Performancekunstenaar Merijn Tinga, alias de PlasticSoupSurfer, tijdens zijn sup-tocht over de Rijn. FOTO EELKE DEKKER

Kunstenaar Merijn Tinga gaat surfend zwerfplastic te lijf

Performancekunstenaar Merijn Tinga, alias de PlasticSoupSurfer, tijdens zijn sup-tocht over de Rijn. FOTO EELKE DEKKER

Op zijn surfboard verzamelde hij plastic langs de Nederlandse kust en de Rijn. De in Leeuwarden geboren kunstenaar Merijn Tinga denkt nu bedrijven aan te kunnen spreken.

De PlasticSoupSurfer noemt hij zichzelf, Merijn Tinga. De 46-jarige performancekunstenaar surfte in 2014 de hele Nederlandse kust af, waarbij hij zoveel mogelijk zwerfplastic raapte om van de opbrengst een nieuwe surfboard te maken.

Oceanen vrij van plastic

Het kunstje herhaalde hij met een nieuwe tocht, suppend dit keer – staand peddelend op een surfboard – van de bron naar de monding van de Rijn. Zijn grote doel is dat zeeën en oceanen wereldwijd vrij raken van plastic, want de milieugevolgen daarvan vindt hij niet te overzien.

Zijn wieg stond in Friesland, zijn moeder en een achternaam zijn ook Fries. Maar na één jaar Leeuwarden verhuisde het gezin Tinga - Merijns vader was ontwikkelingsarts - naar Tanzania. Lesotho en Curaçao volgden. Hij hield er een zin voor avontuur en een betrokkenheid met ontwikkelingslanden voor over. ,,En op Curaçao leerde ik surfen, ook belangrijk’’, vertelt Tinga lachend.

Bedrijven aanspreken

Uitgerekend in arme landen is plasticvervuiling een gigantisch probleem, zegt hij. ,,Unilever zet per jaar 53 miljard euro om, waarvan 30 miljard in ontwikkelingslanden. Landen zonder afvalverwerking.’’

Dan kun je als multinational nog zo hard zeggen dat je flesjes en verpakkingsmateriaal maakt die te recyclen zijn, als ze niet worden verwerkt, verandert er volgens Tinga niks.

Vandaar wil hij nu bedrijven als Coca Cola, Procter & Gamble en, ja, Unilever erop aanspreken dat ze een verantwoordelijkheid hebben bij het wegwerken van de plasticberg.

Afval fotograferen

Laat nu net in Nederland een appje beschikbaar zijn waarmee voor elk flesje en stuk zwerfplastic te herleiden is welke fabrikant er achter zit. ,,Via Google wordt het herkend, en zo kun je weer zoveel mogelijk aandacht voor zwerfafval creëren.’’

Want door bedrijven aan te spreken, investeren ze misschien ook meer in afvalverwerking en doen ze ook minder moeilijk over statiegeld, hoopt Tinga. ,,Ze moeten meer doen tegen afval en consumenten beter op de hoogte stellen.’’

'Ze moeten meer doen tegen afval en consumenten beter op de hoogte stellen'

Vrijdagochtend opent actrice Hanna Verboom officieel Tinga’s nieuwe site: pickup10.org . Het idee is dat iedereen die zwerfafval ziet liggen, het fotografeert voordat hij of zij het zelf opruimt.

Niet privacygevoelig

Tien foto’s op de site geven weer dat snippertje big data die nodig zijn om de ernst van het probleem in kaart te brengen en bedrijven aan te spreken, denkt Tinga.

En nee, die big data zijn niet privacygevoelig, zegt de kunstenaar. ,,Je hoeft alleen de foto’s te uploaden.’’

Zelf wil hij van het verzamelde plastic een gloednieuw high-tech surfboard laten 3D-printen. Want Tinga is helemaal niet tegen plastic, benadrukt hij. ,,Ik klaag plastic helemaal niet aan, maar wel ons eigen gedrag. Plastic heeft een waarde. Het is heel goed als grondstof te hergebruiken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct