Kieviten raken aan de leg: in tien gemeenten eerste ei gevonden

Nadat vrijdag al vier eieren werden gevonden, kwamen daar zaterdag twee bij. En ook zondag was het raak. De kievit is definitief aan de leg in Friesland.

Het allereerste eitje van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân werd zondagochtend gevonden. Robert Thalen was de gelukkige. Hij vond om kwart over acht een twake op een perceel nabij Kollum.

Een half uur eerder werd het eerste ei van Smallingerland gemeld. Auke Tuinstra uit Drachten wilde voor het voetballen nog even een kansje wagen en vond nabij De Wilgen een opvallend licht gekleurd kievitsei.

En in de middag werden er nog twee eieren gevonden. In Dantumadiel vond Rinze van der Ploeg uit Kootstertille het eerste ei in de omgeving van Dokkum. Even voor drieën meldde Anne Jansma uit Deinum dat hij nabij Blessum een kievitsei had gevonden. Hij was met zijn broer Rindert in het veld en vond het eerste ei van Waadhoeke ondanks de gestaag vallende regen.

Zaterdag al twee vondsten

Zaterdag was het al raak in Tytsjerksteradiel en Súdwest-Fryslân. Wiebe Kaspersma en Age Hulder, uit Burgum, vonden het exemplaar om twintig voor vier in een weiland bij Suwâld.

Ruim een uur later werd het ei in Súdwest-Fryslân gevonden door broers Tseard en Gerben de Hoop. Hun 'winnende' ei lag op nog geen honderd meter van de weg vlakbij Aldegea.

Vrijdag al vier vondsten

Vrijdagmiddag werd binnen een paar uur tijd in vier gemeenten het eerste kievitsei van het seizoen gevonden. Op de vondst van het tweede ei van Friesland werd al acht dagen gewacht.

Eerst was het Klaas Stapensea die rond 15.00 uur in de buurt van Slijkenburg het eerste ei van de gemeente Weststellingwerf vond. De Bond Friese VogelWachten (BFVW) keurde de vondst goed.

Lees ook: Waar blijft toch dat tweede Friese kievitsei?

Jan Brouwer uit Buren vond vrijdagmiddag even na half vijf in de middag het eerste kievitsei in de gemeente Ameland. Hij zag het ei in een weiland nabij de rondweg bij Nes. Het was voor Brouwer de vierde keer dat hij het eerste ei van de gemeente vond. Bijna gelijkertijd vond Gerardus van Leeuwen bij Hollum zijn 'twake', volgens het horloge van de Hollumer om vijf voor vijf.

En aan het eind van de middag vond Piet Bosman bij Riis het eerste ei van de gemeente De Fryske Marren en Geert Bosma nabij Frieschepalen het eerste van de gemeente Opsterland.

Jan Brouwer bij het eerste ei van Ameland. FOTO PEDRO KOOIKER (VOGELWACHT NES/BUREN)

'Trijke'

Piet Bosman vond zelfs een 'trijke'. Dat betekent dat het eerste eitje er maandag of dinsdag al moet hebben gelegen, meldt de BFVW, wat een einde maakt aan de verwondering over het uitblijven van een volgend kievitsei.

Het eerste ei werd op 28 februari gevonden in een weiland bij Vegelinsoord, in de Fryske Marren. Nu is in die gemeente dus ook het eerste gemeentelijke kievitsei gevonden en is hier net als in Weststellingwerf, Ameland, Tytsjerksteradiel, SWF, Opsterland, Dantumadiel, Smallingerland, Noardeast-Fryslân en Waadhoeke het frije fjild gesloten.

Lees ook: 20 eieren en 3500 nazorgers - de regels van het aaisykjen

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement