Atelier NL: onderzoek doen op ITGWO naar eilander zandsoorten en daar glazen serviesgoed van maken. FOTO MIKE ROELOFS

Kunst op ITGWO: vragen stellen over de vrije ruimte

Atelier NL: onderzoek doen op ITGWO naar eilander zandsoorten en daar glazen serviesgoed van maken. FOTO MIKE ROELOFS

Into The Great Wide Open is vooral een muziekfestival, maar beeldende kunst wordt steeds belangrijker. Liefst zo duurzaam mogelijk.

Het is een enorm kunstwerk, The Great Indisicion Council van Parijzenaar Romain Tardy. Een reeks metalen stellages in een cirkel, op het strand. Alles voor dit bouwsel is duurzaam verscheept, per zeilboot.

Duurzaamheid

Ja, Into The Great Wide Open wil duurzaam zijn, tot en met de festivalbussen die vanuit Harlingen de bezoekers weer naar hun woonplaatsen brengen. ,,We streven ernaar om het hele festival zo duurzaam mogelijk te organiseren”, zegt Minke Schat van de organisatie.

Dat men zich zo om duurzaamheid bekommert, hoort bij de hedendaagse opvattingen over wat een festival moet zijn: meer dan een zooi bandjes op een hoop. Vandaar ook het beeldende-kunstprogramma, dat al jaren een plek heeft in de programmering. Het festival heeft een ‘kunstredactie’, waarin Minke Schat, afkomstig uit Dokkum en nu directielid van het Leidse Museum De Lakenhal, zitting heeft.

Intrigerend concept

Ze vertelt enthousiast over het werk van Tardy, indrukwekkend qua formaat (22 meter doorsnee, 2,5 meter hoog), en intrigerend qua concept. Deze constructie zet de op dat moment meest gebruikte zoektermen in Google om in pulsen, met als gevolg ,,een reusachtige cirkel van licht en geluid, ook voor bewoners ver boven ons te zien”.

Een ander opvallend element in het landschap zijn de drie ‘domes’, bolvormige bouwsels vlak bij de vijver, van het collectief Next Space Rebels. Hier kan het publiek verbinding maken met een speciaal, eigen netwerk, ,,zonder enige vorm van overheidscensuur, met volledige privacy”, een heet hangijzer in deze tijd. ,,Dat is heel spannend en het ziet er ook aantrekkelijk uit.”

Eilandkunstenaars

In de personen van Rutger Emmelkamp en Miek Zwamborn is er een duo ‘eilandkunstenaars’ actief, maar het eiland in kwestie is het Schotse Mull. Zij richtten een soort observatorium in, waarin je een mooie kijk krijgt op juist dat eiland. Drinken is er ook, ,,ze hebben distillaten gemaakt van allerlei planten van dat eiland”, zegt Schat. Enigszins in het verlengde daarvan ligt het project van designstudio Atelier NL, dat onderzoek doet naar de verschillende soorten zand op Vlieland en dat onder ogen van het publiek omzet in glazen serviesgoed.

Dat is maar een greep uit het aanbod. Het overkoepelende thema is ‘de vrije ruimte’. Van wie is die ruimte eigenlijk, cyberspace, het landschap, het eiland? Die vraag hangt boven het hele festival, zeker gezien het ontevreden geknor dat af en toe uit eilander kringen opstijgt. Vandaar dat het dorp deze keer meer bij het programma is betrokken, met onder andere een podium op het Kerkplein. Schat: ,,En we blijven met iedereen in gesprek.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
ITGWO
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct