Kunst kijken in 'Mondriaan-land' bij Indijk

Het landart-project Linen yn Lân verbeeldt oud land. Ernaast ligt Linen yn Stêd, met werk van vijftien kunstenaars.

Op de kortste dag van het jaar roeide Gerrit Terpstra uit Heeg afgelopen winter zijn oude trouwe schouw naar galerie Heechsicht in Indijk.

Het was mistig en de tocht over de Hegemer Mar, die tegelijk een afscheid was, duurde uren. ,,It die sear ja’’, beaamt Terpstra. Want hij wist dat hij, eenmaal in Indijk, zijn roeiboot in stukken zou snijden. De schouw was na dertig jaar dienst op.

Intiem afscheidsritueel

Galeriehoudster Yolanda van Dongen wilde de tocht van Gerrit met een drone en vanuit een volgboot vastleggen, maar daar paste de kunstenaar voor. Het was zijn moment, zijn intieme afscheidsritueel. ,,Hiel yndrukwekkend’’, zegt hij er zelf over.

Nu staan de resten van de stalen schouw achter de dijk in Indijk, in het landart-project Linen yn Stêd dat gebaseerd is op het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Gerrit Terpstra transformeerde zijn schouw in een sculptuur, met de schelpjes van het waterleven nog op de stalen, roestkleurige huid.

Tegenhanger

Linen yn Stêd is de tegenhanger van Linen yn Lân, een landart-ode aan het Friese landschap van voor de ruilverkaveling, met uitgegraven slootjes en bruggetjes.

Twee jaar geleden, vlak na de aanleg, lag de ode aan het landschap er nog superstrak bij. Dit jaar heeft de natuur de regie overgenomen. Yolanda van Dongen: ,,We hebben niks gezaaid, alles is vanzelf opgekomen.’’

In de slootjes staan lisdoddes, in het land wuift zuring. De veldjes kleuren roze, geel, en groen. ,,Jonge eendjes zijn hier geboren’’, zegt Van Dongen. ,,En al die diversiteit geeft ook weer hoop. Als je een vlak, strak weiland omgooit, komen er dus allemaal oude zaden boven.’’

Mondriaan-lijnen

De nieuwste strakke Mondriaan-lijnen liggen nu in het landoppervlak van Linen yn Stêd ernaast, waarbij gelijnde ‘straten’ de kijker langs ruimtelijke sculpturen voeren.

Er ligt onder meer een beeld in zes delen, van kunstenaar Anjet van Linge. De blokken van Iers hardsteen passen in elkaar en kregen de naam Those who came before us. Van Linge: ,,Ik heb het gemaakt vanuit de gedachte dat we gevormd worden door wie voor ons kwamen.’’ Het was voor het eerst te zien in een tentoonstelling die de vluchtelingenproblematiek aankaartte, en nu ligt het in Indijk, waar ook vervormde brandstoftanks van Johan Rumpt als een soort zwanen in het gras rusten.

Het landschap laat zich voelen, zowel in het stadsdeel als het landschapsdeel. En binnen, in galerie Heechsicht, hangt onder meer werk van Marc de Groot. Hij maakt composities van tienduizend zaadjes.

10.000 boerenkoolzaadjes plakken

Waarom tienduizend? ,,Chinese QiGong-meesters zeggen vaak: ‘I love ten thousand things’, want als je van tienduizend dingen houdt, houd je eigenlijk van alles wat er is. Maar ik dacht altijd, als ik ze dat hoorde zeggen: Hoeveel is dat dan eigenlijk?’’

De Groot plakte daarom 10.000 boerenkoolzaadjes in een werk. En 10.000 palmkoolzaadjes in een ander kunststuk. ,,Ik doe er honderd op een avond. Staand onder een lampje, met een sateprikker en druppeltjes boekbinderslijm.’’

Al die stipjes tegelijk vormen een sereen geheel en als kijker zie je pas van heel dichtbij dat het om zaadjes gaat, veel minder eenvormig dan je altijd dacht.

Tot ruim een jaar geleden had Marc de Groot met een compagnon een steenhouwerij in Leiden. ,,Maar ik voelde me niet meer verbonden met de dingen die ik deed.’’ Nu woont hij in het Groningse Den Andel en doet hij weer wat hij echt wil. ,,Dat begint al met zoeken, met lopen, met zaadjes vinden. Ze zijn er in zulke enorme hoeveelheden.’’

En na het plakken, iedere avond zo’n twintig minuten achtereen, laat hij zijn honden uit en ziet hij in de omgeving andere mensen, in verlichte huiskamers, ook ,,achter vierkante ruitjes, maar dan anders zitten’’.

Nee, zegt hij, het werken met zaadjes verveelt nooit. ,,In al die zaadjes ligt informatie opgeslagen van wat ervoor gebeurde. En ze dragen leven in zich.’’ Je kijkt naar tienduizend zaadjes die hij minutieus naast elkaar plakte. Naar tienduizend dingen. Naar alles ja.

www.heechsicht.nl

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement