LC dagoverzicht 10 juli | Koerden sturen brief aan premier, aantal coronabesmettingen blijft stabiel

Het coronavirus. FOTO EPA

Koerdische organisaties in Nederland vragen om ,,activiteiten van de Iraanse staat en de Iraanse geheime dienst’’ in Europa te onderzoeken. Het aantal coronabesmettingen in Friesland bleef stabiel. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

 

Koerden sturen brief aan premie

Koerdische organisaties in Nederland vragen in een brief aan de premier, drie andere ministers en de Tweede Kamer om ,,activiteiten van de Iraanse staat en de Iraanse geheime dienst’’ in Europa te onderzoeken.

Ze vragen daarnaast onder meer schendingen van internationaal recht op Europese burgers ,,aan te klagen bij Iraanse ambassadeurs’’.

Aanleiding is de aanslag op de Iraans Koerdische activist Sadegh Zarza in Leeuwarden. Het slachtoffer denkt dat Iran achter de aanslag zit.

De brief is verstuurd door stichting Hevkari. Bestuurslid Hussein Madjidi, een neef van Zarza, zegt dat veertien Koerdische organisaties (Iraaks, Turks, Syrisch en Iraans) de brief ondersteunen.

Lees ook [PREMIUM] Neergestoken activist Zarza: 'Ik ga door, al is het met één oog'

Universiteiten trekken beurs voor steun Wetsus

De Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit en Universiteit Twente stellen de komende vier jaar samen 3 miljoen euro beschikbaar voor watertechnologie-instituut Wetsus.

Met de bijdrage willen de universiteiten het innovatieprogramma van de Leeuwarder kennisinstelling veiligstellen. Wetsus geldt weliswaar als toonaangevend instituut op het gebied van watertechnologie, maar kan nog niet bogen op structurele overheidsfinanciering. Lees hier verder.

Aantal besmettingen blijft stabiel: drie Friezen positief getest op coronavirus

loading

Drie inwoners van Friesland zijn de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dit zijn er evenveel als vorige week, zo meldt de GGD Fryslân in haar weekoverzicht. Toch is het totale aantal positief geteste inwoners van Friesland met 22 bijgesteld tot 638. Dit komt volgens de GGD vooral doordat nu ook negentien bewoners meetellen die in maart en april buiten Friesland positief zijn getest. Dit zijn bijvoorbeeld zorgmedewerkers die in Friesland wonen, maar elders werken.

In de verpleeg- en verzorgingshuizen is de afgelopen week niemand positief getest en aantal overledenen met corona dat bij de GGD is gemeld, blijft onveranderd op 69 staan. Het laatste sterfgeval en de laatste ziekenhuisopname die aan GGD Fryslân zijn doorgegeven dateren van ruim vijf weken geleden. In de afgelopen week hebben 1634 Friezen zich op corona laten testen. Vorige week waren dit er 1681.

Meer plek in verpleeghuizen, en toch groeien de wachtlijsten

Sinds het begin van dit jaar zijn bijna 6000 plekken in verpleeghuizen vrijgekomen. En toch groeien de wachtlijsten. Vermoedelijk zijn er veel mensen die voorlopig hebben afgezien van opname in een verpleeghuis vanwege de uitbraak van het coronavirus en het bezoekverbod dat in maart werd ingesteld. Zij kiezen ervoor om voorlopig zelfstandig te blijven wonen en te blijven wachten op een plek. Lees hier verder.

Advocaat: Dodelijke steekpartij Oosterwolde was zelfverdediging

De advocaat van de 33-jarige Leeuwarder die op 4 april in de woning van zijn ex-partner aan de Gijenham in Oosterwolde een 44-jarige man uit Bovensmilde met een mes dodelijk zou hebben verwond, kondigde vrijdag op een zogeheten pro-formazitting bij de rechtbank aan dat hij zich namens zijn cliënt zal beroepen op noodweer of noodweerexces. Lees hier verder.

Krijgen koeien echt gezondheidsproblemen door nieuwe voermaatregel? Dierenarts Peter Egberink legt uit

loading

Melkveehouders zijn woest over de nieuwe veevoer-maatregel die landbouwminister Carola Schouten wil invoeren. Krijgen koeien straks echt gezondheidsproblemen? Dierenarts Peter Egberink uit Dokkum legt uit.

Het is niet eenvoudig om een dierenarts te vinden die iets wil zeggen over de nieuwe eiwitplannen van de Nederlandse landbouwminister. Peter Egberink verbaasd: ,,O echt?’’ Zelf twijfelt hij geen moment als hem wordt gevraagd om commentaar. Lees hier verder.

Liefhebbers van Terschelling kunnen bieden op speciale ‘Terschellinger Jimny’

Liefhebbers van Terschelling kunnen vanaf donderdag via Marktplaats bieden op een speciale ‘Terschelling-editie’ van een Suzuki Jimny. De veiling van oude ANWB paddenstoelen was een groot succes, des te meer reden om weer een unieke veiling op touw te zetten. De startprijs is 25.000 euro en de opbrengst boven die 25.000 euro zal verdeeld worden over het Dirk Mentz Fonds en de promotie van Terschelling. Het Dirk Mentsz Fonds zet zich in voor de belangen van het eiland Terschelling en de eilander bevolking.

De Jimny is een veel geziene auto op Terschelling en ter introductie van het nieuwste model hebben Garage Cupido, Suzuki Nederland en VVV Terschelling een speciale Terschellinger Jimny ontwikkeld. De vijf kleuren van de vlag zijn verwerkt in het logo. Het afgelopen jaar is de auto ingezet voor de promotie van het eiland en de ondersteuning bij evenementen.

loading

41 mensen willen burgemeester worden op Terschelling

Op de vacature van burgemeester van Terschelling hebben 41 mensen gesolliciteerd. Het gaat om 13 vrouwen en 28 mannen.

De leeftijd van de belangstellenden varieert tussen 43 en 63 jaar. Tien kandidaten zijn lid van de VVD, acht zijn partijloos, verder geven kandidaten aan lid te zijn CDA (5), D66 (5), GroenLinks (5), lokaal (4), PvdA (3) en één kandidaat van de ChristenUnie. Lees hier verder.

Vlieland produceert te veel groene energie: wadkabel kan afvoer van elektriciteit niet meer aan

Op Vlieland wordt dusdanig veel groene energie geproduceerd dat de bestaande wadkabel, die tussen het eiland en het vasteland ligt, het niet meer aan kan. De maximale teruglevercapaciteit is bereikt en dus kijkt netbeheerder Liander met de gemeente naar de toekomstige energievoorziening op het eiland.

Op Vlieland wordt meer stroom geproduceerd dan afgenomen. De wadkabel kan de afvoer van nog meer duurzame elektriciteit niet meer aan. Het aanleggen van een nieuwe kabel door de Waddenzee kan meerdere jaren in beslag nemen en kost bovendien veel geld. Dit wil Liander dus voorkomen, daarom wordt ingezet op alternatieve oplossingen. Lees hier verder.

SC Heerenveen gaat niet verder met Doan Van Hau

SC Heerenveen neemt afscheid van verdediger Doan Van Hau. De 21-jarige Vietnamees werd het afgelopen seizoen gehuurd van Hanoi FC en kwam een keer in actie voor Heerenveen. SC Heerenveen heeft mogelijkheden onderzocht om Van Hau bij de club te houden, maar vindt het gezien de huidige situatie van de club financieel niet verantwoord om met de speler door te gaan. Van Hau maakte in december vorig jaar zijn debuut in de gewonnen bekerwedstrijd tegen Roda JC. In de voorlaatste minuut kwam hij binnen de lijnen. Daar bleef het dus bij.

Ajax eert Heerenveen voor hulp aan aspiranten in Hongerwinter

Het bestuur van Ajax gaat iets terugdoen voor de hulp die vv Heerenveen in de Hongerwinter aan Amsterdamse jeugdvoetballers heeft gegeven.

Op initiatief van vv Heerenveen werden in de winter van 1944-1945 jonge Amsterdamse voetballers naar Heerenveen overgebracht om aan te sterken. In totaal verbleven 86 aspiranten (12-14 jaar) van Ajax, DWS, De Volewijckers en Blauw Wit bij pleeggezinnen in Heerenveen. Ajax wil 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een blijvend aandenken schenken aan SC Heerenveen. Lees hier verder.

loading