Kermis Leeuwarden verhuist mogelijk weer naar de zomer

De jaarlijkse Leeuwarder kermis verhuist mogelijk weer van de herfst naar de zomer. Als dat tenminste nog in de agenda van 2018 past.

De kermis van Leeuwarden verhuisde vorig jaar van de zomer naar het najaar. Ook dit jaar is het een herfstkermis. Vrijdag begint die, op het Wilheminaplein, hij duurt tot 5 november.

Die nieuwe aanpak was een idee van Buro de Kermisgids, een bedrijf in Alphen aan den Rijn dat in 2016 ook de Leeuwarder kermis onder zijn hoede nam. Die verhuisde de zomerkermis naar oktober, mede vanwege de drukte op het Wilhelminaplein in de zomer. Organisator André Vonk was er vorig jaar tevreden over: ,,Wat mij betreft doen we het volgend jaar weer zo.’’

Zomers meer toeristen

Maar gesprekken met Nico Troost uit Leeuwarden, die in het verleden de kermis organiseerde, overtuigden hem er intussen van dat een kermis in de zomer ook mogelijkheden biedt. ,,Troost is hier geboren en getogen’’, zegt Vonk. ,,Hij kwam met het argument dat er in de zomer veel meer toeristen zijn dan in oktober.’’

Vonk voelt daar wel voor. De kermis zou dan in juni of juli zijn. Maar hij wil eerst het bezoek aan de kermis van dit jaar afwachten, om die met vorig jaar te kunnen vergelijken. ,,Tachtig procent van de exploitanten wilde graag weer komen’’, aldus Vonk, zodat onder meer de grote zwaaiarm van de Booster Maxxx ook terugkeert.

Drukte door 2018

Een moeilijkheid is dat de evenementenagenda voor volgend jaar – Leeuwarden is dan Culturele Hoofdstad van Europa – al erg gevuld is. Woordvoerder Erik Krikke van de gemeente Leeuwarden: ,,Een aanvraag voor de kermis van 2018 is bij ons nog niet binnen. Maar het is druk op de kalender, de lege plekken zijn schaars.’’ Vonk zegt te kijken naar de mogelijkheden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement