Kollumer kindcentrum toch miljoen duurder

Afgelopen zomer leken precariorechten nog het complete nieuwe kindcentrum in Kollum te kunnen financieren. Nu blijkt dat er toch een miljoen bijgelegd moet worden.

Het is de zoveelste kostenstijging voor de nieuwbouwplannen in Kollum, die bestaan uit de Campus en het Kindcentrum. De jaarlasten die de gemeente de komende dertig jaar aan de Campus kwijt is stegen al van 170.000 naar 384.000 euro. En waar het Kindcentrum aanvankelijk 3,5 miljoen euro leek te kosten, wordt dat dus nu een miljoen meer.

Van krimp naar groei

De reden voor de jongste kostenstijging is tweeledig. Ten eerste blijkt het Kindcentrum, waarin twee basisscholen onder één dak gaan, in de toekomst op meer leerlingen te kunnen reken dan waar in 2015 vanuit was gegaan.

Aanvankelijk zou het gebouw 1763 vierkante meter groot worden, en 232 vierkante meter aan noodlokalen krijgen. Die noodlokalen zouden afgebroken kunnen worden wanneer het leerlingental gedaald zou zijn.

Op basis van de jongste cijfers blijkt evenwel dat de school structureel tweeduizend vierkante meter nodig heeft. En later mogelijk nog meer.

Kinderopvang

Daarnaast is de gemeente onlangs met kinderopvangbedrijf TIKO overeengekomen dat er ook voorschoolse educatie in het Kindcentrum komt. Dat gaat 150.000 euro kosten, die de Stichting Kindcentrum op termijn aan de gemeente terug zal betalen.

De zaken kwamen aan het licht omdat de prognose, waarop het besluit voor het Kindcentrum gebaseerd was, door de trage besluitvorming gedateerd waren en dus opnieuw moesten worden opgemaakt.

Vergaderen

De kostenstijging is een flinke domper voor de toch al niet rijke gemeente. In juni was er nog blijdschap, toen de verwachte precario-inkomsten de kosten voor het Kindcentrum nog volledig leken te kunnen dekken.

De gemeenteraad van Kollumerland moet nog hun fiat geven. Vanavond vergadert de raad van Kollumerland voor het eerst over de kwestie.

Mocht één van beide dwars gaan liggen, waarschuwen burgemeester en wethouders in hun voorstel, dan ontstaat er een ,,zeer onwenselijke situatie’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement