal gekregen voor zijn ‘optreden’ op Terschelling bij het duinmeertje van Hee maandagmiddag.

Het proces-verbaal krijgt hij voor het overtreden van de noodverordening. „Hij zegt dat ik een evenement heb georganiseerd”, zegt Douwe Bob over een van de agenten die zijn verklaring afnam op het politiebureau van Terschelling dinsdagochtend. Daar is de zanger het niet mee eens. „Dat kan je gewoon niet aantonen, want dat heb ik ook echt niet gedaan.”

loading

Provincie wil dat Friezen nu hun huis verduurzamen

Met een subsidie van 5,2 miljoen euro wil de provincie Fryslân inwoners van de provincie aanmoedigen hun huizen sneller te verduurzamen. Friese bouw- en installatiebedrijven moeten profiteren van de regeling.

De provincie Fryslân geeft huizenbezitters 10 procent extra subsidie bovenop de 30 procent subsidie die kan worden aangevraagd bij het rijk. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland loopt tot het einde van dit jaar de subsidieregeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Woningeigenaren krijgen een deel van hun investering vergoed als zij twee of meer isolatiemaatregelen uitvoeren aan hun huis. Het kan dan gaan om het aanbrengen van spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Lees hier verder.

Waar kunnen we deze zomer zwemmen in de openlucht?

Hoe warmer het is, hoe langer de rijen bij de openluchtzwembaden zijn. Deze zomer zijn door de coronamaatregelen de Friese baden echter niet allemaal open. Lees hier verder.

Europese Commissie akkoord met miljoenensteun Thialf

De Europese Commissie is akkoord met een Friese overheidsbijdrage van 2 miljoen euro aan het noodlijdende Thialf in Heerenveen.

Gedeputeerde Sander de Rouwe deed in Brussel zekerheidshalve melding van de miljoenenlening. Hij wilde niet te worden beticht van oneigenlijke staatssteun.

Margrethe Vestager, de Europees commissaris van Mededinging, ziet er geen kwaad in, meldt ze nu. Lidstaten mogen bedrijven in nood te hulp schieten met overheidsgeld als het gaat om een gemeenschappelijk belang. Dat is bij Thialf het geval.

Een vergelijkbare schaatshal is in de nabije omtrek niet te vinden. Daarbij gaat het om een kortdurende noodlening, tot eind 2020. In die periode gaat de bv aan de slag met een herstructurering.

De miljoenenlening maakt het Thialf mogelijk om door te blijven draaien. Provinciale Staten moeten er woensdag nog formeel akkoord mee gaan. Het in 2016 opgeknapte complex kampt met grote exploitatietekorten, onder meer door hoge energielasten.

Directeur Kinderopvang Friesland: ‘Wij hopen dat de regels zeer binnenkort versoepelen, maar wij zijn geen medici’

Twee medische verenigingen roepen op om de landelijke regels, waar kinderdagverblijven zich aan te houden hebben, te veranderen. Jeannet van den Akker, directeur Kinderopvang Friesland, laat weten te hopen dat de regels versoepeld zullen worden. ,,Maar wij zijn trouw aan de Rijksoverheid en het RIVM.’’

De Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland lieten maandag weten dat niet ieder kind met een snottebel, een loopneus of een kuchje naar huis gestuurd hoeft te worden door het kinderdagverblijf en dat snotterende kinderen gewoon naar de opvang kunnen worden gebracht. Volgens de artsen hebben kinderen vaak van deze klachten en zijn de risico’s ,,acceptabel laag’’ dat ze andere kinderen ziek maken.

Bij de 150 locaties van Kinderopvang Friesland worden regelmatig ouders gebeld om hun snotterende kind op te halen, vertelt Van den Akker. ,,Dat is ontzettend vervelend. Heel veel ouders hebben er begrip voor, en het leidt ook niet tot gedoe, maar lastig is het wel. Ook nu de ouders net weer naar het werk kunnen.’’ Soms wordt ze gebeld door een medewerker van een kinderopvang. ,,’Moet het echt?’, vragen ze dan. Maar ik wil niet een corona-uitbraak op mijn geweten hebben. We houden ons aan het beleid.’’

De twee medische verenigingen willen de landelijke regels veranderen. Als een kind niet naar de opvang kan, is dat niet goed voor zijn of haar ontwikkeling, zeggen de NVIB en AJN. ,,Wij hopen dat ze de regels zo snel mogelijk en zeer binnenkort veranderen’’, zegt Van den Akker. ,,Maar wij zijn geen medici.’’ De medewerkers zijn niet bang om corona op te lopen volgens de directeur. ,,Iedereen is aan het werk, ook mensen uit de risicogroep willen weer werken. Maar hen houd ik nog wel thuis.’’

Dichter Eppie Dam ontstemd over gedicht in kunstwerk

Dichter Eppie Dam is niet te spreken over de schildering rond een zuil met zijn gedicht in Kollum. ,,Een staaltje misplaatste trots.’’

Dam schreef een aantal jaar geleden het gedicht ‘Ademen in Tochmaland’ voor het toeristisch overstappunt in Kollum. Dam woont nu in Sloten, maar werd even verderop geboren, in Kollumerpomp.

De informatiezuil waar het gedicht op staat, is sinds deze week omringd door een straatschildering die een ode moet zijn aan Kollum, en het Kollumer Oproer.

Dam wenst niet met dat Oproer geassocieerd te worden, schrijft hij in een ingezonden brief in de Leeuwarder Courant van dinsdag. ,,Als ik had geweten dat dit de context zou worden, had ik voor de eer bedankt. Mensen uitnodigen om een vuist in de lucht te steken om zich één te voelen met de menigte uit 1797, is verwerpelijk. Wie zich verdiept heeft in die menigte, weet wel waarom.’’ Dam heeft het werk inmiddels ,,de rotonde van de wansmaak’’ genoemd en spreekt van een ,,staaltje misplaatste trots.’’

Lees hier verder

Reserveringssysteem Wagenborg plat door drukte

De reserveringssystemen van Rederij Wagenborg zijn vanochtend bezweken onder enorme drukte. Volgens Wagenborg-directeur Ger van Langen probeerden ‘duizenden’ mensen tegelijk een kaartje voor de boot te reserveren.

Sinds vandaag moet iedereen die met de boot naar Ameland of Schiermonnikoog wil afreizen reserveren, eilandbewoners uitgezonderd.

Dat gebeurde dinsdagochtend massaal, meldt Wagenborg-directeur Ger van Langen. ,,Eerst ging de website eruit, toen ging iedereen bellen en nu liggen de telefoonlijnen ook plat. We zijn onbereikbaar.’’

Volgens Van Langen wordt met man en macht gewerkt aan het herstellen van de systemen. Wanneer reserveren weer mogelijk is kon hij dinsdagochtend vroeg nog niet zeggen.

loading

ISO: 54.000 studenten hebben achterstand opgelopen

Door de coronacrisis hebben 54.000 studenten meer dan vorig jaar een studieachterstand opgelopen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft dat laten uitzoeken door ResearchNed. De vertraging hangt samen met het wegvallen van lessen, laboratorium- en practicumonderwijs en stages, en thuis geen goede faciliteiten hebben.

Hbo’ers kampen vaker met een achterstand dan studenten aan de universiteiten. ISO-voorzitter Kees Gillesse: „In elk klaslokaal op de universiteit zit wel iemand met extra studieachterstand. Op de hogescholen zijn die cijfers hoger: dan gaat het om bijna drie studenten per klaslokaal. We vermoeden dat dit verschil veroorzaakt wordt doordat er in het hbo meer praktijkonderwijs en stages in het curriculum verweven zitten.”

ISO pleit ervoor om weer meer fysiek onderwijs mogelijk te maken.

Interesse en vertrouwen in nieuws in Nederland blijft stabiel

De interesse en het vertrouwen in algemeen nieuws in Nederland is onverminderd hoog. Ongeveer 58 procent van de Nederlanders geeft aan in nieuws geïnteresseerd te zijn. In alle gemeten leeftijdsgroepen is het aandeel meer dan de helft. Ook is het vertrouwen dat Nederlanders in het nieuws hebben hoog.

Dat staat in het Digital News Report 2020 van Reuters Institute for the Study of Journalism en het Commissariaat voor de Media. De resultaten laten zien dat het nieuwsgebruik sinds 2018 zeer stabiel is. Het commissariaat maakt de kanttekening dat de meting in 2020 heeft plaatsgevonden vlak voor de uitbraak van COVID-19 in Nederland. „Ook voor nieuwsgebruik geldt dat er een tijd vóór, tijdens, en ná de coronacrisis is. Tijdens de coronacrisis is het nieuwsgebruik aanzienlijk toegenomen”, stelt het commissariaat. „Hoe het nieuwsgebruik is na deze periode uitziet, is lastig te voorspellen.”

In tegenstelling tot veel andere landen maken Nederlanders zich nog altijd weinig zorgen over nepnieuws op internet. Net als vorig jaar eindigt Nederland op de laatste plek van de 40 onderzochte landen. Van de ondervraagde Nederlanders zegt 32 procent zich zorgen te maken over nepnieuws.

En verder in het nieuws:

* Natuurorganisaties: ontzie IJsselmeergebied als zoeklocatie voor duurzame energie

* 'Fries' trending topic op Twitter door taaldiscriminatiediscussie

* Goed jaar voor zeearend: zes paren zetten zeven kuikens op de wereld

* Europese Commissie akkoord met miljoenensteun Thialf

* Gegevens van 3000 Bethel-leden in Drachten onbeveiligd online

* ‘Longen coronaslachtoffers onherkenbaar door beschadigingen’