FOTO ANP

Kindersekstoerist wilde zorgboerderij beginnen

FOTO ANP

Een in Nepal vanwege kindermisbruik gearresteerde man uit Makkinga (66) wilde in dat dorp een zorgboerderij beginnen. Ooststellingwerf stond dat echter niet toe.

In het dorpshart was een dergelijke voorziening volgens het bestemmingsplan niet toegestaan. De man streek ruim twintig jaar geleden neer in Makkinga en woonde er alleen. Hij heeft twee volwassen kinderen en kleinkinderen.

De Makkingaster werd vorige week donderdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu op heterdaad betrapt toen hij in zijn hotelkamer seks had met een vijftienjarige jongen. Uit onderzoek bleek dat de man het kind al sinds diens elfde jaar zou hebben misbruikt. De Makkingaster ondersteunde het gezin financieel, zodat de jongen naar school kon.

Al anderhalf jaar in het vizier

Terre des Hommes, de Nepalese politie en Het Team Bestrijding Kindersekstoerisme en Kinderpornografie (TBKK) hadden de kinder- en jeugdpsychiater al anderhalf jaar op de korrel. Hij reisde de afgelopen vier jaar tien keer naar Nepal en werd daar geregeld gezien met minderjarige jongens. Maar om iemand veroordeeld te krijgen, moet die persoon volgens de Nepalese wet op heterdaad betrapt worden. ,,Dat maakt het lastig om bewijs te verzamelen’’, zegt woordvoerder Jos de Voogd van Terre des Hommes.

Daarom schaduwden undercoveragenten de Makkingaster zodra hij het Aziatische land binnen was. Toen ze wisten dat de man met de knaap op de kamer was, vielen ze binnen. De man wordt verdacht van het misbruiken van nog vier jongens in de leeftijd tussen twaalf en zestien jaar. Hem hangt een celstraf van negen tot dertien jaar boven het hoofd.

Meerdere huiszoekingen

De afgelopen dagen is zijn woonboerderij meerdere malen doorzocht door de politie. Vrijdag nam die gegevensdragers zoals computers, tablets en telefoons in beslag. Zaterdag, op de dag dat hij normaliter terug van vakantie zou zijn gekomen, kamden agenten de bijgebouwen op het erf uit. De politie wilde uitsluiten dat er kinderen werden vastgehouden.

Onderzoek moet uitwijzen of hij zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan live seksstreaming. Hierbij geeft de dader vanachter een computer tegen betaling opdrachten aan een kind om seksuele handelingen met zichzelf of anderen te verrichten.

De Makkingaster kampte met een internetverslaving. Toen hem eens naar de aard daarvan werd gevraagd, reageerde hij zenuwachtig. De verdachte had voor zijn vertrek naar Nepal twee weken geleden aangegeven op te zien tegen de reis. Een reden gaf hij niet.

Schokkend nieuws

De man werkte sinds vijf jaar als kinder- en jeugdpsychiater bij Therapeuticum in Joure. De zorgverlener gaat het contract met de zzp’er ontbinden, zegt directeur Dorine Abbink. Het nieuws over de aanhouding sloeg bij de praktijk in als een bom. ,,We zijn met zijn allen ongelooflijk geschrokken’’, aldus Abbink. ,,We zijn een klein team en hebben een enorme vertrouwensband.’’

De kans dat de Makkingaster zich bij Therapeuticum aan kinderen heeft vergrepen, acht ze zo goed als uitgesloten. ,,Wij werken standaard met zijn tweeën, omdat het complexe zaken zijn.’’

De man werkte eerder voor GGZ Friesland en GGZ Drenthe. Volgens het openbaar ministerie zijn er geen aanwijzingen dat hij zich in Nederland schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. ,,Uitsluiten kunnen we het ook niet. Daarom gaan we dat nu onderzoeken’’, zegt woordvoerder Jeichien de Graaff. Volgens het OM heeft de man mogelijk twee gezichten. Een uitgestreken in Nederland, terwijl hij in het buitenland zijn perverse kant liet zien.

Na overleg met justitie, politie en de burgemeesters van De Fryske Marren en Ooststellingwerf is er voor bezorgde ouders van cliëntjes een hulplijn ingesteld. Die is bereikbaar via gemeente De Fryske Marren.

home
net-binnen
menu