Kunstwerk bij nieuwe knooppunt Joure

Een artist impressie van het concept voor een nieuw beeld in Joure.

Bij het nieuwe knooppunt Joure komt een grote, waarschijnlijk metalen luchtballon. Dat heeft het gemeentebestuur van De Fryske Marren besloten.

Het bestuur wil een herkenningspunt bij het nieuwe knooppunt. ,,Een zogenoemd landmark. Niet zo omvangrijk als de olifanten bij Almere, wel een kunstwerk dat kenmerkend is voor Joure.’’ Voor het project is volgens een woordvoerster van de gemeente in totaal 100.000 euro beschikbaar gesteld door De Fryske Marren, de provincie en Rijkswaterstaat.

Het ontwerp is gemaakt door Siska Tol (54) uit Lemmer. Volgens haar is het de bedoeling dat de ballon wordt gemaakt van rood cortenstaal. ,,Er werd gevraagd om een beeld bij Joure. Ik dacht meteen aan een luchtballon, Fryske hynders en weidevogels.’’ Uit de luchtballon worden delen weggehaald, zodat het beeld deels open is. De delen die ‘in de huid’ van de ballon overblijven, zijn onder andere de paarden en de weidevogels.

Wat Tol betreft kan het kunstwerk ‘niet hoog genoeg zijn’, maar het gemeentebestuur moet daarover later nog een beslissing nemen. Ook over de exacte locatie en over het materiaal is nog geen besluit genomen. De bedoeling is dat het kunstwerk over een jaar geplaatst gaat worden.