Signalen van kindermishandeling worden nog te vaak niet gemeld. Daarom is een campagne, die deze week start, nog steeds nodig, zegt officier kindermishandeling Diana Roggen.

Of het goed ging, vroegen mensen wel eens. Ja hoor, dat ging het, luidde dan het antwoord. Het was thuis zoals het was. Niet anders dan anders. Nee, hadden die mensen maar eens gevraagd hoe vaak het kind in bad ging, zo zou het later zeggen. En of het een broodje kreeg voor het naar school ging. ,,Spreek kinderen aan. Práát met ze’’, benadrukt Diana Roggen, officier kindermishandeling in Noord-Nederland, dan ook.

,,Neem bij twijfel of vermoedens van kindermishandeling altijd contact op met Veilig Thuis. Dat is er niet alleen voor meldingen, maar ook voor advies.’’ En dan: ,,Uit je zorg. Kijk vooral niet weg.’’ Daar ligt de nadruk op in de Week tegen Kindermishandeling, die maandag van start gaat.

Vijf jaar geleden kwam het in Noord-Nederland tot een officier kindermishandeling, en Roggen trad als zodanig aan. Alle zaken vallen onder haar, behalve zedenkwesties. Daarvoor is weer een speciale officier.

Complex onderzoek

Waarom er een officier kindermishandeling werd aangesteld? ,,Omdat het een specialisme is’’, legt Roggen uit. ,,Het zijn complexe onderzoeken. Qua opsporing, maar ook vanwege het feit dat er in de gezinnen vaak meerdere instanties tegelijk actief zijn. Er waren soms verschillende instanties bij een kind betrokken met verschillende en soms tegengestelde belangen. En die liepen elkaar voor de voeten.’’

Samenwerken en afstemmen wie wat doet en wanneer is noodzakelijk. ,,Dat deden we eerder niet of nauwelijks. Het Openbaar Ministerie was voor de strafzaken, daarin deden wij ons ding.’’ En bij de politie belandden zaken soms op de plank.

In zaken waar letsel en de verklaringen van kinderen een grote rol in de bewijsvoering spelen, is snel handelen van belang. Letsels verdwijnen en verklaringen van kinderen worden met het verstrijken van de tijd minder betrouwbaar. ,,Van een onscherpe foto kun je nooit meer een scherpe foto maken’’, legt Roggen uit.

Onmacht

Bij kindermishandeling is bewijsvoering lastig, vooral als het heel jonge kinderen betreft. Zijn die te horen? Kunnen ze op jonge leeftijd onderscheid maken tussen een vader of een oom? Werden hen de woorden niet te veel in de mond gelegd? Blijft onduidelijk wie de dader is, dan haalt zo’n zaak de rechtbank niet. ,,En dat is frustrerend’’, aldus Roggen. ,,Als officier wil je de waarheid achterhalen. De wetenschap dat een kind iets ergs is aangedaan en niet kunnen vaststellen wie daarvoor verantwoordelijk is, is echt onbevredigend.”

Kindermishandeling is, anders dan bij zedendelicten, vaak een kwestie van onmacht. Geen enkele ouder doet zijn kind bewust pijn. En het komt in alle geledingen voor. ,,We zien het overal’’, zegt Roggen. Bij ouders met psychische problemen, ouders die in financiële nood verkeren, maar ook bij vaders en moeders met drukke banen die weinig tijd en geduld hebben, somt ze op.

De meeste meldingen komen van scholen en buurtbewoners. Het aantal meldingen neemt toe. Gemiddeld begint in Friesland iets meer dan één strafrechtelijk onderzoek per week.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct