Koolmezen als wapen tegen hinderrupsen Ooststellingwerf

Hongerige koolmezen moeten de gemeente Ooststellingwerf van - een deel van - de overlast van eikenprocessierupsen afhelpen.

De voltallige gemeenteraad schaarde zich dinsdag achter een voorstel van oppositiepartij GroenLinks om nestkastjes voor koolmezen op te hangen langs routes die vooral door schoolgaande kinderen worden gebruikt. Diezelfde kinderen zouden dan kunnen meehelpen met het bouwen van die nestelplekken.

Van koolmezen is bekend dat ze de lastlarven als lekker hapje beschouwen. In de Drentse buurgemeente Westerveld lijken ze hun waarde als opruimers van het ongedierte al te bewijzen.

Plaag

En in Ooststellingwerf is elke opgevreten eikenprocessierups er eentje. Het plaagdier, waarvan de brandhaartjes bij menselijk contact irritatie aan huid, ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken, tiert welig in de gemeente. Dit jaar werden al nesten gevonden in 1109 bomen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Wethouder Jouke Jongsma steunde het koolmezenplan, maar zei erbij dat een meer uitgebreide aanpak nog beter is. Zo zou de gemeente bloemrijke zadenmengsels in bermen kunnen strooien. Die trekken insecten aan die op hun beurt processierupsen vreten.

Onkruid

Het pleidooi voor vogelkastjes kwam aan de orde toen de Ooststellingwerver gemeenteraad haar plannen voor de komende vier jaar besprak.

Tijdens dat debat toonde de politiek zich ook eensgezind over de noodzaak om de onkruidbestrijding op stoepen, straten en parkeerplaatsen naar een hoger plan te brengen. De situatie is nu zo nijpend dat straatkolken dreigen dicht te groeien, met alle gevolgen van dien.

Burgemeester en wethouders moeten later dit jaar met een concrete oplossing voor het onkruidprobleem komen.

Blauwe zones

Politieke consensus was er eveneens over de wens om de blauwe zones in Oosterwolde opnieuw tegen het licht te houden. De raad wil weten of restricties in parkeertijden nog wel nodig zijn, nu er in het dorp de voorbije jaren veel meer parkeerplaatsen zijn aangelegd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement