Klacht tegen Dordtse politie na aanpakken supporters Cambuur

Het optreden van de politie tegen supporters van voetbalclub SC Cambuur van afgelopen weekeinde krijgt een staartje. Voetbaladvocaat Christian Visser dient namens een opgepakte fan een klacht in tegen de agenten en stapt tevens naar de Ombudsman. De politie zegt wel degelijk rechtmatig te hebben gehandeld.

Volgens jurist Visser is de politie tot twee maal over de schreef gegaan met het optreden van vrijdagavond. Daarbij werd voor het treffen met de lokale FC Dordrecht een groepje supporters van Cambuur opgemerkt in het centrum van de stad. Agenten sommeerden supporters daarbij tegen een muur te gaan staan en zich te laten fotograferen. Ook werd een afbeelding gemaakt van hun identiteitsbewijs.

,,We halen ze daarmee uit de anonimiteit’’, zei een woordvoerder daar zondag over tegen deze krant.

Overtreding

Volgens advocaat Visser werd daarmee voor het eerst de wet overtreden. ,,Zonder verdenking mag je niet zomaar foto’s maken van burgers. Onrechtmatig dus’’, zegt de jurist die vaker wordt ingeschakeld door voetbalsupporters.

De politie betwist dat. ,,Onder omstandigheden is het denkbaar dat de politie personen fotografeert, ongeacht of zij verdacht of niet verdacht zijn. Dit valt niet onder de standaard werkwijze van de politie, maar is onder omstandigheden wel mogelijk’’, zegt woordvoerder Danielle Kool. Ze wijst daarbij op artikelen in de Politiewet en Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Omdat het plukje Cambuur-supporters zich verbaasde over deze ‘Dordtse gastvrijheid’, werd het politie-optreden met een eigen camera vastgelegd. Daarbij werden de agenten in beeld gebracht. Toen later via het kanaal SC Cambuur Culture die beelden werden verspreid, werd de maker van de foto’s opgepakt in het stadion. Om vervolgens een nacht door te brengen in de cel.

‘Onsportief’

Visser: ,,Mijn cliënt werd opgepakt, omdat een ander persoon onder die foto’s de tekst All Cops Are Bastards plaatste. Belediging, zei de politie. Volslagen onzin, mijn cliënt is toch niet verantwoordelijk voor hoe een ander reageert? De politie heeft het onnodig op laten lopen.’’

De politie meent echter juist te hebben gehandeld. Op Twitter rept ze over ‘onsportief gedrag buiten de lijnen’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement