Kip-ei-kwestie rond Domela en Museum Heerenveen

Een kip-ei-kwestie plaagt het perspectief van Museum Heerenveen. De voltallige Heerenveense politiek zit er mee in de maag.

Op 10 april moet de gemeenteraad besluiten over een forse vermindering van subsidie. Het voortbestaan van het museum, inclusief de collectie van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, staat op het spel.

Pas twee maanden later komt er een plan voor een herschikking van cultuurfuncties rond het museumpand de Heerenveense School. Het leidde donderdagavond tijdens de commissie samenlevingszaken tot veel vragen.

PvdA’er Roelof Offringa meldde mogelijk met een motie te komen. ,,Het wordt 10 april wel spannend’’, zei Gerrie Rozema (GroenLinks).

2100 handtekeningen

Eén ding is zeker: de Heerenveense gemeenteraad ziet ‘Domela’ niet graag uit de plaats vertrekken. Volgens de collegenotitie moet de subsidie aan Museum Heerenveen terug van 165.000 naar 100.000 euro.

Johan Frieswijk van het Domela-fonds overhandigde commissievoorzitter Jentsje Abma de eerste van de ruim 2100 handtekeningen die in acht dagen zijn ingezameld voor behoud van de nalatenschap van de socialist en anarchist. Ze zijn afkomstig van een breed gezelschap, beklemtoonde hij. ,,Er zitten zelfs meer dan vijftig studenten tussen.’’

Emotionele oproep

Vrijwilliger Henk Pander deed een emotionele oproep de collectie van het museum voor de maatschappij te behouden. Nu al bellen bezorgde schenkers op, die bang zijn dat de museumcollectie wordt afgestoten. ,,Wilt u dit meewegen in uw afweging?’' vroeg hij de raadsleden.

Pander, vrijwillig hoofd collectiebeheer: ,,Ik heb al besloten dat ik niet tussen de rotzooi ga zitten die hier van komt’’. Bij het museum werken zeventig vrijwilligers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland