LC Podcast #19: Historica en journalist Eva Vriend over het lot van duizenden Zuiderzeevissers na de komst van de Afsluitdijk

LC Podcast met historica en journalist Eva Vriend over het lot van de duizenden Zuiderzeevissers na het dichten van de Afsluitdijk.

In de ze aflevering van de LC Podcast gaat het over de duizenden vissersfamilies na het dichten van de Afsluitdijk. Historica en journalist Eva Vriend verdiept zich in haar boek Eens ging hier de zee tekeer in hun lot. LC-verslaggever Kirsten van Santen spreekt met de schrijfster.

Op 28 mei 1932, om 13.02 uur, werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. De zoute Zuiderzee werd het zoete IJsselmeer. De vissersfamilies moesten op zoek moesten naar een nieuw bestaan, daarbij niet of nauwelijks gesteund door de overheid. Zou de populariteit van populistische politieke partijen in de voormalige Zuiderzeestadjes hieruit te verklaren zijn?

Aan haar keukentafel in Emmeloord vertelt de schrijfster over wat de vissers zelf ‘ons zeetje’ noemen, over nostalgie en gemeenschapszin, over slim ondernemerschap en gebaande paden, over religie en populisme. En natuurlijk, over haring en ansjovis, botters en visgronden. ,,De kustbewoners mogen hun verleden wel wat meer op waarde schatten.’’

Lees ook | Met de Afsluitdijk verdween de Zuiderzee; wat deed dat met de vissers? (LC+)

Luister ook naar eerdere afleveringen

Nog niet uitgeluisterd? Luister hieronder ook eerdere afleveringen van de Leeuwarder Courant Podcast.

Abonneer je nu ook via Spotify en iTunes op de Leeuwarder Courant Podcast en krijg direct de meest recente aflevering in jouw feed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
LC Podcast
Podcast