Kermis mag weer, maar wat doen Sneekweek en Admiraliteitsdagen?

Stappers op het Schaapmarktplein tijdens de stappersavond. FOTO SIMON BLEEKER

Er mogen weer kermissen gehouden worden. Maar of ze er werkelijk komen, is onduidelijk voor Atze Lubach-Koers van Bovak, de Bond van Kermisbedrijfhouders.

Nederland heeft jaarlijks zo’n 1400 kermissen, van heel grote tot een zweefmolen en schiettent op een dorpsfeest. Daarvan is ongeveer de helft vanaf juli, schat Lubach-Koers.

Of die ongeveer zevenhonderd evenementen er zullen zijn is de vraag. Niet alleen omdat het tenminste zes weken kost om een vergunning te krijgen, ook omdat zeker in Friesland veel feesten georganiseerd worden door stichtingen en verenigingen, die nu op korte termijn geld en vrijwilligers moeten zien te regelen.

,,De fraach is dus: ‘Wat docht Snits’, zegt Lubach-Koers (die uit Dokkum afkomstig is). Hij bedoelt: komt er alsnog een Sneekweek, met bijbehorende kermis. Vorig jaar was de kermis van de Sneekweek het grootste kermisevenement van Friesland.

Dezelfde vraag kun je stellen over de Admiraliteitsdagen in Dokkum, geeft hij aan, en voor de vele kaatswedstrijden.

Want ook kaatsen lijkt weer mogelijk, ,,en der heart faak ek in merke by.’’ Onduidelijk is bijvoorbeeld of feesttenten zijn toegestaan – al is bij de persconferentie van Mark Rutte wel gezegd, dat er niet gezongen en geschreeuwd mag worden.