Klachten van badgasten over laag slik op Harlinger strand

Badgasten klagen over het Harlinger strand waarop een laag slik ligt. De gemeente, die de prut wegschuift, zegt er weinig aan te kunnen doen.

Op het Harlinger strand ligt al weken een dikke laag, stinkend slik. Hoewel de gemeente de laag geregeld probeert weg te schuiven, verdwijnt daarmee niet alles. Bovendien komt het weer terug.

De gemeente kreeg de afgelopen dagen via de sociale media klachten van strandgangers. ,,Een aanfluiting, dat Harlinger strand’’, zegt Monique de Jong via Facebook. Haar dochter stond tot de knieën in de drek en liep ook nog eens snijwonden op.

Laag weggeschoven

Woensdagochtend vroeg tijdens laagwater schoof een shovel de laag opnieuw weg van het strand richting zee. ,,We hoopten dat het zou worden meegenomen bij hoogwater’’, zegt woordvoerster Trientsje van der Meer van de gemeente. ,,Maar dit gebeurde helaas niet voldoende.’’ Het Harlinger strand is de enige officiële zwemplek in de gemeente.

Het aanspoelen van de blubber gebeurt vooral bij een zuid- tot zuidwestenwind. ,,Op de wind heeft de gemeente geen vat.’’ Een noordwestenwind zorgt juist voor een schone vloedlijn. Gisteren kwam de wind uit het zuidwesten. Elke twee jaar verhoogt de gemeente het strand. Het schoonmaken gebeurt voor evenementen en een paar keer in de zomer.

Stank

De zwarte, vaak ook onwelriekende laag op het strand bezorgt de gemeente, die graag meer toeristen wil trekken, kopzorgen. Het definitief laten verdwijnen van het natuurverschijnsel is allerminst eenvoudig. De aanleg van een dam is meer dan eens gesuggereerd. Dit mag niet vanwege de wet- en regelgeving in het beschermde Waddengebied.

Kijk hier of hieronder voor een video-impressie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement