Kick Out Zwarte Piet gaat bij de Sinterklaasintocht in Leeuwarden en Dokkum demonstreren

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangegeven in Leeuwarden en Dokkum te gaan demonstreren. Dat moet dan gebeuren tijdens de intocht van Sinterklaas, volgende week zaterdag.

KOZP wil in het weekend van 17 en 18 november in achttien gemeenten, waaronder dus twee Friese, gaan demonstreren. De groep zegt niet uit te zijn op geweld of rellen en wil een vreedzaam protest voor een ,,inclusieve Sinterklaasintocht en een racisme-vrij kinderfeest’’.

KOZP zegt afspraken te maken met de burgemeesters en de politie om het protest veilig te laten verlopen. KOZP zal volgende week zaterdag in Leeuwarden bij de Prinsentuin zijn, van 12:00 tot 15:00 uur.

In Dokkum staat de demonstratie van 10:00 tot 15:00 uur gepland. Een woordvoerder van de gemeente zegt nog geen aanvraag voor een demonstratie te hebben ontvangen.

De FNP in Dongeradeel wil dat er een verbod komt op demonstraties in de binnenstad van Dokkum van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet op de dag van de intocht. Het evenemententerrein achter het politiebureau zou eventueel wel een geschikte plek kunnen zijn, volgens fractievoorzitter Fedde Breeuwsma.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement