Kans op zomerse inbraak in Leeuwarden veel groter, in andere gemeenten daalt het aantal

In meer dan honderd Nederlandse gemeenten stijgt het aantal inbraken in de zomermaanden. In steden als Delft en Leeuwarden neemt de kans op inbraak met tientallen procenten toe. In veel andere Friese gemeenten daalt het aantal inbraken.

In kleine gemeenten is de stijging van het aantal inbraken in juni, juli en augustus het grootst, blijkt uit een analyse van politiegegevens van het AD . In Zeewolde in Flevoland verdrievoudigt het aantal inbraken zelfs ten opzichte van de rest van het jaar.

Opmerkelijk genoeg is in de drie grootste steden nauwelijks sprake van een zomerpiek. De inbraken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht blijven met een stijging van 1, 6 en 3 procent nagenoeg gelijk. Den Haag stijgt daarentegen met 21 procent wel fors. De cijfers zijn gebaseerd op het gemiddeld aantal inbraken in de afgelopen twee jaar.

Leeuwarden piekt

In veel middelgrote gemeenten is sprake van een forse stijging in de zomer. Delft (67 procent), Leeuwarden (38) en Lelystad (34) zijn de grootste uitschieters. Andere steden als Breda of Maastricht laten inbrekers ’s zomers juist links liggen. In gemeenten als Nunspeet of Meppel zakt het aantal inbraken ’s zomers juist, tot gemiddeldeld een derde.

Lees ook: Inbrekers slaan toe in Leeuwarder wijken (en dit is waar ze op letten)

Een sluitende verklaring voor de verschillen in de steden heeft Sybren van der Velden, de landelijk projectleider woninginbraak van de politie, niet. ,,Maar veel hangt af van de daders. Als een mobiele inbrekersbende besluit ergens toe te slaan, of als een notoire inbreker vrijkomt uit de gevangenis, schieten de cijfers in een gemeente plotseling omhoog.”

De zomer is een beruchte inbraakperiode, mensen gaat op vakantie en zijn wat langer van huis. Inbrekers loeren op huizen die tijdelijk onbewoond zijn. Ook het toerisme lijkt een rol te spelen. In vrijwel alle kustgemeenten stijgt het aantal inbraken in de maanden juni, juli en augustus. Noordwijk spant aan de kust de kroon met 42 procent.

Hoewel het aantal woninginbraken sinds 2012 is gehalveerd, vindt nog elke 12 minuten een woninginbraak plaats in Nederland. Vorig jaar werd in bijna 43.000 huizen ingebroken. ,,Dat zijn er nog altijd te veel”, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak van de politie. ,,Een inbraak in je woning is een heel heftige ervaring. Dat is de plek waar je je het allerveiligst wil voelen.”

In veel Friese gemeenten daalt het percentage inbraken in de zomer juist. De cijfers van de Waddeneilanden zijn in de analyse van het AD niet meegenomen. Er is duidelijk te zien dat het in de meeste gemeenten rustiger is in de zomermaanden, bijvoorbeeld Dantumadiel (-58,3 procent) en Opsterland (-55,4 procent).

Inbraakpreventietips

Volgens Van der Velden kunnen mensen veel doen om inbraak in de zomer te voorkomen. Zijn allerbeste tip ? ,,Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Dieven laten zich echt afschrikken door goede sloten. Dan gaan ze een huis verder kijken”, aldus de projectleider woninginbraak.

Verder moeten vakantiegangers hun best doen hun huis er bewoond uit te laten zien. Bijvoorbeeld door niet alles op te ruimen, maar wat kopjes op tafel te laten staan. En tijdschakelaars in te stellen, zodat ’s avonds het licht brandt om inbrekers af te schrikken.

De afgelopen jaren gebruiken inbrekers vaker slimme trucs om na te gaan of iemand thuis is. Ze plaatsen bijvoorbeeld takjes tussen de deur, spannen een elastiekje om de deurpost of leggen een steen op een oprit. Als er een paar dagen niets is veranderd, weten ze dat het huis onbewoond is. ,,Als je zo’n takje of steen tegenkomt, bel dan de politie”, zegt Van der Velden. ,,Het helpt ons erachter te komen waar inbrekers willen toeslaan. Sowieso: zie je iets verdachts? Bel dan 112. Mensen zijn bevreesd om dat alarmnummer te bellen, maar het is er ook om boeven te vangen.”

Om aandacht te besteden aan zomerinbraken, is er vandaag een Europese bewustwordingsdag, waar negen landen aan meedoen. In verschillende plaatsen geeft de politie uitleg over inbraakpreventie. Ook gaat er extra aandacht uit naar het oppakken van inbrekers die nog een straf hebben openstaan. Van der Velden: ,,Inbrekers opsluiten is óók een vorm van preventie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland