Koeien moeten glimmen als een sportwagen

Het leek zaterdag wel een kapsalon voor koeien in Wâlterswâld. Met haarlak en tondeuses werden de dieren uitgebreid opgepoetst totdat ze glommen als een sportwagen.

De veekeuring Noord-Friesland werd voor de vijftiende keer gehouden in Wâlterswâld, als onderdeel van de Paardendagen. Er deden 22 veebedrijven mee met hun beste kalveren, vaarzen en koeien.

De veehouders namen vaak hun hele familie mee, want er moest voortdurend worden gepoetst en gewassen om de dieren op en top verzorgd op de keuring te krijgen.

Sowieso vergde het festijn veel voorbereiding, want de eisen aan hygiëne en ziektebestrijding zijn superstreng sinds de uitbraak van mond-en-klauwzeer in 2001. Vooraf kregen de boeren twee keer een controle in de stal, om ieder risico uit te sluiten.

De dieren werden uitgebreid beoordeeld op lichaamskenmerken als rechte rug, mooie uiers en ruimte tussen de poten. De keuring van Wâlterswâld is een van de drie jaarlijkse runderkeuringen die nog gehouden worden in Friesland. Voor de mkz-crisis waren het er veel meer.

Appgebruikers klikken hier voor de video

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement