In koffiehuis Blauwe Tent bij Reduzum serveren Egge en Bea Huistra verse warme maaltijden. Alcohol wordt niet geschonken. Het Nationaal Preventieakkoord hebben de uitbaters daar niet voor nodig.

‘In bierke of in wyntsje? Dat drinke wy thús wol”, zeggen Harm en Sytske de Wagt. Het Sneker echtpaar drinkt koffie bij hun bord snert, geflankeerd door zuurkoolspek op roggebrood. ,,Wy wisten dat sy hjir gjin drank skinke. As wy dat woenen, wienen wy hjir ek net kommen.”

In chauffeurscafé Blauwe Tent, midden op het platteland tussen Reduzum en Jirnsum, wordt geen alcohol geschonken. Dat is al zo sinds de oprichting 107 jaar geleden door dominee Benjamin Boers, die vond dat er verderop in het dorpscafé te veel gedronken werd.

Het alcoholverbod is altijd van kracht gebleven, vertellen de huidige eigenaren Egge en Bea Huistra, die er alweer 43 jaar op alle doordeweekse dagen verse warme maaltijden aanbieden. ,,Hjir komme minsken dy’t ûnderweis binne. Dan kinne je eins net drinke, no?”

Zelf weten

Van de blauwe knoop is de Blauwe Tent al heel lang niet meer. Achter de toonbank worden vijf merken tabak aangeboden. De reclame is afgeplakt met blauwe stickers van de zaak. Dat de verkoopwaar van staatssecretaris Paul Blokhuis uit het zicht moet verdwijnen, vindt Egge Huistra geen enkel probleem.

,,Ik bied dit allinne mar foar de service oan, oan in pear fêste klanten. Fertsjinnest der hast neat oan wylst der in soad foar ynvestearje moatst. Kinst better in board iten ferkeapje.”

'In chauffeurscafé Blauwe Tent schenken ze al 107 jaar geen alcohol'

Zelf is Huistra in 1977 gestopt met roken. ,,Ik smookte hjir fergees mei”, zegt hij. Over het eerdere rookverbod in de horeca is hij dan ook niet rouwig. Maar als het straks weer mooi weer wordt, dan zal hij de ,,jiskepantsjes” weer op de terrastafeltjes zetten. ,,Bûten meie se noch wol smoke, mar dat sil aanst ek wol ferbean wurde.”

Iedereen moet toch zelf weten wat hij of zij eet of drinkt, vindt Bea Huistra eigenlijk. Ze vindt het vrijdagmiddag gepresenteerde Nationaal Preventieakkoord een beetje betuttelend. ,,Dat akkoart ha wy net nedich. Sels let ik altyd op wat ik yt, kwa sûnens”, vertelt ze, terwijl ze in de keuken staat. Naast stamppotten, uitsmijters en snert staat er elke avond kip stroganoff, andijvieschotel, jachtschotel met rode kool en macaroni met sla op het menu. ,,Dat siede wy mei ús beiden.”

Alcohol schenken

Toch kan Egge Huistra zich vinden in de alcoholmaatregelen. In sportkantines mag bijvoorbeeld niet meer tijdens jeugdwedstrijden alcohol worden geschonken en mogen geen meters bier meer worden verkocht, zo hebben organisaties onderling afgesproken. ,,Dat hiene se noait tastean moatten, in soad sportklups bestean derfan. Yn Jirnsum wie froeger de tredde helte hast noch moaier as de earste en de twadde.”

Hij wijst naar een zwart-witfoto aan de muur. In pak geklede mannen zitten aan tafeltjes in een open paviljoen, geflankeerd door een look-a-like van juffrouw Saartje, die vlak bij een verzameling koffiekopjes staat. ,,Dy dûmny wie net in ‘graag geziene gast’ yn it doarp, hear. In strange man”, memoreert Huistra. ’s Winters moest het paviljoen worden afgebroken, sinds de oorlog kan de ‘tent’ blijven staan.

Een truckerscafé is Blauwe Tent inmiddels steeds minder. Sinds de rij- en rusttijden streng worden gecontroleerd moeten de Huistra’s het meer en meer hebben van vaste klanten, pauzerende wielrenners en dagjesmensen, zoals het echtpaar De Wagt.

De Snekers snappen wel dat het kabinet gezondheidsbevorderende maatregelen neemt. ,,Wy moatte dochs oan ús gewicht tinke. Om ús hinne sjogge we in hiel protte minsken mei oergewicht. Ek bern, dat is wol benearjend. Soks kostet de maatskippij in soad jild.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct