LC Academie: Polsbreuken beter zetten met geluidsgolven

Onderzoek doen; het klinkt voor veel mensen als een ‘ver-van-je-bed-show’. Maar niets is minder waar. In deze rubriek geven onderzoekers van kennisinstellingen in Friesland een kijkje achter de schermen en nemen je mee in hun wereld.

Op de spoedeisende hulp (SEH) van het Medisch Centrum Leeuwarden komen jaarlijks ongeveer 750 patiënten binnen met een polsbreuk. Bij ongeveer 300 van deze patiënten staat de breuk zo slecht dat hij moet worden rechtgezet. Patiënten krijgen hiervoor pijnstilling, waarna de arts met zijn handen de botten van de pols weer recht probeert te zetten. Hierna wordt gips aangelegd om de rechtgezette breuk in de goede houding te laten herstellen.

Soms lukt dit rechtzetten niet in één poging, en moet de breuk opnieuw worden gezet. Dit is uiteraard belastend voor de patiënt. ,,Kan dat niet beter?’’, vroegen artsen Svenja Haak en Marion Borgstede zich af. ,,Is er misschien geen mogelijkheid om tijdens het rechtzetten al te controleren of het bot goed recht staat?’’

Echografie

Beide artsen verzamelden informatie in de medische literatuur, en zagen dat echografie mogelijk uitkomst biedt. Echografie, beter bekend van de echo van de buik bij zwangere vrouwen, kan botbreuken in de pols goed zichtbaar maken. Ook kan de stand van een breuk goed beoordeeld worden. Bovendien is echo-onderzoek op basis van geluidsgolven. Dit is erg veilig en levert in tegenstelling tot het maken van röntgenfoto’s geen stralingsbelasting op voor de patiënt.

Samen met SEH-arts Heleen Lameijer ontwikkelden beide artsen de ‘BURRST-studie’. Dit onderzoek richt zich op de vraag of polsbreuken makkelijker rechtgezet kunnen worden wanneer de stand tijdens het rechtzetten al gecontroleerd wordt door middel van echografie.

,,Momenteel wordt iedereen die op de spoedeisende hulp komt met een polsbreuk die moet worden rechtgezet, gevraagd om deelname aan het onderzoek’’, aldus Haak.

,,Patiënten die willen deelnemen worden of in de echo-groep ingedeeld, de anderen in de niet-echo groep. Uiteindelijk gaan we deze twee groepen met elkaar vergelijken. We denken dat botbreuken van patiënten in de echo-groep vaker in één poging rechtgezet kunnen worden, en dat zij minder vaak geopereerd hoeven te worden’’. Maar, zo vervolgt ze: ,,Dat weten we nog niet zeker’’.

Eerste resultaten

De onderzoekers van de BURRST-studie hebben niet stilgezeten; het onderzoek heeft zich inmiddels uitgebreid naar het Universitair Medisch Centrum Groningen en Tjongerschans Heerenveen, en ook in de Isala Klinieken Zwolle is de studie momenteel gestart.

Eind 2020 verwachten de onderzoekers de eerste resultaten naar buiten te kunnen brengen. Het mooiste aan dit onderzoek? ,,Het gaat over het verbeteren van een bestaande behandeling door het toepassen van een nieuwe techniek’’, aldus Haak. ,,Om op die manier de zorg te kunnen verbeteren, hoe mooi is dat!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
LC Academie