Klimaatzaak tegen Shell telt al bijna 14.000 mede-eisers

De Klimaatzaak tegen Shell door Milieudefensie en de Waddenvereniging telt al bijna 14.000 mede-eisers.

Particulieren kunnen voor een euro meedoen aan de rechtszaak, die wordt aangespannen door zeven organisaties. Zij willen Shell dwingen de broeikasuitstoot terug te brengen tot 0 in 2050. Dinsdagavond stond de teller op 13.934 mede-eisers.

Ook Greenpeace Nederland en Milieu Actief doen aan de rechtszaak mee. Ze overhandigen 5 april de dagvaarding bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Advocaat is Roger Cox, die eerder de Urgenda-zaak won tegen de staat.

'Shell handelt in strijd met klimaatakoord Parijs'

Volgens de zeven organisaties handelt Shell in strijd met het klimaatakkoord van Parijs. De Waddenvereniging maakt zich specifiek druk om de toekomst van het Wad. Zandplaten, slikken en schorren dreigen te verdwijnen door de opwarming van de aarde en de zeespiegelstijging.

,,Shell heeft er decennialang doelbewust voor gekozen om grote winsten te behalen ten koste van het klimaat”, zegt directeur Joris Thijssen van Greenpeace Nederland. ,,Het bedrijf gaat daarmee tot de dag van vandaag door. Daarmee staat Shell de energierevolutie, die we keihard nodig hebben, in de weg. We willen met deze gang naar de rechter Shell ter verantwoording roepen.”

'Rechtbank niet juiste middel'

Shell laat in een reactie weten de klimaatafspraken van Parijs sterk te ondersteunen en zegt dat rechtbanken niet het juiste middel zijn om de wereldwijde energietransitie te bevorderen. Het bedrijf wijst op zijn inspanningen om de uitstoot terug te dringen.

Intussen dreigt de activistische beleggersgroep Follow This nog of het op de aanstaande aandeelhoudersvergadering van Shell opnieuw met eisen voor strengere klimaatdoelen komt.

Shell kondigde in december onder meer aan beloningen aan de top te koppelen aan het behalen van uitstootdoelen. Ook wil het concern de voetafdruk met 20 procent hebben teruggedrongen in 2035 en vanaf 2020 jaarlijks nieuwe doelen stellen. ,,We onderzoeken nu of we er genoeg vertrouwen in hebben dat Shell zich hiermee committeert aan het klimaatakkoord van Parijs”, zegt woordvoerder Mark van Baal. ,,Daarover voeren we veel gesprekken met andere beleggers.’’

Lees ook:Verdrinkend Wad krijgt stem in de rechtszaal

Lees ook: Waddenvereniging sleept Shell voor de rechter

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement