Kroegbaas terug in cel, sloep nog steeds zoek

De gijzeling van de failliete Sneker horecabaas Pier de Vires werd deze week voor vijf dagen geschorst. FOTO HOGE NOORDEN

Het is de failliete kroegbaas Pier de Vries (67) niet gelukt de sloep te leveren, die 15.000 moest opbrengen voor zijn schuldeisers.

Hij zit daarom opnieuw vast in het huis van bewaring in Leeuwarden. De Vries kreeg vorig week een paar dagen de tijd om het pleziervaartuig op te sporen. ,,Het mocht niet zo zijn. Of hij het heeft geprobeerd? Dat weet ik niet”, zegt curator Pier van der Sluis. De Vries was eigenaar van hotel-restaurant De Wijnberg en de bijbehorende kroeg in Sneek, toen hij in 2016 failliet ging.

Hij vertrok spoorloos, zeven medewerkers en een schuld van 400.000 euro achterlatend. De sloep was een van weinig goederen die nog geld konden opleveren voor de schuldeisers. Omdat De Vries niet wilde vertellen waar de boot is, ging de rechter akkoord met het verzoek tot gijzeling.

Zo zit de man al sinds 13 december in het huis van bewaring, in de hoop dat hij geprikkeld wordt te vertellen waar de sloep is. Volgende week besluit de rechter of de gijzeling mag doorgaan. Het gebeurt in Nederland maar enkele keren per jaar dat iemand wordt vastgezet als ‘prikkel om informatie te geven’.