Kans op zware storm op de Waddeneilanden

De oostelijke helft van de Waddeneilanden krijgt donderdagavond mogelijk te maken met een zware storm. Volgens Weeronline kan de storm op de eilanden windkracht 10 bereiken.

De noordwestkust van Nederland moet zich volgens het KNMI en Weeronline voorbereiden op een noordwesterstorm met windkracht 9. De storm kan veel schade aanrichten, doordat bomen door de droogte ernstig verzwakt zijn en makkelijk omwaaien.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor bijna het hele land. De waarschuwing gaat om 21.00 uur in en duurt tot 4.00 uur. Er kunnen windstoten van 80 tot 110 kilometer per uur voorkomen.

Buien weggetrokken

De meeste buien zijn inmiddels weggetrokken. Het lijkt erop dat Friesland donderdag ontsnapt aan nog een dosis zware buien. Wel is er kans op zware tot zeer zware windstoten. In de tweede helft van de nacht neemt de stormachtige wind af.

Vrijdag is het in het hele land koeler. Volgens het KNMI wordt het zelfs in het zuidoosten niet warmer dan 22 graden Celsius. Daarmee zou een einde komen aan de regionale hittegolf, die daar dan 29 dagen heeft geduurd.

Voorbereidingen op Stortemelk

Op camping Stortemelk op Vlieland zijn de voorbereidingen voor de storm in volle gang. ,,We wijzen mensen erop hun tent goed te verankeren'', vertelt directeur Jan van der Veen. ,,We delen houten haringen uit ter vervanging van de metalen.''

Wat hij moet verwachten is echter lastig, zegt Van der Veen. ,,De ene weerdienst meldt windkracht 7. De andere 9. Dat is een groot verschil.''

De camping zit momenteel vol. Als mensen uit hun tent moeten, is er ruimte om ze op te vangen. ,,We hebben onder meer de tenthuisjes. We kunnen wel een man of veertig kwijt.''

Een van de gasten die mogelijk een spannende nacht tegemoet gaat, is singer-songwriter Tim Knol. Hij treedt vanavond op in De Bolder, de recreatiezaal van Stortemelk.

Vermijd open vlaktes

De politie op Terschelling waarschuwt op Facebook om niet naar open vlaktes op het eiland te gaan. Op de Noordvaarder en de Boschplaat zijn geen mogelijkheden om te schuilen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement