LC dagoverzicht 11 en 12 juli | Trekkerverbod niet verlengd, zoektocht naar vermist meisje (14) bij Ameland gaat door

Vanaf het strand, op het water en in de lucht zoekt men naar het vermiste mesije. FOTO DE VRIES MEDIA

Op Ameland wordt nog steeds met man en macht gezocht naar een 14-jarig meisje dat zaterdagavond vermist raakte. Het meisje was samen met haar zusje op het strand bij de Noordzee de zonsondergang aan het bekijken, toen ze in de problemen kwamen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Duits meisje dat bij Ameland in zee verdween nog niet gevonden

De zomervakantie van een Duits gezin op Ameland is dit weekend op een tragische wijze abrupt tot een einde gekomen. Een vader, moeder en twee kinderen vierden hun vakantie op het Waddeneiland. Zaterdagavond wilden de kinderen, twee meisjes, op het Noordzeestrand boven Buren de zonsondergang bekijken. Hun vader was daar bij. Rond 22.30 uur ging het mis. De meisjes raakten in problemen.

Wat er precies gebeurde, is nog niet bekend. Het was eb en de aanlandige wind zorgde voor een aflandige onderstroom. De duisternis was grotendeels gevallen. Eenmaal in het zeewater koel je snel af, de temperatuur bedroeg op dat moment zo’n twaalf graden. De vader van de kinderen snelde hen te hulp. Daarbij kwam ook hij in de problemen.

De vader lukte het desondanks met zijn jongste dochter het strand weer te bereiken. Dat gold niet voor het andere kind, een meisje van 14 jaar oud. Van haar ontbreekt tot op heden elk spoor.

loading

Nadat men alarm sloeg, begon er een grote zoekactie. Verschillende eilandbewoners hielpen mee. Vanwege de Noordwesterwind verwachtte men vooral ten oosten op en rond het Noordzeestrand te moeten zoeken. De redders van de Koninklijke Redding Maatschappij (KNRM) kregen daarbij hulp van de lokale brandweer.

Dat was nodig ook, zo vertelt Leo Pieter Stoel, burgemeester van Ameland. ,,Het strand aan het oostelijke deel van het eiland is moeilijk terrein als je er niet bekend mee bent. De brandweermannen weten veel van het gebied. Ze namen plaats in de auto’s van de KNRM om hen in het pikkedonker over het strand te leiden.”

Urenlang werd er gezocht, tevergeefs. Rond 3.00 uur staakte men de zoekactie. Volgens Stoel, die zowat de hele tijd op het strand bleef, een zeer moeilijk besluit. De overlevingskansen slinken naarmate iemand lange tijd in het koude water is. Voor het eerst in jaren lijkt het erop dat er bij Ameland weer iemand in de zee is verdronken.

Eiland leeft mee met familie

Op de vroege zondagochtend, ging het speuren verder. Een vliegtuig, een politiehelikopter, vijf reddingsschepen van de KNRM (waaronder een sonarboot), en verschillende teams op het strand keken zondag de hele ochtend en middag uit naar het vermiste meisje. Dat gebeurde tot bij Schiermonnikoog aan toe.

Op het eiland reageert men volgens Stoel vol medeleven met de familie. Het is jaren geleden dat er iemand verdronk in de zee bij Ameland. ,,Iedereen schrikt hier enorm van. De kans op overleving is klein. We gebruiken alle technische middelen die we hebben om haar te vinden.”

De hulpdiensten zoeken door tot het donker wordt. Mocht het meisje dan nog niet zijn gevonden, dan wordt de zoekactie maandag bij daglicht hervat.

Trekkerverbod wordt niet verlengd

Het verbod om te demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen wordt in Friesland niet verlengd. Dat heeft Veiligheidsregio Fryslân zondag aan het einde van de middag bekendgemaakt. Groningen en Drenthe hebben dezelfde beslissing genomen, met regionaal kleine verschillen.

De Friese veiligheidsregio kondigde het trekkerverbod afgelopen dinsdag af. Een dag eerder was dat al gebeurd in Groningen en Drenthe. In alle drie de provincies lopen de verboden maandagochtend om 19.00 uur af.

De maatregel werd genomen omdat demonstraties van groepen boeren leidden tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. Dat was in Friesland met name het geval in Heerenveen, Drachten en Sneek. Niet alleen op snelwegen als de A32 en A7, ook bij distributiecentra van supermarkten op bedrijventerreinen.

Lees ook: Burgemeester Tjeerd van der Zwan: blokkeren snelwegen en distributiecentra Heerenveen onacceptabel

Afgelopen week spraken enkele boeren die bij de protestacties het voortouw hadden genomen met Jeroen Gebben en Tjeerd van der Zwan. Dat gebeurde twee keer, beide keren in Heerenveen. Gebben is burgemeester van Tytsjerksteradiel en plaatsvervangend voorzitter van de Friese veiligheidsregio. Van der Zwan is burgemeester van Heerenveen en sprak eerder al met protesterende boeren, ook vorig jaar.

Gebben zegt zondagmiddag: ,,Het niet verlengen van het verbod is geen vrijbrief voor blokkades met landbouwvoertuigen of voor ander onveilig gedrag. De bestaande wettelijke regels blijven van kracht. Aan de veiligheid bij demonstraties wordt niet getornd. Hierover heb ik ook overleg gehad met de Friese burgemeesters. Met een vertegenwoordiging van de Friese boeren hebben we afgesproken dat zij demonstraties minimaal 12 uur vooraf melden aan het bevoegd gezag.’’ Lees hier verder .

Hondje Foxy wordt voor de ogen van Berdien doodgebeten

loading

Berdien Bies (34) uit Heerenveen beleeft een zware periode. Haar hondje Foxy werd voor haar ogen doodgebeten. Er fonkelt wel een lichtpuntje aan de horizon: van donaties kan ze een nieuwe chihuahua uitzoeken. Lees hier haar verhaal.

Stemming: Hindeloopen tegen deeltijdwoningen

Inwoners van Hindeloopen zijn tegen het plan van de gemeente om ‘deeltijdhuizen’ in de stad toe te staan. Dat blijkt uit een stemming. Plaatselijk Belang Hindeloopen hield de stemming over het recreatief gebruik van woningen vrijdag. Een ruime meerderheid is tegen het plan. Van de 144 stemmers zijn er 123 tegen het toestaan van (meer) tweede huizen en 9 voor. De rest stemde blanco.

Komeet afgelopen nacht goed te zien in Friesland

loading

Zaterdag net na middernacht was laag boven de horizon een komeet zichtbaar. De komeet is de afgelopen dagen al meerdere keren op de foto gezet, maar in Friesland was dit nog niet mogelijk door de bewolking.

Aangezien het in de nacht van zaterdag op zondag vrij helder was, bleek komeet Neowise onder meer bij Harlingen goed te zien.

De komeet viel op meerdere plekken in Nederland met het blote oog waar te nemen. Dat zegt Rijk-Jan Koppejan van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. Op hetzelfde moment waren er ook schitterende lichtende nachtwolken aanwezig. Een hele bijzondere combinatie, aldus de meteorologen.

Boete voor onveilige handel in lachgas in Leeuwarden

In de nacht van zaterdag op zondag kreeg een 20-jarige bestuurder een boete aan de Lorentszkade in Leeuwarden omdat hij de wet op gevaarlijke stoffen overtrad.

De politie zag bij een bestelbusje twee mensen staan met een ballon aan de mond. Toen agenten naar het busje toegingen, wilde de 20-jarige net wegrijden.

In het busje bleken drie flessen lachgas te liggen. Die waren niet vastgezet, de etiketten vielen niet goed te lezen en er was geen brandblusser aanwezig. Al die zaken zijn bij wet verplicht wanneer iemand lachgas aanbiedt.

‘Brede steun onder boeren voor demonstraties’

Er lijkt onder boeren brede steun te zijn voor de boerendemonstraties van de afgelopen dagen. Dat melden de NOS en boerenvakblad Nieuwe Oogst op basis van een onderzoek . Een meerderheid van de boeren steunt de acties. Daarbij is de steun onder niet-melkveehouders nagenoeg net zo groot als onder melkveehouders.

Hilde Wendel uit Leeuwarden voorzitter JOVD

Hilde Wendel uit Leeuwarden is zaterdag verkozen tot voorzitter van het landelijke hoofdbestuur van de JOVD, de jongerenpartij van de VVD. Ze zat sinds vorig jaar in het hoofdbestuur van de partij en was daarin al vice-voorzitter. Daarvoor was ze voorzitter en penningmeester van de Friese afdeling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht