Al vanaf de opening van De Harmonie in Leeuwarden, in 1995, is er gesproken over een terras aan de kadekant. Deze zomer komt het er, haast honderd dagen.

Het is niet het terras zelf dat opvalt in de plannen, maar het kunstwerk Oculus dat alle aandacht trekt. Op de kade komt een ronde koepel met een doorsnee van 7 meter, en daarin een gat, ook rond, dat een doorsnee van 2 meter heeft. In de architectuurwereld heet zo’n gat in een koepel een oculus.

Het is ontworpen door de jonge Amsterdamse kunstenaar Koen Steger, die vorig jaar de aandacht trok met zijn decor voor het VPRO-programma Zomergasten, een deels in het water verzonken camper. Hij is een van vijf kunstenaars met wie de Harmonie dit jaar een project doet.

De binnenkant van Oculus is een spiegel, waarin toeschouwers zichzelf zien en tegelijk staren ze, door het gat, rechtstreeks het heelal in. Zo voelt de toeschouwer zich klein en groot tegelijk, aldus de toelichting. ,,De installatie roept je op je groots te voelen, wellicht zelfs groter dan het universum zelf.’’

'Je voelt je wellicht zelfs groter dan het universum zelf'

Daarna is men wel aan een versnapering toe en dat kan op het nieuwe, naastgelegen terras, dat tachtig stoelen gaat tellen.

Het terras en de containers met toiletten en bediening krijgen de kleuren van De Harmonie. Concerten en dergelijke zullen er niet zijn, maar er moet wel een ,,zwoele, zomerse, laid-back-sfeer’’ heersen. Het is elke dag open, tot elf uur ’s avonds.

Terras en kunstwerk zijn een cadeautje van De Harmonie aan Leeuwarden in het jaar dat de stad Culturele Hoofstad is.

Eerdere pogingen om op die plaats een terras te beginnen, wat vanaf de opening van de vernieuwde Harmonie in 1995 de wens is geweest, strandden steevast. Dat lag eraan dat in een hoek van de schouwbrug een gasverdeelstation zat en weinig was toegestaan. Dat zit er sinds anderhalf jaar niet meer. Harmoniedirecteur Arthur Oostvogel: ,,Het is een geweldige plek, laten we dan nou eens uitvoeren wat daar kan.’’

De bedoeling is op 18 juni met de opbouw te beginnen, zodat het op 25 juni open kan met een avond voor de Vrienden van de Harmonie. Het terras blijft bijna honderd dagen in bedrijf (tot 23 september), wanneer het nieuwe theaterseizoen begint. Al het materiaal wordt daarna hergebruikt, het kunstwerk krijgt een andere plek. Oostvogel onderstreept dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het project is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct