Iedere jaarwisseling weer halen Friese oudejaarsploegen stunts uit, maar deze is anders. Geheime expedities werden afgeblazen, plannen werden aangepast. Krijgt het virus de ploegen klein?

Thom Eggen, van de Vesuvius club Elsloo zwijgt veelbetekenend. ,,Ik wil niet te veel zeggen maar we doen wel iets.’’ Het was een moeilijk jaar, erkent hij. Een chagrijnig jaar soms ook. De ploeg zat hooguit in plukjes van vier, vijf man bijeen. Dat maakte 2020 een stuk minder gezellig.

Zelfs het tentfeest voor komende juni is geannuleerd. Het virus is te onvoorspelbaar, oordeelden de jongens. Toch krijgen verschillende verenigingen en alle 70-plussers in het dorp vandaag traditiegetrouw een presentje. Het enige verschil is dat de oudejaarsploeg dit keer niet naar binnen stapt. ,,We drinken hooguit een pilsje op de stoep.’’

De afgelopen jaren pikte de club ongetrouwde mannen uit het dorp nog een enorme rollator uit Landgraaf en tilden ze zich een breuk aan de loodzware letters ‘Tot hier’ uit Rijswijk. Deze nieuwjaarsdag doen ze dus ‘iets’, maar dan wel klein. Thom Eggen: ,,We willen het dorp niet in de steek laten. Juist nu niet.’’

Twee loeihoge ‘McFlurry’s’

En de Nachtdravers dan, uit Donkerbroek ? Die stunten vanmiddag wel virusvrij en metersgroot. Bij restaurant ‘t Witte Huis openen ze een coronabestendige ‘drive-in-stunt’. Twee loeihoge ‘McFlurry’s’ van de McDonald’s-restaurants in Joure en Heerenveen completeren het bouwwerk waar kijkers met de auto in kunnen rijden.

Na de afkondiging van de tweede lockdown beleefde de ploeg wel even een dipje, zegt Nachtdraver Sybrand Draaistra. Er werd stevig gediscussieerd want konden ze het wel maken om in het holst van de nacht met z’n allen de McFlurry’s uit te graven en in busjes te laden? Maar het is gelukt. ,,De lêste wiken ha we in pear kear op ûndersyk út west.’’

De coronacrisis maakte creatief, zegt Draaistra. En vandaag vragen ze met hun drive-in dus aandacht voor alle horecabedrijven die het moeilijk hebben. Beleefd als ze zijn, lieten ze in Joure en Heerenveen overigens ook briefjes achter met daarop de tekst: ‘Om faillissement in de horeca te voorkomen, hebben wij de McFlurry’s meegenomen. Bij ons staat hij goed te plek, en op 2 januari weer veilig bij jullie Mac.’

Onwennig

Iets rustiger gaat het eraan toe bij de Oudejaarsploeg Nijega . ,,We pakke net hiel grut út, nee’’, zegt Freddy Hoekstra. Op het allerlaatste moment zagen de twaalf mannen toch af van hun ,,al hiel serieuze’’ plan. Ze wilden geen oploop uitlokken maar het kriebelt wel. Normaal gesproken slapen ze vrijwel niet. Op oudejaarsnacht vieren ze feest, dan bouwen ze hun stunt op en daarna is het weer feest. Hoekstra: ,,No sitte wy foar de tv.’’

Een ,,mannetje of 32” horen er bij de M.O.P., de Makkingaster Oudejaarsploeg . En die mannetjes voelen zich akelig onwennig vandaag, zegt voorzitter Jort Bijstra. ,,Het is een heel saai jaar voor ons.”

loading

Alles wat bedacht was in 2020 liep al in de soep. De autocross werd afgeblazen, het grote tentfeest waar 8000 man op afkomt gecanceld, geen fietstocht en gezellige avonden voor ouderen. En nu dus op de laatste dag van het rampjaar ook nog eens geen zelfgebouwde stunt op de Brink in het dorp.

De M.O.P.’ers brengen de 70-plussers wel net als anders een presentje. Op 110 adressen leggen ze, toepasselijk, een mondkapje met het M.O.P.-logo en een droge worst op de stoep. En verder zoeken ze de randen niet op. ,,Toen we langs de deuren gingen om enveloppen op te halen kwam handhaving al langs voor controle op samenscholing”, zegt Bijstra.

De kar is er

De zestien mannen van De Geitefok in Oldeberkoop hebben niet zo heel veel in de planning, zegt Jan Bart Hof. ,,Maar we doen wel wat.” Normaal loopt het dorp uit om de ‘geleende’ schat te bewonderen bij het standbeeld van de geit en rijden de stunters op een platte kar feestend door het dorp. Bij de geit is het stil maar de kar die is er, hetzij aangepast. Deze keer met minder Geitenfokkers erop, keurig op anderhalve meter afstand en met boven hun bekende boerenkiel een mondkapje.

loading

Hof: ,,We willen geen enkel risico nemen dat wij als Geitefok voor besmettingen zorgen. We hebben een goede naam opgebouwd, het zou zonde zijn dat we die in een jaar afbreken.” De jongens brengen met de kar cadeaus bij vertegenwoordigers van verenigingen. Nieuwe ballen voor de korfbalclub, netten voor de voetballers of een bijdrage voor de koersballers. Dat werk. Voordeel van zo’n suf coronajaar: ,,We hebben minder uitgegeven door alle afgelastingen, dus de cadeaus zijn groter.”

Blanco

Ook geen verse prooi van Frijsteat Folgeren in de tuin van Vreewijk op nieuwjaarsdag. Andere jaren bracht de stunt van de oudejaarsploeg uit Drachten hordes mensen op de been. En dat is precies wat ze nu willen voorkomen, zegt voorzitter Leon Bouma. De negen Frijsteatmannen – normaal zien ze elkaar wekelijks, nu alleen via een videovergaderschermpje – worstelden met drie vragen de laatste weken: ,,Wat kinne je, wat moatte je en wat is überhaupt ferantwurde?” Eigenlijk was het antwoord drie keer heel simpel, zegt Bouma. ,,Neat.”

Ze hadden al ideeën voor een mooie actuele stunt, maar zelfs van een eerste verkenning is het niet gekomen. ,,It wurdt in bysûndere bledside yn ús 60-jierrige skiednis: blanco.” Om hun afwezigheid te duiden staat er morgen toch een bord in de tuin van Vreewijk. Met een sippe tekst: Mei corona yn it lân, brûke wy dit jier ús ferstân. Fan in protte minsken ha wy gjin ferlet, dêrom ús stunt op pauze set.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Oud & Nieuw
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct