Kunstmatige intelligentie geeft reddingswerkers nuttige extra informatie

Veiligheidsregio Fryslân wil bij rampen over meer informatie kunnen beschikken. Die is vaak wel beschikbaar, maar wordt niet altijd benut. Kunstmatige intelligentie wordt belangrijk.

Het klinkt futuristisch. De organisatie onderzoekt het komend half jaar of er voor de hulpdiensten een soort virtuele assistent kan worden ontwikkeld die met kunstmatige intelligentie automatisch informatie kan binnenhengelen.

Dat gebeurt via digitale bronnen, met name online. Voor dit project heeft Veiligheidsregio Fryslân, waar de brandweer en de GGD onder vallen, geld gekregen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Om een ramp, omvangrijk ongeluk of grote brand meteen goed aan te pakken, hebben de verschillende hulpverleningsteams betrouwbare informatie nodig, legt projectleider Johan Haasjes uit.

'Razendsnelle ontwikkelingen'

,,Er gebeurt momenteel heel veel op dit gebied. Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen is er steeds meer informatie beschikbaar - los van de eigen informatie van de hulpdiensten - die kan worden gebruikt door onze crisisorganisatie. Denk bijvoorbeeld aan allerlei livestreams, actuele verkeersinformatie, zogeheten geo-informatie, webcams, dronebeelden, sociale media en simulatiesoftware.’’

Deze extra informatie wordt niet altijd benut, weet Haasjes. ,,Onder andere omdat vaak de tijd ontbreekt om al deze bronnen te doorzoeken. Met die extra informatie kunnen wij, met behulp van - zoals wij hem noemen - de virtuele assistent, sneller en gemakkelijker besluiten nemen.’’

Project begint volgende maand

Het project van de veiligheidsregio begint volgende maand en loopt tot en met april. Het bestaat uit meerdere onderdelen. Er wordt een prototype voor een ‘virtuele assistent’ getest. Vervolgens rangschikt deze assistent de gevonden informatie en presenteert deze aan het crisisteam.

,,De ontwikkelingen gaan snel’’, besluit Haasjes. ,,Digitale systemen kunnen grote hoeveelheden informatie sneller verwerken dan de mens. Maar de mens blijft wel nodig, om alles te beoordelen en te wegen.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement