LC Podcast #18: Marijke Roskam, flutfeminist of topmoeder?

LC Podcast met Marijke Roskam. BEELD LC

In deze LC podcast vertelt Marijke Roskam over haar worsteling met het moederschap, haar ambities en de politiek. Roskam, was Statenlid van de PvdA in Friesland en zwaaide vorige week af. Ze blijft nauw betrokken bij de partij. Ze wil een nieuwe sociaal-democratische beweging blijven aanjagen, vertelt ze in het gesprek met LC-verslaggever Kirsten van Santen.

Roskam nam afscheid van Provinciale Staten, omdat de combinatie met haar reguliere baan als dagvoorzitter, het moederschap en de politiek te zwaar bleek. ,,Van maidenspeech bij de start van de periode, naar memme-speech nu’’, zei ze bij haar afscheid van de Staten. Ze besloot met de woorden: ,,Van BERAP naar Bear Boeloe en van erebaan naar racebaan. Het was mij een eer en genoegen, zeker tot ziens.’’

Te zware wissel

Het vergaderen en overleggen op het provinciehuis bleek een te zware wissel op haar gezinsleven te trekken. En financieel was er weinig te kiezen: een Statenlid werkt twintig uur in de week en verdient omgerekend ‘ongeveer een tientje per uur’. Roskam is kostwinner - daar kan het gezin niet van rondkomen. Vandaar, de keuze om terug te treden en zich op haar andere baan en op haar kinderen te richten.

Helemaal uit beeld verdwijnt Roskam echter niet. Ze wil op de achtergrond actief blijven voor de partij, niet als ‘mediacoach’ of als ‘spindoctor’, maar als ‘kartrekker van een nieuwe beweging’. Ze wil zich sterk maken voor sociaal-democratische waarden. Hoe precies, dat moet de komende tijd blijken.

loading

Luister ook naar eerdere afleveringen

Nog niet uitgeluisterd? Luister hieronder ook eerdere afleveringen van de Leeuwarder Courant Podcast.

Abonneer je nu ook via Spotify en iTunes op de Leeuwarder Courant Podcast en krijg direct de meest recente aflevering in jouw feed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Podcast
LC Podcast