Kritiek op Harlinger debiteurenbeleid

Dat Harlingen de openstaande nota’s van 935 dubieuze debiteuren voor z’n rekening neemt, schiet een aantal raadsfracties in het verkeerde keelgat.

De gemeente slikt bijna 189.000 euro aan openstaande boetes, naheffingen en liggelden van personen of bedrijven die de nota’s niet betalen. Dit bedrag kan nog oplopen.

Volgens Harlingen zorgde de financiële crisis in de afgelopen jaren ervoor dat de rekeningen niet konden worden betaald. Ook was er te weinig personeel om achter de debiteuren aan te gaan en hen tot betalen te manen.

,,Een schande’’, aldus Johan Erents van Ouderenpartij Harlingen woensdagavond in de gemeenteraad. Gerrit Jan de Vries van de VVD-fractie raadde de wethouder sterk aan meer deurwaarders in te zetten. ,,Dit is slecht debiteurenbeleid. Deurwaarders zijn zeer gedreven om de rekeningen te innen, want zij krijgen hier een percentage van’’, aldus De Vries.

Volgens wethouder Harry Boon was er een tijd dat de afdeling ,,minder hard achter de vodden van de debiteuren aan zat’’. Inmiddels is dit anders. ,,We zitter er nu echt bovenop’’, aldus Boon.

Harlingen neemt precies 188.837,96 voor zijn rekening omdat de gemeente ervan uitgaat dat dit bedrag oninbaar is.

Over de periode 2012-2015 staat nog een bedrag van 812.000 euro open aan onbetaalde rekeningen. Harlingen verwacht hiervan nog 475.000 euro te kunnen innen, al vergt dit de nodige inzet.

De rest zou op termijn ook voor rekening kunnen komen van de gemeente.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement