Kerstmusical Posthuis Theater Heerenveen gaat niet door

Beeld uit de Heerenveense kerstmusical in 2014 met Rients Gratama. De in 2017 overleden acteur speelde steevast mee. FOTO JILMER POSTMA

De kerstmusical in het Posthuis Theater in Heerenveen gaat dit jaar niet door. Het lukt niet om de begroting rond te krijgen.

Organisatoren, Cultuur Coöperatie Welbegrepen U.A. en de gemeente Heerenveen, maakten dit donderdag bekend. De beslissing viel hen zwaar, zegt Kor Konstapel, voorzitter van de Cultuur Coöperatie: ,,Met heel veel moeite moeten we de productie van 2018 stopzetten.”

Het niet doorgaan van de musical heeft een financiële reden. Vorig jaar lukte het niet om de begroting rond te krijgen en moest de gemeente bijspringen. Verwacht werd toen dat dat eenmalig zou zijn.

De musical heeft dit jaar echter opnieuw een tekort, ondanks een andere opzet van de organisatie. Wethouder Hans Broekhuizen van Heerenveen: ,,Door met een coöperatie te werken die de productie van ons over zou nemen, hadden we de hoop de financiële risico’s beter te kunnen beheersen. Een coöperatie heeft bijvoorbeeld meer subsidiemogelijkheden. Ondanks de inspanningen van beide kanten, is dit wat ons betreft onvoldoende gelukt.”

De kerstmusical was een jaarlijks terugkerende eigen productie van de gemeente Heerenveen. Amateurspelers en professionals traden samen op. De vorig jaar overleden acteur Rients Gratama speelde veelvuldig mee.