LC dagoverzicht - 14 juli | 16 coronapatiënten in ziekenhuis, toeristentrein mag niet op maximale capaciteit rijden

FOTO CITY TRAIN LEEUWARDEN

De Leeuwarder toeristentrein mag ondanks spatschermen niet op maximale capaciteit rijden. Het bedrijf erachter stapt naar de rechter. Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis heeft gelegen, is gestegen met zestien. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Zo speurt de onderwaterdrone het zoekgebied bij Ameland af

loading  

Een onderwaterdrone is sinds maandagmiddag onderdeel van de grote zoekactie naar een Duits meisje dat zaterdagavond bij Ameland in zee verdween. Dat gebeurt systematisch. Lees hier hoe het werkt.

Nog eens zestien coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis

Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis heeft gelegen, is gestegen met zestien. Het dodental steeg met acht. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bekend. De cijfers komen soms met vertraging binnen. Het is de tweede keer dat het instituut met wekelijkse cijfers komt.

Het aantal besmettingen steeg met 102. Een week eerder werden 432 nieuwe coronagevallen gemeld. "Verspreid door het land zijn een aantal kleine lokale uitbraken (clusters) met besmettingen zichtbaar", meldt het RIVM.

Politie houdt verdachte aan voor schietpartij

Een 26-jarige man uit Leeuwarden is maandag aangehouden voor de schietpartij aan de Goudenregenstraat op 1 juni. Een 37-jarige Leeuwarder raakte daarbij gewond. Het schietincident vond pinkstermaandag plaats, maar het slachtoffer stapte drie dagen later pas naar de politie met verhaal dat hij was neergeschoten. Er zou een of meerdere keren op hem zijn geschoten met een vuurwapen. Lees hier verder.

Leeuwarder toeristentrein mag ondanks spatschermen niet op maximale capaciteit rijden

City Train Leeuwarden, het bedrijf achter het geel-blauwe toeristentreintje door de Leeuwarder binnenstad, stapt naar de voorzieningenrechter. Ondanks de aangebrachte spatschermen mogen ze van Veiligheidsregio Fryslân niet op de volle capaciteit rijden. „Het is onbegrijpelijk, een dichte touringcar mag helemaal volgestouwd worden met mensen, mits zij een mondkapje dragen. En wij mogen niets.” Lees hier verder.

loading

Langer businzet bij treinwerkzaamheden tussen Hurdegaryp en Buitenpost

Tegenvallers bij het werk aan het spoor tussen Hurdegaryp en Buitenpost zorgen ervoor dat er langer bussen moeten rijden tussen Leeuwarden en Buitenpost. Tot en met zondag kunnen de treinen niet rijden.

Er zijn verzakkingen geconstateerd in Hurdegaryp en Buitenpost. Dit is het gevolg van zware regenval na een droge periode. De ondergrond moet verstevigd worden. De planning van het werk is daarop aangepast. Op het spoor rijdt groot materieel dat dwarsliggers en spoorstaven vervangt.

loading

Lees ook | Zo vervangt deze rijdende fabriek het spoor tussen Hurdegaryp en Buitenpost

NHL Stenden haalt subsidie van 5 miljoen euro binnen voor internationale uitwisseling

Het RUN-EU consortium, een groep van acht Europese onderwijsinstellingen met onder andere NHL Stenden hogeschool, krijgt een Europese subsidie van 5 miljoen euro om studenten en docenten meer internationale mogelijkheden te bieden.

Het gaat om de zogeheten Erasmus+ subsidie, die wordt toegekend aan projecten die de kennis van studenten en onderwijspersoneel vergroten door ze internationale ervaring op te laten doen. Dit gebeurt via onderzoeksprojecten, stages of programma’s in het buitenland.

Wetterskip wil dat provincie opdraait voor kosten voor verleggen rioolpersleidingen

Het Wetterskip Fryslan wil dat de Raad van State de knoop doorhakt over wie moet opdraaien voor de kosten van het verleggen van rioolpersleidingen. Het Wetterskip spreekt van een „principiële vraag” maar heeft al wel een bedrag in het hoofd wat het bij de provincie Fryslân wil claimen: 800.000 euro. Lees hier verder.

Jumbo ziet nog steeds veelbelovende toekomst voor La Place

Supermarktconcern Jumbo ziet nog steeds een veelbelovende toekomst voor zijn restaurantformule La Place, ondanks het feit dat 23 vestigingen definitief de deuren gaan sluiten. Het Brabantse bedrijf blijft bij zijn ambitie om La Place verder te laten groeien, in binnen- en buitenland, verklaarde financieel topman Ton van Veen van Jumbo in een toelichting op de omzetcijfers over de eerste helft van dit jaar. Lees hier verder.

De Toerist in Friesland | ‘Waarom vliegen als je een boot hebt?’

Hoe vieren toeristen vakantie in Friesland tijdens deze coronazomer? In de rubriek De Toerist in Friesland is iedere dag een vakantieganger aan het woord. Vandaag: Willibrord en Marjanne Arts uit Udenhout.

De vakantie van het echtpaar uit Brabant begon een aantal weken met een boottocht naar het Noorden. Na een paar dagen varen door Groningen hebben Willibrord en Marjanne Sneek bereikt. Met hun boot liggen ze aan de Houkeslootpromenade aan het Somerrak. Lees hier verder.

loading

Wajonger in gelijk gesteld door UWV

Quinten van Doorn uit Leeuwarden die een conflict had met het UWV vanwege het stopzetten van zijn Wajonguitkering, is in het gelijk gesteld door de bezwarencommissie.

De 28-jarige Leeuwarder, die een autistische stoornis heeft als gevolg van een aangeboren hersenafwijking, krijgt sinds 2010 een Wajonguitkering. Sinds 2013 verblijft hij met enige regelmaat in de Dominicaanse Republiek, omdat hij zich hier geestelijk beter voelt. Lees hier verder.

loading

Aantal jongvolwassen rokers neemt niet af

Het aantal rokers tussen 20 en 24 jaar blijft onverminderd groot. Vorig jaar rookte bijna een op de drie (31 procent) jongvolwassenen in deze leeftijdsgroep. Dat is volgens het Trimbos instituut opvallend omdat het totaal aantal volwassen rokers de afgelopen vijf jaar daalde van 26 procent naar 22 procent. Lees hier verder.