Koopzondag in Achtkarspelen is nog maar een kwestie van tijd

Alleen een wonder kan de koopzondag in Achtkarspelen nog keren. Dat bleek na een onbeholpen optreden van de ChristenUnie tijdens het verkiezingsdebat.

,,Het was mijn eerste debat. Ik heb me uit de tent laten lokken.’’ Dat zegt Toos van der Vaart, lijsttrekker van de ChristenUnie in Achtkarspelen.

Aanleiding zijn haar uitspraken van afgelopen maandag, toen ze de openstelling van winkels op zondag geen ,,breekpunt’’ wilde noemde. Het was voor haar slechts een ,,speerpunt’’, waarna ze erkende dat de huidige situatie moeilijk is vol te houden. Haar boodschap vond gretig gehoor. ,,De kogel is door de kerk’’, schreef huis-aan-huisblad De Feanster op Facebook.

Hoewel ietwat voorbarig, is deze bevinding niet ver bezijden de waarheid. In theorie kan de ChristenUnie na 21 maart opnieuw met de vuist op tafel slaan, mocht de partij nodig zijn bij het vormen van een coalitie.

Maar in de praktijk is de onderhandelingspositie met het optreden van maandag zodanig verzwakt, dat de komst van de koopzondagen in Achtkarspelen onvermijdelijk lijkt.

Daar komt bij dat ook het CDA van wethouder Jouke Spoelstra overstag is. Althans, zolang de winkels ’s morgens maar dichtblijven op de zevende dag. ,,Als CDA nemen we het initiatief niet, maar we zullen er ook niet voor gaan liggen. Je kon maandag wel merken waar het heen gaat.’’

Het toont een snelle kentering in de Achtkarspeler politiek. Tijdens de coalitieonderhandelingen van 2016 tussen CDA, ChristenUnie en PvdA was de koopzondag niet eens onderwerp van gesprek. ,,Het was voor hen onbespreekbaar en dat wisten we’’, zegt PvdA-wethouder Sjon Stellinga daarover.

Als de nieuwe coalitie er is, hoeft het volgens hem niet lang meer te duren. ,,Ik ga ervan uit dat jij en ik hier van de zomer al boodschappen kunnen doen op zondag.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement