Kozijnenmaker naar Polen, uitbreiding bedrijventerrein Sneek op losse schroeven

De vestiging van een fabriek voor kunststofkozijnen in Sneek is van de baan. Daarmee staat ook uitbreiding van bedrijventerrein De Hemmen op losse schroeven.

Zo’n 350 banen voor mensen uit de regio. En zelfs een opleidingsinstituut voor medewerkers. Het leek allemaal geweldig, maar de niet bij name genoemde Friese ondernemer, die al een fabriek in Roemenië heeft, kiest voor de productie van zijn kunststofkozijnen voor een locatie in Polen in plaats van in Sneek.

,,Ze moeten nu bouwen om over een jaar te kunnen produceren. Dat lukt in Sneek niet’’, zegt wethouder Maarten Offinga. Een paar weken geleden trok het bedrijf de stekker uit de gesprekken. Op dat moment lagen de businesscase en bouwtekeningen in Sneek nog op tafel. Er is ruim twee jaar over de deal gesproken. Van gesprekken in het Makkumer hotel Vigilante tot diverse werkbezoeken aan de fabriek in Roemenië en hier. ,,Het is een heel zure appel’’, erkent Offinga.

Súdwest-Fryslân probeert al jaren een grote vis binnen te halen, waarmee de werkgelegenheid een stimulans kan worden gegeven. Niet zonder gevoel voor timing presenteerde wethouder Maarten Offinga het nieuws van de komst van het ‘internationale’ bedrijf in oktober vorig jaar, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen. De intentieverklaring was al getekend. ,,We zaten in de marsroute voor de ontwikkeling van De Hemmen. In Sneek is duidelijk behoefte aan groei en met de provincie hadden we daar net afspraken over gemaakt. Maar het bedrijfsleven schakelt sneller dan de overheid.’’

Tweede bedrijf haakt af

In de slipstream van de kozijnenmaker zou nog een ander bedrijf zich in Sneek willen vestigen. Ook dit bedrijf haakt nu af. Toch is er belangstelling voor de toekomstige kavels: zes bedrijven uit Súdwest en een van buiten de provincie willen volgens de wethouder in Sneek aan de slag. Samen zijn ze goed voor zo’n 10 hectare. In totaal wil de gemeente 25 hectare ontwikkelen in het gebied tussen de N7 en Folsgare.

Dit najaar wil Offinga met de raad kijken hoe het nu verder moet. ,,Het is een kip-eiverhaal. Overheden willen zeker weten dat bedrijven komen, ondernemers willen vaak sneller bouwen. Die impasse moeten we doorbreken. De signalen zijn zo duidelijk dat de markt wil.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement