Kindermishandeling komt sneller aan het licht, omdat er meer oog voor is

FOTO ANP /ROOS KOOLE

Kindermishandeling komt tegenwoordig sneller aan het licht, doordat er meer oog voor is.

Veilig Thuis zag het aantal meldingen van kindermishandeling de afgelopen jaren toenemen. Vroegen in 2018 nog 1822 mensen de organisatie advies bij verdenking van kindermishandeling, in 2019 waren dat er 2858. In 2019 kwam het in 1847 gevallen tot een daadwerkelijke melding, een jaar eerder waren dat er nog 1474. Volgens Veilig Thuis komt dit doordat de meldcode voor mensen die met kinderen werken begin vorig jaar is aangescherpt.

Lees ook [PREMIUM] Op 10 juni 1995 bezweek Sheila (7) aan mishandeling: een terugblik op die dramatische dag

Voor professionals in gezondheidszorg, onderwijs en kinderopvang is er sinds 2008 een speciale meldcode. Aan de hand van dit stappenplan bepalen die bij vermoedens van kindermishandeling of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis.

'Iedereen kan het verschil maken'

,,De drempel iets te melden is heel erg laag geworden’’, legt Jeanette Nijland, directeur van Veilig Thuis uit. ,,Daar komt bij dat de meldingsbereidheid in Friesland in vergelijking met andere provincies groot is.’’ 

,,Het is zó belangrijk dat we kindermishandeling signaleren’’, zegt Brita de Jong, kinder- en jeugdarts in ziekenhuis MCL in Leeuwarden. ,,Iedereen kan het verschil maken en ervoor helpen zorgen dat een kind in veiligheid komt.’’

Veilig Thuis bekijkt of er daadwerkelijk sprake is van mishandeling en wat er nodig is om de mishandeling te stoppen. ,,Een veilige omgeving is voor een kind noodzakelijk om zich te kunnen ontwikkelen’’, zegt De Jong.

Blauweplekkenprotocol

Daar komt bij dat mensen in het geheel veel oplettender zijn geworden. ,,Bij het zien van een blauw oog bij iemand gaat men het gesprek aan’’, zegt De Jong. Vroeger keken mensen eerder weg, bang dat ze iemand onterecht zouden beschuldigen.

In de gezondheidszorg wordt gebruik gemaakt van het ‘blauweplekkenprotocol’. Een beurse plek op een scheenbeen doet geen alarmbellen afgaan. ,,Maar als een kind er eentje op de buik of achter het oor heeft wel’’, vertelt de kinderarts. ,,Artsen zijn zich ervan bewust dat er sprake kan zijn van kindermishandeling.’’

Bij onverklaard letsel wordt het kind van top tot teen bekeken. Er is aandacht voor hoe het wordt verzorgd, hoe het op de arts en de ouders reageert en of het nog ander letsel heeft.

Projecten

Ook zijn er projecten om kindermishandeling te voorkomen. Zo is er voor kwetsbare ouders opvoedkundige ondersteuning in het kader van Stevig Ouderschap: een jeugdverpleegkundige helpt vaders en moeders op weg in het ouderschap. 

In de afgelopen 25 jaar is er veel onderzoek gedaan naar kindermishandeling, stelt De Jong. Volgens landelijk onderzoek in 2017 zijn in Nederland tussen 95.000 en 120.000 kinderen blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. ,,In elke schoolklas eentje’’, benadrukt De Jong.