Kritiek op nieuwbouw basisschool Franeker

Adviescommissie Hûs en Hiem is gematigd enthousiast over het eindontwerp van de vernieuwde christelijke basisschool De Korendrager in Franeker.

In de plannen van architect Gerry Meagher krijgt De Korendrager een volledig nieuw vooraanzicht en wordt het centrale plein flink uitgebreid.

De lange zijde is ingekort en tegen het bestaande hoofdgebouw komen drie vleugels. In het middelste deel moet de centrale hal komen.

Oud en nieuw

Over de vermenging van oud en nieuw is Hûs en Hiem niet tevreden. ,,De historie van het hoofdgebouw uit 1938 staat zo niet meer op een voetstuk: een gemiste kans. Geef dat deel juist meer zelfstandigheid”, luidt het advies.

Vooral het ontwerp van het tussenlid stuit op weerstand. ,,De verknoping met het oude deel zorgt voor een conflict. Een groot deel van het dak bedekt de oude goot en dat is niet mooi.”

De commissie adviseert de architect een stap terug te doen en daarna met een helder concept terug te komen. Daarin is het belangrijk dat de nieuwbouw onder de bestaande goot gebouwd wordt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement