Kinderarts schrikt van gebruik pepdrankjes

Eén op de tien leerlingen van de Harlinger scholengemeenschap Simon Vestdijk zegt meer dan vijf energiedrankjes per dag te drinken. Kinderarts Brita de Jong-Van Kempen is geschokt.

De uitkomst van de schoolenquête onder 450 deelnemende leerlingen werd donderdag door de leerlingen in Medisch Centrum Leeuwarden overhandigd aan kinderarts De Jong-Van Kempen. Zij pleit namens de beroepsgroep voor een verbod op verkoop van energiedrank aan jongeren onder de achttien jaar.

,,De enquête is gedaan door jongeren en misschien iets overtrokken, maar ik schrik er wel van”, zegt De Jong-Van Kempen. Volgens het rijksgezondheidsinstituut RIVM drinkt 1 tot 2 procent van de jongeren meer dan drie blikjes energiedrank per dag. ,,Daarvan denk ik dat het een onderschatting is, de waarheid zal in het midden liggen.”

Vermoeidheid

De arts treft op haar poli sociale kindergeneeskunde in het MCL veel scholieren met vermoeidheidsklachten. Sinds een klein jaartje vraagt ze of de kinderen ook energiedrankjes drinken.

En dat doen ze, constateert de kinderarts. ,,Voorheen vroegen we naar alcohol- of middelengebruik, aandacht voor energiedrankjes was er aanvankelijk niet.”

'Op Simon Vestdijk drinkt één op tien scholieren zeker vijf blikjes per dag'

De jongeren gebruiken de energiedrankjes onder meer als oppepper als ze te weinig slaap hebben gehad, maar het effect is maar kortdurend. In de drankjes zit ,,heel veel” cafeïne en volgens De Jong-Van Kempen is nog nooit goed onderzocht wat het effect daarvan op jongeren is.

,,Zulk onderzoek is alleen op dieren en volwassenen gedaan. Teveel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, angstklachten, stress en hartritmestoornissen.” Bovendien zit er veel suiker in de drankjes, terwijl veel jongeren al met overgewicht kampen.

Eerste hulp

De Jong-Van Kempen neemt waar dat de drankjes meer worden genuttigd door vmbo’ers dan door vwo’ers. Overigens zijn de energiedrankjes ook in trek bij volwassenen. ,,En bij bejaarden.”

Bij het televisieprogramma Jinek zei De Jong-Van Kempen woensdagavond dat steeds meer jongeren op de eerste hulp belanden als gevolg van teveel genuttigde energiedrankjes.

In hoeverre dat geldt voor het MCL, kan ze niet zeggen. ,,Daar zijn geen cijfers over bekend. We zijn vooral bezig met bewustwording.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement